Sałatka z wędzonym pstrągiem i majonezem i jajkiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pstrągiem wędzonym

z prażoną gorczycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój również w kostkę. Groszek sparz krótko we wrzącej wodzie.

Sałatka z pstrągiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Majonez połącz z jogurtem, dodaj musztardę, wyciśnij sok z cytryny i dodaj 1 łyżeczkę oraz pieprz Knorr, wymieszaj. Pstrąga połam na mniejsze kawałki, ogórki pokrój w kostkę, a cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z pstrągiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

W misce połącz pokrojone ziemniaki, jajka, groszek oraz ogórki. Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub słoiczków. Na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i krążki cebuli.

Sałatka z pstrągiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni. Sałatkę posyp prażoną gorczycą, udekoruj gałązkami koperku i podawaj.

Sałatka z pstrągiem wędzonym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będą chrupiące tosty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pstrągiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pstrągiem wędzonymSałatka z pstrągiem wędzonym

Czy myśląc o Kanadzie, masz przed oczami zapierający dech w piersiach widok nieujarzmionej przez człowieka natury? To nieodparte piękno jest marzeniem wielu! Usiądź wygodnie na kanapie i w towarzystwie kanadyjskiej sałatki z pstrągiem wędzonym i prażoną gorczycą poczuj namiastkę tego magicznego miejsca!

Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy szukają nowych pomysłów na zdrowe, pożywne sałatki.

Na jaką okazję? Do pracy, do szkoły – kanadyjska sałatka to świetna propozycja na lunch, ale nie tylko. Sprawdzi się także jako przystawka podczas różnych uroczystości. Smak ryby w połączeniu z gorczycą to coś, co nie może Ci umknąć!

Dla urozmaicenia: Sałatkę możesz podać solo, ale dobrze sprawdzi się także w towarzystwie chrupiących tostów.

Czy wiesz, że? Kuchnia kanadyjska to połączenie smaków z różnych stron świata. W głównej jednak mierze bazuje ona na rybach oraz mięsie. Ze względu na zimowy, surowy klimat, Kanadyjczycy cenią sobie dietę bogatą w białko i tłuszcz zwierzęcy. Chętnie sięgają po mięso z łosia czy bizona.

Sałatka z pstrągiem wędzonym z prażoną gorczycą odmieni oblicze Twojego sałatkowego menu - oto nowa kusząca propozycja!