
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
3.75 szklanki
2 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.
Krok 2
Dodajemy 2 łyżki roztopionego masła, cukier, sól oraz jajko. Wszystko łączymy i odstawiamy na kolejne 5 minut.
Krok 3
Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośniecią na ok. 2 godziny.
Krok 4
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy. Na środku kładziemy kawałek czekolady. Zawijamy i kładziemy łączeniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej