
Składniki
1000 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 opakowania
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wybierz chudy, ładny kawałek schabu. Umyj go i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj przyprawą do kurczaka, czosnkiem i pieprzem. Posmaruj olejem i zwiąć sznurkiem kuchennym formując ładny kształt, włóż do woreczka foliowego. Odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , po 15 minutach gdy wierzch się leciutko zrumieni zmniejsz temperaturę do 170 st. C.
Krok 3
Bulion cielęcy rozpuść z 1 szkl. gorącej wody i wlej do mięsa tuż po zmniejszeniu temperatury piekarnika i przykryj naczynie. Piecz ok. 40 minut.
Krok 4
Po upieczeniu wyjmij mięso i przykryj folią żeby nie wystygło, ale odpoczęło jakieś 10-15 minut, delikatnie zdejmij sznurek. Sos zlej do rondelka i zagęść sosem w proszku, zagotuj. Podawaj krojąc mięso na grube plastry, z dowolnymi dodatkami
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pieczony
Schab pieczony to danie, które z powodzeniem możesz podawać na specjalne okazje, takie jak imieniny, urodziny czy inne przyjęcia okolicznościowe. Zanim jednak zabierzesz się do przygotowań, kup jak najlepsze mięso. Jak wybrać dobry schab? Zwróć uwagę na to, jakie mięso ma kolor. Powinien być różowo-czerwony i mieć jednolitą barwę. Jeśli z boku mięso jest lekko sinawe, to znak, że jest nieświeże. Powinny być na nim białe żyłki, dobrze też, gdy otacza go warstwa tłuszczu. Gdy już masz w lodówce dobry kawałek schabu, natrzyj go przyprawami i upiecz w piekarniku. Podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sosem. Możesz bezpośrednio polać nim mięso lub podać w osobnych sosjerkach, żeby goście sami porcjowali sobie jego ilość. Do dania najlepiej smakuje domowy kompot z sezonowych owoców.