Chrupiąca cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

1184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).

Krok 2

Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).

Krok 3

Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.

2

Opinie o przepisie

  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    Ale niestety nie wygląda jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    super <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca cukiniaChrupiąca cukinia

Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.