
Składniki
1 kilogram
10 dekagramów
15 dekagramów
10 sztuk
0.5 litra
1.5 litra
2 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
1 opakowanie
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w szklance mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki . Przykryj rozczyn i odstaw na około 10 minut .
Krok 2
W tym czasie oddziel żółtka od białek . Do żółtek wsyp cukier i utrzyj do białości . Wsyp mąkę , wlej podrośnięte drożdże , wlej resztę mleka i wyrób ciasto , aż będzie odchodzić od ręki .
Krok 3
Roztopione masło wlej do ciasta , dodaj spirytus i chwilę wyrabiaj . Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia . Powinno podwoić objętość
Krok 4
Na talerzyk wlej odrobinę oleju , aby moczyć palce . Urywaj kawałki ciasta i rozklepuj na dłoni . Na środek każdego kawałka nakładaj łyżeczkę marmolady i sklejaj , tworząc kuleczki . ak przygotowane pączki smaż na gorącym oleju .
Krok 5
Przed podaniem polej je lukrem i ozdób wiórkami białej czekolady .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej