Placki ziemniaczane po góralsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

1811 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2029 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 3

Krok 4

Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 4

Krok 5

Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Celina Szypryt

    Celina Szypryt , 22.02.2018

    Lepiej sie oglada jak jest filmik a nie pisaninka,dlatego nie chce mi sie patrzec na te przepisy.Czasami cos tam uchwyce,ale film ...to jest film...patrze i widze a tu tylko czytac trzeba...to takie jakies staroswieckie w dzisiejszych czasach,malo kto tak prowadzi blog.Chyba tylko staroswieccy ludzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Ta

    Aga Ta , 22.09.2017

    u góroli placki robi się z gróli, czyli ziemniaków, a nie z nawozu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane po góralsku Placki ziemniaczane po góralsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad. Placki ziemniaczane, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni, dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. Placki smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże placki. Najlepiej aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak aby miały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Po usmażeniu dobrze jest położyć placki na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Tajemnicą góralskich placków jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny.