Oponki - przepis z lukrem: zwykłe, smażone | Przepisy.pl pixel

Oponki z lukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

383

heart
1363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2951 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

125 gramów

140 gramów

4 sztuki

1 litr

lukier:

170 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ostawiamy do wystudzenia.

Oponki z lukrem - Krok 1

Krok 2

Ciasto miksujemy lub mieszamy wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste.

Oponki z lukrem - Krok 2

Krok 3

Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok 10x10 cm. Porcje ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe oponki.

Oponki z lukrem - Krok 3

Krok 4

Olej doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzany olej kładziemy papierki z oponkami ( oponką do dołu). Po 2-3 min ściągamy papier i przekładamy oponki na druga stronę.

Oponki z lukrem - Krok 4

Krok 5

Oponki smażymy na złoty kolor. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu.

Oponki z lukrem - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewamy nim oponki.

Oponki z lukrem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.10.2024

    Oponki to w każdej ilości, po prostu je uwielbiam. Lukier robię z dodatkiem cytryny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mrowka

    Mrowka , 16.01.2023

    Można zrobić lukier z sokiem z cytryny zamiast wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stk14

    stk14 , 18.02.2022

    a cytryna do czego?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oponki z lukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Oponki z lukremOponki z lukrem

Puszyste oponki z lukrem można zajadać na okrągło! Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku. Wymagają nieco uwagi i wprawy, ale to trening czyni mistrza – również w dziedzinie kulinariów. Możesz jednak mieć pewność, że wysiłek się opłaci, a do tej receptury na oponki z lukrem będziesz wracać z dużym entuzjazmem.

Dla kogo?

Przepis na szybkie oponki z lukrem dedykujemy wszystkim miłośnikom tradycyjnych pączków, którzy chcą przygotować słodką przekąskę w nieco innej postaci.

Na jaką okazję?

Tłusty czwartek to doskonały pretekst, by na talerzach, obok pączków i faworków, pojawiły się również apetyczne oponki polane gęstym lukrem. Końcówka karnawału na bogato - mniam!

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele wersji tego pysznego deseru. Doświadczeni szefowie kuchni przygotowują np. warianty serowe z twarogiem oraz pieczone oponki drożdżowe.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na lukier warto uwzględnić dodatek soku z cytryny. Oponki z lukrem świetnie wyglądają i smakują z polewą czekoladową lub karmelową. Kapitalnie prezentują się także z kolorowymi posypkami.