Pączki z marmoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pączki z marmoladą

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 dekagramów

15 dekagramów

10 sztuk

0.5 litra

1.5 litra

2 łyżki

50 mililitrów

1 pęczek

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuść w szklance mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki . Przykryj rozczyn i odstaw na około 10 minut .

Krok 2

W tym czasie oddziel żółtka od białek . Do żółtek wsyp cukier i utrzyj do białości . Wsyp mąkę , wlej podrośnięte drożdże , wlej resztę mleka i wyrób ciasto , aż będzie odchodzić od ręki .

Krok 3

Roztopione masło wlej do ciasta , dodaj spirytus i chwilę wyrabiaj . Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia . Powinno podwoić objętość

Krok 4

Na talerzyk wlej odrobinę oleju , aby moczyć palce . Urywaj kawałki ciasta i rozklepuj na dłoni . Na środek każdego kawałka nakładaj łyżeczkę marmolady i sklejaj , tworząc kuleczki . ak przygotowane pączki smaż na gorącym oleju .

Krok 5

Przed podaniem polej je lukrem i ozdób wiórkami białej czekolady .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej