Składniki
200 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Krok 3
Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.
Krok 4
Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.
Krok 5
Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane po góralsku
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad. Placki ziemniaczane, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni, dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. Placki smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże placki. Najlepiej aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak aby miały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Po usmażeniu dobrze jest położyć placki na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Tajemnicą góralskich placków jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny.