
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).
Krok 2
Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).
Krok 3
Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca cukinia
Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.