Schab pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wybierz chudy, ładny kawałek schabu. Umyj go i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj przyprawą do kurczaka, czosnkiem i pieprzem. Posmaruj olejem i zwiąć sznurkiem kuchennym formując ładny kształt, włóż do woreczka foliowego. Odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Krok 2

Włóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , po 15 minutach gdy wierzch się leciutko zrumieni zmniejsz temperaturę do 170 st. C.

Krok 3

Bulion cielęcy rozpuść z 1 szkl. gorącej wody i wlej do mięsa tuż po zmniejszeniu temperatury piekarnika i przykryj naczynie. Piecz ok. 40 minut.

Krok 4

Po upieczeniu wyjmij mięso i przykryj folią żeby nie wystygło, ale odpoczęło jakieś 10-15 minut, delikatnie zdejmij sznurek. Sos zlej do rondelka i zagęść sosem w proszku, zagotuj. Podawaj krojąc mięso na grube plastry, z dowolnymi dodatkami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony Schab pieczony

Schab pieczony to danie, które z powodzeniem możesz podawać na specjalne okazje, takie jak imieniny, urodziny czy inne przyjęcia okolicznościowe. Zanim jednak zabierzesz się do przygotowań, kup jak najlepsze mięso. Jak wybrać dobry schab? Zwróć uwagę na to, jakie mięso ma kolor. Powinien być różowo-czerwony i mieć jednolitą barwę. Jeśli z boku mięso jest lekko sinawe, to znak, że jest nieświeże. Powinny być na nim białe żyłki, dobrze też, gdy otacza go warstwa tłuszczu. Gdy już masz w lodówce dobry kawałek schabu, natrzyj go przyprawami i upiecz w piekarniku. Podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sosem. Możesz bezpośrednio polać nim mięso lub podać w osobnych sosjerkach, żeby goście sami porcjowali sobie jego ilość. Do dania najlepiej smakuje domowy kompot z sezonowych owoców.