Schab pieczony

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1000 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wybierz chudy, ładny kawałek schabu. Umyj go i osusz ręcznikami papierowymi. Natrzyj przyprawą do kurczaka, czosnkiem i pieprzem. Posmaruj olejem i zwiąć sznurkiem kuchennym formując ładny kształt, włóż do woreczka foliowego. Odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Krok 2

Włóż zamarynowane mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C , po 15 minutach gdy wierzch się leciutko zrumieni zmniejsz temperaturę do 170 st. C.

Krok 3

Bulion cielęcy rozpuść z 1 szkl. gorącej wody i wlej do mięsa tuż po zmniejszeniu temperatury piekarnika i przykryj naczynie. Piecz ok. 40 minut.

Krok 4

Po upieczeniu wyjmij mięso i przykryj folią żeby nie wystygło, ale odpoczęło jakieś 10-15 minut, delikatnie zdejmij sznurek. Sos zlej do rondelka i zagęść sosem w proszku, zagotuj. Podawaj krojąc mięso na grube plastry, z dowolnymi dodatkami

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony Schab pieczony

Schab pieczony to danie, które z powodzeniem możesz podawać na specjalne okazje, takie jak imieniny, urodziny czy inne przyjęcia okolicznościowe. Zanim jednak zabierzesz się do przygotowań, kup jak najlepsze mięso. Jak wybrać dobry schab? Zwróć uwagę na to, jakie mięso ma kolor. Powinien być różowo-czerwony i mieć jednolitą barwę. Jeśli z boku mięso jest lekko sinawe, to znak, że jest nieświeże. Powinny być na nim białe żyłki, dobrze też, gdy otacza go warstwa tłuszczu. Gdy już masz w lodówce dobry kawałek schabu, natrzyj go przyprawami i upiecz w piekarniku. Podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz sosem. Możesz bezpośrednio polać nim mięso lub podać w osobnych sosjerkach, żeby goście sami porcjowali sobie jego ilość. Do dania najlepiej smakuje domowy kompot z sezonowych owoców.