Placki ziemniaczane po góralsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane po góralsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

2013 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

60 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 3

Krok 4

Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 4

Krok 5

Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane po góralsku  - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Girl

    Girl , 01.03.2022

    Ja uwaz że pisany jest najlepszy ile osob tyle gustów ale na pewno pisanie nie jest staroświeckie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Szypryt

    Celina Szypryt , 22.02.2018

    Lepiej sie oglada jak jest filmik a nie pisaninka,dlatego nie chce mi sie patrzec na te przepisy.Czasami cos tam uchwyce,ale film ...to jest film...patrze i widze a tu tylko czytac trzeba...to takie jakies staroswieckie w dzisiejszych czasach,malo kto tak prowadzi blog.Chyba tylko staroswieccy ludzie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Wspaniałe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Ta

    Aga Ta , 22.09.2017

    u góroli placki robi się z gróli, czyli ziemniaków, a nie z nawozu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane po góralsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane po góralsku Placki ziemniaczane po góralsku

Tajemnicą góralskich placków ziemniaczanych jest wędzony boczek i oryginalny w smaku oscypek. Dzięki tym dodatkom, poczujesz się jak w tradycyjnej góralskiej chałupie, z której nikt nie wychodzi głodny. Chrupiące placki ziemniaczane po beskidzku skutecznie uporają się z burczącym brzuchem!

Dla kogo? Jeżeli masz ochotę na regionalną potrawę, która będzie smaczna, ale i łatwa do zrobienia, to wypróbuj przepis na placki ziemniaczane po góralsku. W kwadrans przygotujesz cały obiad, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia. Wygodnie i pysznie!

Na jaką okazję? Placki po góralsku smaż na rozgrzanym oleju, według upodobań możesz formować małe bądź duże porcje. Najlepiej, aby miały okrągły kształt. Placki smaż z dwóch stron przez kilka minut, tak by zyskały złocisty kolor, były chrupiące i delikatne w środku. Tak zrobionym plackiem po góralsku nie pogardzi nawet najbardziej uparty niejadek. Rodzinny obiad przebiegnie więc w sielankowej atmosferze.

Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane po góralsku, w kuchni podhalańskiej znane jako moskole, dzisiaj smażone są na patelni. Dawniej wypiekano je na rozgrzanej blasze pieca kuchennego.

Dla urozmaicenia: Po usmażeniu dobrze jest położyć placki ziemniaczane na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Mamy nadzieję, że nasze placki po góralsku z cebulką przypadną ci do gustu. Ich ciekawym wariantem są też placki po zbójnicku podawane z gulaszem wieprzowym i kleksem kwaśnej śmietany.