Chrupiąca cukinia z patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiąca cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

1205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

476 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).

Krok 2

Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).

Krok 3

Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.

2

Opinie o przepisie

  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    Ale niestety nie wygląda jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    super <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone papryki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca cukiniaChrupiąca cukinia

Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.