
Składniki
250 mililitrów
125 gramów
140 gramów
4 sztuki
1 litr
lukier:
170 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia się masła. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ostawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Ciasto miksujemy lub mieszamy wbijając po kolei jajka. Powinno być gęste.

Krok 3
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach ok 10x10 cm. Porcje ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe oponki.

Krok 4
Olej doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzany olej kładziemy papierki z oponkami ( oponką do dołu). Po 2-3 min ściągamy papier i przekładamy oponki na druga stronę.

Krok 5
Oponki smażymy na złoty kolor. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu.

Krok 6
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gesty lukier. Polewamy nim oponki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Oponki z lukrem
Puszyste oponki z lukrem można zajadać na okrągło! Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku. Wymagają nieco uwagi i wprawy, ale to trening czyni mistrza – również w dziedzinie kulinariów. Możesz jednak mieć pewność, że wysiłek się opłaci, a do tej receptury na oponki z lukrem będziesz wracać z dużym entuzjazmem.
Dla kogo?
Przepis na szybkie oponki z lukrem dedykujemy wszystkim miłośnikom tradycyjnych pączków, którzy chcą przygotować słodką przekąskę w nieco innej postaci.
Na jaką okazję?
Tłusty czwartek to doskonały pretekst, by na talerzach, obok pączków i faworków, pojawiły się również apetyczne oponki polane gęstym lukrem. Końcówka karnawału na bogato - mniam!
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele wersji tego pysznego deseru. Doświadczeni szefowie kuchni przygotowują np. warianty serowe z twarogiem oraz pieczone oponki drożdżowe.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na lukier warto uwzględnić dodatek soku z cytryny. Oponki z lukrem świetnie wyglądają i smakują z polewą czekoladową lub karmelową. Kapitalnie prezentują się także z kolorowymi posypkami.