Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
łatwe
62 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki w całości włóż do gotującej się wody, ugotuj je na półtwardo, wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak ugotowane ziemniaki powinny się same kleić od rozklejonej skrobi.
Krok 2
Na tarce zetrzyj kabaczka, oprósz go solą i odstaw na 60 minut, gdy puści sok odciśnij jego nadmiar usuwając równocześnie część soli. Posiekaj natkę pietruszki i cebulę, wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3
W misce połącz jogurt, czosnek Knorr, sok z cytryny, dodaj trochę natki pietruszki, całość dokładnie wymieszaj. Powstały sos odstaw na bok.
Krok 4
W misce połącz ziemniaki, cebulę, kabaczka, mąkę, pozostałą natkę pietruszki, harrisę i pieprz Knorr oraz jaja. Z powstałego ciasta uformuj małe okrągłe placki.
Krok 5
Na patelni, na rozgrzanym oleju, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układaj najpierw na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie przekładaj na talerz. Gotowe placki podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym.

Dobra rada:
Do placków możesz dodać kilka łyżek startego parmezanu - sprawi on że placki będą jeszcze lepiej smakowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
Uważacie, że ziemniaki to pospolite i mało interesujące bulwy? Przygotowując przepis na placki ziemniaczane z kabaczkiem, przekonacie się, że kilka smakowitych dodatków będzie w stanie zamienić je w niebanalne danie. Potrawa rodem z barów mlecznych zagości na salonach!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni z fantazyjnym twistem. W końcu gotowanie to ciągłe poszukiwanie kolejnych, apetycznych połączeń – placki ziemniaczane z kabaczkiem sprawdzają się w tej roli idealnie.
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane z kabaczkiem to doskonały pomysł na odświeżenie jadłospisu w czasie rodzinnych obiadów. Strzał w dziesiątkę także wtedy, gdy przy stole zasiądą wegetarianie.
Czy wiesz, że?
Kabaczek często jest utożsamiany z cukinią. Tymczasem są to dwie osobne odmiany, choć obie należą do rodziny roślin dyniowatych.
Dla urozmaicenia:
Placki ziemniaczane z kabaczkiem będą smakować równie dobrze podane z greckim sosem tzatziki.