
Składniki
300 gramów
150 gramów
200 gramów
4 sztuki
300 gramów
1 łyżeczka
350 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1- Ubijam jajka do podwojenia objętości. 2-Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Krok 2
4- Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam. 5-Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i , delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
6-Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 7- Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi .

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej