
Składniki
1000 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 opakowania
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wybierz chudy, ładny kawałek schabu. Umyj go i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj przyprawą do kurczaka, czosnkiem i pieprzem. Posmaruj olejem i zwiąć sznurkiem kuchennym formując ładny kształt, włóż do woreczka foliowego. Odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , po 15 minutach gdy wierzch się leciutko zrumieni zmniejsz temperaturę do 170 st. C.
Krok 3
Bulion cielęcy rozpuść z 1 szkl. gorącej wody i wlej do mięsa tuż po zmniejszeniu temperatury piekarnika i przykryj naczynie. Piecz ok. 40 minut.
Krok 4
Po upieczeniu wyjmij mięso i przykryj folią żeby nie wystygło, ale odpoczęło jakieś 10-15 minut, delikatnie zdejmij sznurek. Sos zlej do rondelka i zagęść sosem w proszku, zagotuj. Podawaj krojąc mięso na grube plastry, z dowolnymi dodatkami
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pieczony
Schab pieczony to danie, które z powodzeniem możesz podawać na specjalne okazje, takie jak imieniny, urodziny czy inne przyjęcia okolicznościowe. Zanim jednak zabierzesz się do przygotowań, kup jak najlepsze mięso. Jak wybrać dobry schab? Zwróć uwagę na to, jakie mięso ma kolor. Powinien być różowo-czerwony i mieć jednolitą barwę. Jeśli z boku mięso jest lekko sinawe, to znak, że jest nieświeże. Powinny być na nim białe żyłki, dobrze też, gdy otacza go warstwa tłuszczu. Gdy już masz w lodówce dobry kawałek schabu, natrzyj go przyprawami i upiecz w piekarniku. Podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sosem. Możesz bezpośrednio polać nim mięso lub podać w osobnych sosjerkach, żeby goście sami porcjowali sobie jego ilość. Do dania najlepiej smakuje domowy kompot z sezonowych owoców.


































