Zakręcona pizza – przepis z ciasta francuskiego lub drożdżowego
Czym jest zakręcona pizza, czyli hit menu na wielu imprezach okolicznościowych? Jak się ją przygotowuje i jakie ciasto wykorzystać? Poznaj zakręconą pizzę z różnych rodzajów ciasta.
Zakręcona pizza z ciasta francuskiego i drożdżowego
Fantazyjną zakręconą pizzę możecie przyrządzić na bazie ciasta francuskiego lub drożdżowego. Wykorzystanie tego pierwszego daje bardziej spektakularny efekt, natomiast z pewnością prostsza jest pizza na cieście drożdżowym. Ta atrakcyjna przekąska serwowana z serem mozzarella i sosem pomidorowym jest wspaniałą alternatywą dla standardowej pizzy i świetną imprezową przekąską, którą można bardzo łatwo podzielić.
Zakręcona pizza – przepis
Do przygotowania zakręconej pizzy z ciasta francuskiego najlepiej wykorzystać gotowe schłodzone ciasto ze sklepu. Z dwóch płatów wycina się kwadraty, jeden z nich smaruje sosem i posypuję startym serem, a następnie przykrywa drugim i obcina brzegi, nadając pizzy okrągły kształt. Następnie do złożonych płatów należy przyłożyć szklankę i lekko ją docisnąć, by przeciąć ciasto, a później wycinać z niego paski i skręcać je wokół własnej osi. Tak przygotowaną pizzę piecze się ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Zakręconą pizzę z ciasta drożdżowego przygotowuje się dość podobnie. Gotowe ciasto należy podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na kształt okręgu. Pierwszą posmarować sosem i wyłożyć ser oraz wędlinę, przykryć ją drugim plackiem i powtórzyć czynność, a później położyć na nich trzeci i skleić brzegi placków. Na środku ustawić szklankę i ponacinać nią pizzę, a każdy z 16 kawałków spiralnie zakręcić.
Komentarze (0)