
Składniki
200 gramów
1 sztuka
60 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2
Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.

Krok 4
Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.

Krok 5
Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane po góralsku
Tajemnicą góralskich placków ziemniaczanych jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny. Chrupiące placki ziemniaczane po beskidzku skutecznie uporają się z burczącym brzuchem!
Dla kogo? Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia. Wygodnie i pysznie!
Na jaką okazję? Placki po góralsku smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże porcje. Najlepiej, aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak by zyskały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Tak zrobionym plackiem po góralsku nie pogardzi nawet najbardziej uparty niejadek. Rodzinny obiad przebiegnie więc w sielankowej atmosferze.
Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane po góralsku, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni. Dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego.
Dla urozmaicenia: Po usmażeniu dobrze jest położyć placki ziemniaczane na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Mamy nadzieję, że nasze placki po góralsku z cebulką przypadną ci do gustu. Ich ciekawym wariantem są też placki po zbójnicku podawane z gulaszem wieprzowym i kleksem kwaśnej śmietany.