Bułeczki drożdżowe z czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Autor: Paweł Grądzki

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szklanka

3.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.

Krok 2

Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła, cukier, sól oraz jajko. Wszystko łączymy i odstawiamy na kolejne 5 minut.

Krok 3

Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośniecią na ok. 2 godziny.

Krok 4

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek czekolady. Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej