Sezamowe ciasteczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sezamowe ciasteczka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

null

10 łyżek

1 łyżka

2 szklanki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, oleju, 100 gramów sezamu zagnieć ciasto.

Krok 2

Następnie owiń je folią i włóż na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Po wyjęciu ciasto rozwałkuj z pozostałym sezamem.

Krok 4

Foremkami wyciskaj ciasteczka i piecz je w gorącym piekarniku.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sezamowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej