Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 plastry

1 sztuka

250 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Krok 2

Zrób w każdym z nich głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski i włóż do każdej z kieszonek. Owiń plastrem boczku.

Krok 4

Wymieszaj Sos myśliwski Knorr z 250 mililitrami wody i śmietaną.

Krok 5

Ułóż kieszonki w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem.

Krok 6

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z kaszą gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki schabowe z papryką i boczkiemKieszonki schabowe z papryką i boczkiem

Jeśli szukasz prostego sposobu na urozmaicenie popularnego schabu, przyrządź go z papryką i boczkiem. Mięso zyska intensywny wędzony smak, a polane sosem myśliwskim będzie smacznym punktem Twojego menu podczas przyjęcia lub uroczystego obiadu. Wystarczy, że do naciętych plastrów mięsa włożysz pokrojoną w słupki czerwoną paprykę, a następnie zawiniesz całość w plastry boczku i zapieczesz z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu. Jeśli chcesz wzbogacić danie, dołącz do papryki również pokrojoną w piórka cebulę lub plastry ogórka kiszonego. Do sosu warto dodać ulubione przyprawy, np. majeranek, oregano lub tymianek. Gotowe kieszonki schabowe z papryką i boczkiem będą świetnie komponować się z kaszą, ziemniaczanym purée oraz kluskami śląskimi. Popularnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa są też świeże warzywa, jak również te serwowane na ciepło – dobrze smakować będzie np. mieszanka z marchewki, kalafiora i zielonej fasolki albo duszona cukinia. Zobacz, jak łatwo możesz stworzyć smaczne i efektowne danie. Skorzystaj z tego przepisu!