
Składniki
1 kilogram
10 dekagramów
15 dekagramów
10 sztuk
0.5 litra
1.5 litra
2 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
1 opakowanie
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w szklance mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki . Przykryj rozczyn i odstaw na około 10 minut .
Krok 2
W tym czasie oddziel żółtka od białek . Do żółtek wsyp cukier i utrzyj do białości . Wsyp mąkę , wlej podrośnięte drożdże , wlej resztę mleka i wyrób ciasto , aż będzie odchodzić od ręki .
Krok 3
Roztopione masło wlej do ciasta , dodaj spirytus i chwilę wyrabiaj . Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia . Powinno podwoić objętość
Krok 4
Na talerzyk wlej odrobinę oleju , aby moczyć palce . Urywaj kawałki ciasta i rozklepuj na dłoni . Na środek każdego kawałka nakładaj łyżeczkę marmolady i sklejaj , tworząc kuleczki . ak przygotowane pączki smaż na gorącym oleju .
Krok 5
Przed podaniem polej je lukrem i ozdób wiórkami białej czekolady .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej