Bułeczki drożdżowe z czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Autor: Paweł Grądzki

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

3.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.

Krok 2

Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła, cukier, sól oraz jajko. Wszystko łączymy i odstawiamy na kolejne 5 minut.

Krok 3

Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośniecią na ok. 2 godziny.

Krok 4

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek czekolady. Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej