
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
3.75 szklanki
2 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.
Krok 2
Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła, cukier, sól oraz jajko. Wszystko łączymy i odstawiamy na kolejne 5 minut.
Krok 3
Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośniecią na ok. 2 godziny.
Krok 4
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek czekolady. Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej