PRZEPISY.PL
Schab pieczony  - autor: Izabella Kulińska

Schab pieczony

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
17
osób dodało do Mniamlisty
17
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • schab wieprzowy środkowy bez kości chudy1000 g
  • olej roślinny3 łyżki
  • czosnek suszony granulowany 1 łyżeczka
  • mielony kolorowy pieprz0.5 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr
    0.5 opak
  • Krok 1

    Wybierz chudy, ładny kawałek schabu. Umyj go i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj przyprawą do kurczaka, czosnkiem i pieprzem. Posmaruj olejem i zwiąć sznurkiem kuchennym formując ładny kształt, włóż do woreczka foliowego. Odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Krok 2

    Włóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , po 15 minutach gdy wierzch się leciutko zrumieni zmniejsz temperaturę do 170 st. C.
  • Krok 3

    Bulion cielęcy rozpuść z 1 szkl. gorącej wody i wlej do mięsa tuż po zmniejszeniu temperatury piekarnika i przykryj naczynie. Piecz ok. 40 minut.
  • Krok 4

    Po upieczeniu wyjmij mięso i przykryj folią żeby nie wystygło, ale odpoczęło jakieś 10-15 minut, delikatnie zdejmij sznurek. Sos zlej do rondelka i zagęść sosem w proszku, zagotuj. Podawaj krojąc mięso na grube plastry, z dowolnymi dodatkami

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa do kurczaka KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

64
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
12
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
16
osób dodało do Mniamlisty
15''
1
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Średnie