Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
4 plastry
1 sztuka
250 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.
Krok 2
Zrób w każdym z nich głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.
Krok 3
Paprykę pokrój w paski i włóż do każdej z kieszonek. Owiń plastrem boczku.
Krok 4
Wymieszaj Sos myśliwski Knorr z 250 mililitrami wody i śmietaną.
Krok 5
Ułóż kieszonki w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem.
Krok 6
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

Dobra rada:
Możesz podawać z kaszą gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem
Jeśli szukasz prostego sposobu na urozmaicenie popularnego schabu, przyrządź go z papryką i boczkiem. Mięso zyska intensywny wędzony smak, a polane sosem myśliwskim będzie smacznym punktem Twojego menu podczas przyjęcia lub uroczystego obiadu. Wystarczy, że do naciętych plastrów mięsa włożysz pokrojoną w słupki czerwoną paprykę, a następnie zawiniesz całość w plastry boczku i zapieczesz z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu. Jeśli chcesz wzbogacić danie, dołącz do papryki również pokrojoną w piórka cebulę lub plastry ogórka kiszonego. Do sosu warto dodać ulubione przyprawy, np. majeranek, oregano lub tymianek. Gotowe kieszonki schabowe z papryką i boczkiem będą świetnie komponować się z kaszą, ziemniaczanym purée oraz kluskami śląskimi. Popularnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa są też świeże warzywa, jak również te serwowane na ciepło – dobrze smakować będzie np. mieszanka z marchewki, kalafiora i zielonej fasolki albo duszona cukinia. Zobacz, jak łatwo możesz stworzyć smaczne i efektowne danie. Skorzystaj z tego przepisu!