Ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

1

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

200 gramów

4 sztuki

300 gramów

1 łyżeczka

350 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1- Ubijam jajka do podwojenia objętości. 2-Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 3 -Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

Krok 2

4- Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, i delikatnie mieszam. 5-Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i , delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

6-Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 7- Po wystudzeniu ciasta polewam lukrem je i posypuje orzechami włoskimi .

laleczka20

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej