Składniki
2 szklanki
7 gramów
4 łyżki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 szklanki
3 łyżki
200 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukier, sól i drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Powstały płyn połącz mąką, jajkiem i majonezem. Dokładnie wyrób ciasto tak, aby było elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodaj więcej mąki i podobnie jeśli będzie zbyt twarde, dodaj odrobinę więcej wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Krok 2
Kiełbasę pokrój w plasterki – podsmaż ją na patelni tak, aby się wytopiło z niej trochę tłuszczu.
Krok 3
Ciasto delikatnie pomieszaj z serem mozarella, kiełbasą razem z tłuszczem, pokrojonymi oliwkami i ziołami Knorr.
Krok 4
Powstałą w ten sposób mieszankę rozłóż do foremek na muffinki wcześniej wysmarowanych olejem.
Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut. Podawaj z dipem czosnkowym.
Dobra rada:
Tak jak przy normalnej pizzy składniki mogą być różne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki a la pizza - VIDEO
Trudno znaleźć osobę, która nie zna muffinek, przede wszystkim w wersji deserowej. Są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo niezwykle uniwersalne. Dziś mamy dla was propozycję na nieco inną wersję tych wypieków, czyli przepis na muffinki à la pizza, które doskonale sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Ciasto do nich przyrządzisz w jednym naczyniu, łącząc kolejno składniki. Pozostaje jeszcze tylko wybór odpowiednich dodatków. Jeśli chcesz, by muffinki miały smak pizzy, dodaj do nich przede wszystkim zioła oraz ser, najlepiej różne gatunki, np. parmezan i mozzarellę. Do babeczek a’la pizza pasować będzie także pikantna kiełbasa chorizo, szynka, oliwki, kapary, suszone pomidory czy kawałki chrupiącego bekonu. Muffinki pizzowe podaj na ciepło lub zimno – w obydwu wersjach będą pyszne. Dobrze będą smakowały z dodatkiem świeżych warzyw lub sałatki. Sprawdź, jak je przygotować.
Dla kogo?
Muffiny à la pizza, na pewno przypadną do gustu tym z was, którzy lubią oryginalne i pyszne przekąski, szczególnie we włoskim stylu.
Na jaką okazję?
Babeczki pizzowe to sposób na przekąskę w pracy czy szkole, ale nie tylko. Nie zapominajcie o nich, organizując domowe przyjęcie – zarówno na zwykłą imprezę, jak i wykwintną kolację dla najbliższych muffinki a’la pizza sprawdzą się znakomicie.
Czy wiesz, że?
Po raz pierwszy pizzą nazwano placek z serem, z dodatkiem bazylii, już w 997 roku. Ojczyzną pizzy są oczywiście Włochy, jednak pod koniec XIX wieku trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie stała się jednym z najpopularniejszych wypieków. Dziś znana jest na całym świecie, w różnych wersjach.
Dla urozmaicenia:
Muffiny pizzowe możesz udekorować liśćmi świeżej bazylii, co podkreśli ich włoski charakter. Babeczki à la pizza świetnie będą smakować także z różnymi sosami, które podaj w osobnych pojemniczkach.