Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

4 plastry

1 sztuka

250 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab na centymetrowej grubości plastry.

Krok 2

Zrób w każdym z nich głębokie nacięcie z boku, tworząc kieszonkę.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski i włóż do każdej z kieszonek. Owiń plastrem boczku.

Krok 4

Wymieszaj Sos myśliwski Knorr z 250 mililitrami wody i śmietaną.

Krok 5

Ułóż kieszonki w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem.

Krok 6

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z kaszą gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki schabowe z papryką i boczkiemKieszonki schabowe z papryką i boczkiem

Jeśli szukasz prostego sposobu na urozmaicenie popularnego schabu, przyrządź go z papryką i boczkiem. Mięso zyska intensywny wędzony smak, a polane sosem myśliwskim będzie smacznym punktem Twojego menu podczas przyjęcia lub uroczystego obiadu. Wystarczy, że do naciętych plastrów mięsa włożysz pokrojoną w słupki czerwoną paprykę, a następnie zawiniesz całość w plastry boczku i zapieczesz z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu. Jeśli chcesz wzbogacić danie, dołącz do papryki również pokrojoną w piórka cebulę lub plastry ogórka kiszonego. Do sosu warto dodać ulubione przyprawy, np. majeranek, oregano lub tymianek. Gotowe kieszonki schabowe z papryką i boczkiem będą świetnie komponować się z kaszą, ziemniaczanym purée oraz kluskami śląskimi. Popularnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa są też świeże warzywa, jak również te serwowane na ciepło – dobrze smakować będzie np. mieszanka z marchewki, kalafiora i zielonej fasolki albo duszona cukinia. Zobacz, jak łatwo możesz stworzyć smaczne i efektowne danie. Skorzystaj z tego przepisu!