Ostra zupa z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra zupa z ciecierzycą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

250 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa obierz, opłucz. Cebulę pokrój w kostkę a warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce jarzynowej. W garnku zagotuj 1 litr wody, rozpuść z nim kostki bulionu na cielęcinie.

Krok 2

Kiełbasę pokrój w niezbyt cienkie półplasterki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, podsmaż aż się zrumieni.

Krok 3

Dodaj wszystkie warzywa i chilli, smaż razem mieszając przez kilka minut aż całość zacznie się rumienić i zmięknie.

Krok 4

Podsmażone warzywa oprósz mąką i fixem do Kurczaka po meksykańsku, wymieszaj dobrze i przełóż do bulionu. Dodaj też osączoną ciecierzycę. Gotuj razem ok. 10 minut. Na koniec dosyp koperek. Przed podaniem odstaw zupę na 15 min. żeby odpoczęła.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra zupa z ciecierzycą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej