Bułeczki drożdżowe z czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Autor: Paweł Grądzki

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

3.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.

Krok 2

Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła, cukier, sól oraz jajko. Wszystko łączymy i odstawiamy na kolejne 5 minut.

Krok 3

Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośniecią na ok. 2 godziny.

Krok 4

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek czekolady. Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej