Chrupiąca cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

1131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).

Krok 2

Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).

Krok 3

Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.

2

Opinie o przepisie

  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn

    Ale niestety nie wygląda jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn

    super <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca cukiniaChrupiąca cukinia

Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.