Sałatka z pstrągiem wędzonym
z prażoną gorczycą
łatwe
138 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
4 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1x1 cm i ugotuj do miękkości, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój również w kostkę. Groszek sparz krótko we wrzącej wodzie.

Krok 2
Majonez połącz z jogurtem, dodaj musztardę, wyciśnij sok z cytryny i dodaj 1 łyżeczkę oraz pieprz Knorr, wymieszaj. Pstrąga połam na mniejsze kawałki, ogórki pokrój w kostkę, a cebulę pokrój w cienkie krążki.

Krok 3
W misce połącz pokrojone ziemniaki, jajka, groszek oraz ogórki. Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub słoiczków. Na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i krążki cebuli.

Krok 4
Gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni. Sałatkę posyp prażoną gorczycą, udekoruj gałązkami koperku i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będą chrupiące tosty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pstrągiem wędzonym
Czy myśląc o Kanadzie, masz przed oczami zapierający dech w piersiach widok nieujarzmionej przez człowieka natury? To nieodparte piękno jest marzeniem wielu! Usiądź wygodnie na kanapie i w towarzystwie kanadyjskiej sałatki z pstrągiem wędzonym i prażoną gorczycą poczuj namiastkę tego magicznego miejsca!
Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy szukają nowych pomysłów na zdrowe, pożywne sałatki.
Na jaką okazję? Do pracy, do szkoły – kanadyjska sałatka to świetna propozycja na lunch, ale nie tylko. Sprawdzi się także jako przystawka podczas różnych uroczystości. Smak ryby w połączeniu z gorczycą to coś, co nie może Ci umknąć!
Dla urozmaicenia: Sałatkę możesz podać solo, ale dobrze sprawdzi się także w towarzystwie chrupiących tostów.
Czy wiesz, że? Kuchnia kanadyjska to połączenie smaków z różnych stron świata. W głównej jednak mierze bazuje ona na rybach oraz mięsie. Ze względu na zimowy, surowy klimat, Kanadyjczycy cenią sobie dietę bogatą w białko i tłuszcz zwierzęcy. Chętnie sięgają po mięso z łosia czy bizona.
Sałatka z pstrągiem wędzonym z prażoną gorczycą odmieni oblicze Twojego sałatkowego menu - oto nowa kusząca propozycja!