Pieczony schab z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z ziołami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

726 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

585 osób wydrukowało

Pobierz pdf

827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z żył, natrzyj Przyprawą do mięs Knorr i odstaw na około 60 minut do lodówki.

Pieczony schab z ziołami - Krok 1

Krok 2

Jałowiec i czosnek dokładnie rozetrzyj. Jałowiec połącz z musztardą oraz ziołami, dodaj pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmaruj mięso.

Pieczony schab z ziołami - Krok 2

Krok 3

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 60 minut, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.

Pieczony schab z ziołami - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadź w nim Sos myśliwski Knorr i wszystko razem zagotuj. Mięso podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem.

Pieczony schab z ziołami - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 11.11.2019

    nawet dla laików kuchennych. super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Niedbała

    Anna Niedbała , 22.03.2018

    Z opisu wynika że musi być dobry pomysł wypróbuje dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kaczmarski

    Robert Kaczmarski , 13.10.2015

    witam super przepis polecam , mięsko rozpływa się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kacper

    Marcin Kacper , 01.04.2015

    Po pierwsze nie jest podane co zrobić z olejem. Po drugie taka ilość przypraw będzie po prostu uwierać w smaku niemiłosiernie. Powinno być 1/3 łyżki dla przypraw (maksymalnie). Po trzecie 60 min dla 1,5 kg schabu?! Co najmniej 1,5 h i to 200 stopni!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziołamiPieczony schab z ziołami

Schab z ziołami to świetny sposób na przygotowanie jednego z najpopularniejszych w Polsce mięs. Zacznij od natarcia go przyprawą i odłóż do lodówki, by schab przeszedł jej smakiem. W tym czasie przygotuj ziołową bejcę, która nada potrawie wyrazistości. Do wieprzowiny będą pasować ziołowe dodatki. Użyj nieco majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano, a jeśli lubisz inne mieszanki, dokonaj zmiany. Zioła wymieszaj z musztardą sarepską (może być inna, ostra musztarda), czosnkiem i roztartymi owocami jałowca, które bardzo dobrze podkreślą smak pieczeni. Mięso natrzyj gotową mieszanką i upiecz. Na bazie powstałego w trakcie pieczenia soku, przyrządź gęsty sos myśliwski i polej nim pokrojone kawałki pieczeni. Schab z ziołami wyjątkowo dobrze będzie pasował podany z kaszą gryczaną albo pęczakiem, dobrym dodatkiem do niego będą także kluski śląskie lub kopytka. Dodaj również surówkę z czerwonej kapusty lub buraki na ciepło. Cenimy Twoje zdanie – podziel się opinią na temat tego dania w komentarzu.