Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem - VIDEO
łatwe
2083 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
10 łyżek
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Wszystko wystudź. Jabłko oraz ogórki obierz ze skóry.
Krok 2
Wszystkie składniki sałatki pokrój w drobną kostkę. Groszek odcedź na sicie.
Krok 3
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z musztardą i dopraw do smaku. Następnie wszystkie składniki sałatki układaj w salaterce warstwami, przekładając każdą z nich przygotowanym majonezem.
Krok 4
Na wierzch wyłóż groszek i również posmaruj majonezem. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem - VIDEO
Świąteczna sałatka jarzynowa z majonezem – prosta i bardzo smaczna. To propozycja na tyle uniwersalna, że świetnie sprawdza się nie tylko podczas świąt, ale i na co dzień. Może być ciekawym urozmaiceniem klasycznych kanapek z wędliną lub serem albo wytrawną przekąską w ciągu dnia, którą z łatwością zabierzesz ze sobą do pracy. Do jej przygotowania potrzebujesz świeżych warzyw. W szczególności sięgnij po marchewkę, którą należy ugotować do miękkości. Powstały bulion (wraz z innymi warzywami, np. pietruszką i selerem) możesz wykorzystać jako bazę do dowolnej zupy. Słodki posmak sałatki dobrze pokreśli również konserwowa kukurydza. Dla kontrastu, dodaj do tej potrawy wyrazistego, kwaśnego ogórka kiszonego, który dobrze skomponuje się z ostrą, posiekaną cebulą. Wśród składników powinien pojawić się także zielony groszek oraz jajka gotowane na twardo. Wszystko od razu wymieszaj z majonezem i musztardą lub ułóż warstwowo w szklanej salaterce. Sałatkę jarzynową dekoracyjnie oprósz natką pietruszki. Życzymy smacznego!