Oponki z lukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

370

1101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2784 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9082 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

20 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

500 gramów

50 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 litr

lukier:

250 gramów

5 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w letnim mleku. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj żółtko, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj. Kasię schłodź w zamrażarce.

Oponki z lukrem - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dobrze zagnieć. Powinno być zwarte i odchodzić od stołu i rąk. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić objętość.

Oponki z lukrem - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Na połowie ciasta ułóż cienkie plastry schłodzonej Kasi i przykryj drugą połową ciasta. Brzegi sklej dociskając ciasto palcami.

Oponki z lukrem - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, a następnie złóż w kopertę. Czynność składania i rozwałkowywania powtórz kilka razy. Ostatecznie ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm.

Oponki z lukrem - Krok 4

Krok 5

Z ciasta wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm, a następnie wytnij w nich mniejszą obręczą dziurki. Odstaw, aby podwoiły objętość.

Oponki z lukrem - Krok 5

Krok 6

W garnku rozgrzej olej. Wrzucaj pączki i smaż na małym ogniu obracając w czasie pieczenia. Osącz na papierowym ręczniku.

Oponki z lukrem - Krok 6

Krok 7

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier i posmaruj nim wierzch pączków.

Oponki z lukrem - Krok 7
7

Opinie o przepisie

  • Krystyna Laska

    Krystyna Laska

    Pyszne przepisy polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel

    bardzo łatwe i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pałucka

    Krystyna Pałucka

    pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ciok

    Janusz Ciok

    pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Mocicka

    Wioletta Mocicka

    Są pyszne, polecam wszystkim☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bartkowiak

    Alicja Bartkowiak

    przepis bomba...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Matoga

    Agnieszka Matoga

    Fajny przepis, niedrogi - zrobię i co porażka.Beznadziejne- szkoda czasu .Drożdżowe pączki smażymy na smalcu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Łubińska

    Amelia Łubińska

    Bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oponki z lukremOponki z lukrem

Oponki z lukrem to smaczne słodkie przekąski, które sprawdzą się nie tylko w okresie karnawału. Ich przygotowanie jest dość łatwe. Ciasto przygotujesz, mieszając najpierw suche składniki: mąkę, cukier i niewielką ilość soli, a następnie dodając do nich żółtko, wodę oraz drożdże. Te ostatnie rozpuść wcześniej w letnim mleku – dzięki temu ciasto będzie lepiej wyrastało. Dobrze wyrobione odstaw w ciepłe miejsce na sugerowany w przepisie czas, a dopiero później je rozwałkuj. Oponki smaż na złocisty kolor na rozgrzanym w garnku oleju. Nadmiar tłuszczu odsączysz dzięki użyciu papierowych ręczników kuchennych. Gotowe oponki udekoruj lukrem, który przygotujesz z cukru pudru i soku z cytryny lub limonki. Nim zastygnie, na wierzchu możesz umieścić kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej, płatki migdałów, pokruszone orzechy włoskie lub kolorową posypkę cukierniczą. Zamiast lukru możesz również użyć polewy czekoladowej lub oprószyć pączki równomiernie cukrem pudrem. Oponki z tego przepisu będą świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.