Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 plastry

1 sztuka

250 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Krok 2

Zrób w każdym z nich głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski i włóż do każdej z kieszonek. Owiń plastrem boczku.

Krok 4

Wymieszaj Sos myśliwski Knorr z 250 mililitrami wody i śmietaną.

Krok 5

Ułóż kieszonki w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem.

Krok 6

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z kaszą gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki schabowe z papryką i boczkiemKieszonki schabowe z papryką i boczkiem

Jeśli szukasz prostego sposobu na urozmaicenie popularnego schabu, przyrządź go z papryką i boczkiem. Mięso zyska intensywny wędzony smak, a polane sosem myśliwskim będzie smacznym punktem Twojego menu podczas przyjęcia lub uroczystego obiadu. Wystarczy, że do naciętych plastrów mięsa włożysz pokrojoną w słupki czerwoną paprykę, a następnie zawiniesz całość w plastry boczku i zapieczesz z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu. Jeśli chcesz wzbogacić danie, dołącz do papryki również pokrojoną w piórka cebulę lub plastry ogórka kiszonego. Do sosu warto dodać ulubione przyprawy, np. majeranek, oregano lub tymianek. Gotowe kieszonki schabowe z papryką i boczkiem będą świetnie komponować się z kaszą, ziemniaczanym purée oraz kluskami śląskimi. Popularnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa są też świeże warzywa, jak również te serwowane na ciepło – dobrze smakować będzie np. mieszanka z marchewki, kalafiora i zielonej fasolki albo duszona cukinia. Zobacz, jak łatwo możesz stworzyć smaczne i efektowne danie. Skorzystaj z tego przepisu!