
Składniki
1 kilogram
10 dekagramów
15 dekagramów
10 sztuk
0.5 litra
1.5 litra
2 łyżki
50 mililitrów
1 pęczek
1 opakowanie
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuść w szklance mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki . Przykryj rozczyn i odstaw na około 10 minut .
Krok 2
W tym czasie oddziel żółtka od białek . Do żółtek wsyp cukier i utrzyj do białości . Wsyp mąkę , wlej podrośnięte drożdże , wlej resztę mleka i wyrób ciasto , aż będzie odchodzić od ręki .
Krok 3
Roztopione masło wlej do ciasta , dodaj spirytus i chwilę wyrabiaj . Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia . Powinno podwoić objętość
Krok 4
Na talerzyk wlej odrobinę oleju , aby moczyć palce . Urywaj kawałki ciasta i rozklepuj na dłoni . Na środek każdego kawałka nakładaj łyżeczkę marmolady i sklejaj , tworząc kuleczki . ak przygotowane pączki smaż na gorącym oleju .
Krok 5
Przed podaniem polej je lukrem i ozdób wiórkami białej czekolady .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej