Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
łatwe
67 osób zapisało
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki w całości włóż do gotującej się wody, ugotuj je na półtwardo, wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak ugotowane ziemniaki powinny się same kleić od rozklejonej skrobi.
Krok 2
Na tarce zetrzyj kabaczka, oprósz go solą i odstaw na 60 minut, gdy puści sok odciśnij jego nadmiar usuwając równocześnie część soli. Posiekaj natkę pietruszki i cebulę, wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3
W misce połącz jogurt, czosnek Knorr, sok z cytryny, dodaj trochę natki pietruszki, całość dokładnie wymieszaj. Powstały sos odstaw na bok.
Krok 4
W misce połącz ziemniaki, cebulę, kabaczka, mąkę, pozostałą natkę pietruszki, harrisę i pieprz Knorr oraz jaja. Z powstałego ciasta uformuj małe okrągłe placki.
Krok 5
Na patelni, na rozgrzanym oleju, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układaj najpierw na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie przekładaj na talerz. Gotowe placki podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym.

Dobra rada:
Do placków możesz dodać kilka łyżek startego parmezanu - sprawi on że placki będą jeszcze lepiej smakowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
Uważacie, że ziemniaki to pospolite i mało interesujące bulwy? Przygotowując przepis na placki ziemniaczane z kabaczkiem, przekonacie się, że kilka smakowitych dodatków będzie w stanie zamienić je w niebanalne danie. Potrawa rodem z barów mlecznych zagości na salonach!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni z fantazyjnym twistem. W końcu gotowanie to ciągłe poszukiwanie kolejnych, apetycznych połączeń – placki ziemniaczane z kabaczkiem sprawdzają się w tej roli idealnie.
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane z kabaczkiem to doskonały pomysł na odświeżenie jadłospisu w czasie rodzinnych obiadów. Strzał w dziesiątkę także wtedy, gdy przy stole zasiądą wegetarianie.
Czy wiesz, że?
Kabaczek często jest utożsamiany z cukinią. Tymczasem są to dwie osobne odmiany, choć obie należą do rodziny roślin dyniowatych.
Dla urozmaicenia:
Placki ziemniaczane z kabaczkiem będą smakować równie dobrze podane z greckim sosem tzatziki.