Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
łatwe
67 osób zapisało
Składniki
400 gramów
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki w całości włóż do gotującej się wody, ugotuj je na półtwardo, wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak ugotowane ziemniaki powinny się same kleić od rozklejonej skrobi.
Krok 2
Na tarce zetrzyj kabaczka, oprósz go solą i odstaw na 60 minut, gdy puści sok odciśnij jego nadmiar usuwając równocześnie część soli. Posiekaj natkę pietruszki i cebulę, wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3
W misce połącz jogurt, czosnek Knorr, sok z cytryny, dodaj trochę natki pietruszki, całość dokładnie wymieszaj. Powstały sos odstaw na bok.
Krok 4
W misce połącz ziemniaki, cebulę, kabaczka, mąkę, pozostałą natkę pietruszki, harrisę i pieprz Knorr oraz jaja. Z powstałego ciasta uformuj małe okrągłe placki.
Krok 5
Na patelni, na rozgrzanym oleju, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układaj najpierw na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie przekładaj na talerz. Gotowe placki podawaj z sosem jogurtowo czosnkowym.

Dobra rada:
Do placków możesz dodać kilka łyżek startego parmezanu - sprawi on że placki będą jeszcze lepiej smakowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane z kabaczkiem - VIDEO
Uważacie, że ziemniaki to pospolite i mało interesujące bulwy? Przygotowując przepis na placki ziemniaczane z kabaczkiem, przekonacie się, że kilka smakowitych dodatków będzie w stanie zamienić je w niebanalne danie. Potrawa rodem z barów mlecznych zagości na salonach!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni z fantazyjnym twistem. W końcu gotowanie to ciągłe poszukiwanie kolejnych, apetycznych połączeń – placki ziemniaczane z kabaczkiem sprawdzają się w tej roli idealnie.
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane z kabaczkiem to doskonały pomysł na odświeżenie jadłospisu w czasie rodzinnych obiadów. Strzał w dziesiątkę także wtedy, gdy przy stole zasiądą wegetarianie.
Czy wiesz, że?
Kabaczek często jest utożsamiany z cukinią. Tymczasem są to dwie osobne odmiany, choć obie należą do rodziny roślin dyniowatych.
Dla urozmaicenia:
Placki ziemniaczane z kabaczkiem będą smakować równie dobrze podane z greckim sosem tzatziki.