Murzynek z kremem bananowo-kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Autor: kissinge

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 łyżek

2 szklanki

1 szklanka

25 dekagramów

4 sztuki

15 dekagramów

null

2 łyżeczki

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

3 łyżki

3 sztuki

null

null

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.

Krok 2

Krem: Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.

Krok 3

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.

Krok 4

Dekoracja: Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek z kremem bananowo-kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej