Ile smażyć placki ziemniaczane? Co zrobić, żeby były chrupiące?

Pyry, kartofle, ziemniaki – niezależnie od nazwy, te popularne bulwy są podstawą dania uwielbianego przez smakoszów w każdym wieku. I wcale nie mamy na myśli frytek! Placki ziemniaczane to potrawa, w której skład wchodzi zaledwie kilka podstawowych składników, a podawać ją można na niezliczoną ilość sposobów. Solo, na słono, na słodko… Najważniejsze, by kusiły swoją złocistą barwą i wyśmienitym smakiem. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Poznajcie nasze sprawdzone sposoby na to, jak i ile smażyć placki ziemniaczane, aby wyszły rumiane i chrupiące.

Dobre ziemniaki = smaczne placki. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane od podstaw? Wszystko zaczyna się od zakupów. Tym razem zrezygnujcie z kuszących, młodych ziemniaczków. Dużo lepiej sprawdzają się nieco starsze egzemplarze, najlepiej z odmian mączystych. Powinny zawierać dużą ilość skrobi, dzięki której placki będą chrupiące i zwarte.

Jak zetrzeć ziemniaki na chrupiące placki ziemniaczane?

Polecamy używać tarki o średnich oczkach. Masa ziemniaczana będzie jednolita, ale nawet po usmażeniu da się wyczuć chrupiące kawałeczki kartofli. Dobrym sposobem na to, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, jest odsączenie startych ziemniaków na sicie. Wyeliminowanie nadmiaru wody sprawi, że ograniczycie ilość mąki dodawanej do placków. Jej zbyt duża porcja często jest czynnikiem, przez który placki wychodzą twarde i niesmaczne. Jak więc zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Dodatki do chrupiących placków ziemniaczanych

Miejcie pod ręką sól oraz pieprz. Do placków ziemniaczanych świetnie pasuje wędzona papryka. Jeśli przygotowujecie placki wytrawne, śmiało możecie dodać poszatkowaną drobno cebulę. Możecie eksperymentować z innymi warzywnymi składnikami. Starta marchew nadaje chrupiącym plackom ziemniaczanym bardziej intensywnego koloru. Łagodny smak i konsystencję uzyskacie dzięki dodatkowi cukinii.

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Możemy założyć, że ciasto na placki ziemniaczane jest gotowe. Co dalej? Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane

  • Dobrze jest zaopatrzyć się w patelnię z grubym dnem, która rozgrzewa się równomiernie i pozwala odpowiednio długo smażyć placki ziemniaczane, dzięki utrzymywaniu pożądanej temperatury.
  • Do smażenia użyjcie oleju o neutralnym smaku i wysokiej temperaturze dymienia.
  • Nie nakładajcie dużych porcji. Grube placki ziemniaczane dużo trudniej równomiernie usmażyć i osiągnąć chrupiący efekt.
  • Oleju nie powinno być ani zbyt mało (placki będą przywierać do dna patelni), ani zbyt dużo (ziemniaczana masa wchłonie nadmiar tłuszczu i po chrupiących plackach nie będzie śladu).
  • Zacznijcie smażyć na średnim ogniu. Jeśli placki będą zbyt wolno rumienić się, możecie go stopniowo zwiększać. Uważajcie, by nie przedobrzyć! Jak długo smażyć placki ziemniaczane? Z każdej strony powinno zająć to 3-4 minuty.
  • Po zdjęciu z patelni odsączcie chrupiące placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki palce lizać!

Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane z powodzeniem można modyfikować. Zerknijcie do lodówek i wybierzcie produkty, dzięki którym przygotujecie kolorowe placki ziemniaczane, które prezentują się jeszcze bardziej zachęcająco. Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane też urozmaicą swojskie menu. Informacje związane z tym, ile smażyć placki ziemniaczane wykorzystajcie do przyrządzenia placków ziemniaczanych z czerwoną kapustą oraz placków ziemniaczanych z marchewką i boczkiem – trudno będzie wskazać faworyta! Chcecie w praktyce sprawdzić nasze sposoby na to, co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Delikatna konsystencja placków ziemniaczanych z kabaczkiem zadowoli wszystkich fanów korzystania z sezonowych produktów. W przepisie na placki ziemniaczane ze szpinakiem znajdziecie też szynkę parmeńską i ocet balsamiczny, więc na stołach zrobi się nieco bardziej wytwornie. Macie ochotę na góralskie inspiracje? Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane prosto z górskich szczytów? Wypróbujcie placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem – od razu nabierzecie apetytu na górską wyprawę!