
Składniki
200 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2
Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.

Krok 4
Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.

Krok 5
Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane po góralsku
Tajemnicą góralskich placków ziemniaczanych jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny. Chrupiące placki ziemniaczane po beskidzku skutecznie uporają się z burczącym brzuchem!
Dla kogo? Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia. Wygodnie i pysznie!
Na jaką okazję? Placki po góralsku smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże porcje. Najlepiej, aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak by zyskały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Tak zrobionym plackiem po góralsku nie pogardzi nawet najbardziej uparty niejadek. Rodzinny obiad przebiegnie więc w sielankowej atmosferze.
Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane po góralsku, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni. Dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego.
Dla urozmaicenia: Po usmażeniu dobrze jest położyć placki ziemniaczane na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Mamy nadzieję, że nasze placki po góralsku z cebulką przypadną ci do gustu. Ich ciekawym wariantem są też placki po zbójnicku podawane z gulaszem wieprzowym i kleksem kwaśnej śmietany.