Placki ziemniaczane po góralsku - beskidzku | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane po góralsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

heart
2121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 3

Krok 4

Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 4

Krok 5

Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Girl

    Girl , 01.03.2022

    Ja uwaz że pisany jest najlepszy ile osob tyle gustów ale na pewno pisanie nie jest staroświeckie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Szypryt

    Celina Szypryt , 22.02.2018

    Lepiej sie oglada jak jest filmik a nie pisaninka,dlatego nie chce mi sie patrzec na te przepisy.Czasami cos tam uchwyce,ale film ...to jest film...patrze i widze a tu tylko czytac trzeba...to takie jakies staroswieckie w dzisiejszych czasach,malo kto tak prowadzi blog.Chyba tylko staroswieccy ludzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Ta

    Aga Ta , 22.09.2017

    u góroli placki robi się z gróli, czyli ziemniaków, a nie z nawozu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane po góralsku Placki ziemniaczane po góralsku

Tajemnicą góralskich placków ziemniaczanych jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny. Chrupiące placki ziemniaczane po beskidzku skutecznie uporają się z burczącym brzuchem!

Dla kogo? Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia. Wygodnie i pysznie!

Na jaką okazję? Placki po góralsku smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże porcje. Najlepiej, aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak by zyskały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Tak zrobionym plackiem po góralsku nie pogardzi nawet najbardziej uparty niejadek. Rodzinny obiad przebiegnie więc w sielankowej atmosferze.

Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane po góralsku, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni. Dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego.

Dla urozmaicenia: Po usmażeniu dobrze jest położyć placki ziemniaczane na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Mamy nadzieję, że nasze placki po góralsku z cebulką przypadną ci do gustu. Ich ciekawym wariantem są też placki po zbójnicku podawane z gulaszem wieprzowym i kleksem kwaśnej śmietany.