Pieczony schab z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony schab z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

587 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z żył, natrzyj Przyprawą do mięs Knorr i odstaw na około 60 minut do lodówki.

Pieczony schab z ziołami - Krok 1

Krok 2

Jałowiec i czosnek dokładnie rozetrzyj. Jałowiec połącz z musztardą oraz ziołami, dodaj pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmaruj mięso.

Pieczony schab z ziołami - Krok 2

Krok 3

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 60 minut, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.

Pieczony schab z ziołami - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadź w nim Sos myśliwski Knorr i wszystko razem zagotuj. Mięso podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem.

Pieczony schab z ziołami - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 11.11.2019

    nawet dla laików kuchennych. super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Niedbała

    Anna Niedbała , 22.03.2018

    Z opisu wynika że musi być dobry pomysł wypróbuje dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kaczmarski

    Robert Kaczmarski , 13.10.2015

    witam super przepis polecam , mięsko rozpływa się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kacper

    Marcin Kacper , 01.04.2015

    Po pierwsze nie jest podane co zrobić z olejem. Po drugie taka ilość przypraw będzie po prostu uwierać w smaku niemiłosiernie. Powinno być 1/3 łyżki dla przypraw (maksymalnie). Po trzecie 60 min dla 1,5 kg schabu?! Co najmniej 1,5 h i to 200 stopni!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Delikatny schab
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziołamiPieczony schab z ziołami

Schab z ziołami to świetny sposób na przygotowanie jednego z najpopularniejszych w Polsce mięs. Zacznij od natarcia go przyprawą i odłóż do lodówki, by schab przeszedł jej smakiem. W tym czasie przygotuj ziołową bejcę, która nada potrawie wyrazistości. Do wieprzowiny będą pasować ziołowe dodatki. Użyj nieco majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano, a jeśli lubisz inne mieszanki, dokonaj zmiany. Zioła wymieszaj z musztardą sarepską (może być inna, ostra musztarda), czosnkiem i roztartymi owocami jałowca, które bardzo dobrze podkreślą smak pieczeni. Mięso natrzyj gotową mieszanką i upiecz. Na bazie powstałego w trakcie pieczenia soku, przyrządź gęsty sos myśliwski i polej nim pokrojone kawałki pieczeni. Schab z ziołami wyjątkowo dobrze będzie pasował podany z kaszą gryczaną albo pęczakiem, dobrym dodatkiem do niego będą także kluski śląskie lub kopytka. Dodaj również surówkę z czerwonej kapusty lub buraki na ciepło. Cenimy Twoje zdanie – podziel się opinią na temat tego dania w komentarzu.