Chrupiąca cukinia z patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiąca cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
1207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).

Krok 2

Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).

Krok 3

Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.

2

Opinie o przepisie

  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    Ale niestety nie wygląda jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexander Isiltirn

    Alexander Isiltirn , 14.02.2016

    super <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca cukiniaChrupiąca cukinia

Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.