
Składniki
7 łyżek
2 szklanki
1 szklanka
25 dekagramów
4 sztuki
15 dekagramów
null
2 łyżeczki
1 łyżka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżka
3 łyżki
3 sztuki
null
null
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.
Krok 2
Krem: Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.
Krok 3
Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.
Krok 4
Dekoracja: Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej