Pieczony schab z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

heart
742 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

621 osób wydrukowało

Pobierz pdf

888 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z żył, natrzyj Przyprawą do mięs Knorr i odstaw na około 60 minut do lodówki.

Pieczony schab z ziołami - Krok 1

Krok 2

Jałowiec i czosnek dokładnie rozetrzyj. Jałowiec połącz z musztardą oraz ziołami, dodaj pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmaruj mięso.

Pieczony schab z ziołami - Krok 2

Krok 3

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 60 minut, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.

Pieczony schab z ziołami - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu zlej powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadź w nim Sos myśliwski Knorr i wszystko razem zagotuj. Mięso podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem.

Pieczony schab z ziołami - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 11.11.2019

    nawet dla laików kuchennych. super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Niedbała

    Anna Niedbała , 22.03.2018

    Z opisu wynika że musi być dobry pomysł wypróbuje dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kaczmarski

    Robert Kaczmarski , 13.10.2015

    witam super przepis polecam , mięsko rozpływa się w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kacper

    Marcin Kacper , 01.04.2015

    Po pierwsze nie jest podane co zrobić z olejem. Po drugie taka ilość przypraw będzie po prostu uwierać w smaku niemiłosiernie. Powinno być 1/3 łyżki dla przypraw (maksymalnie). Po trzecie 60 min dla 1,5 kg schabu?! Co najmniej 1,5 h i to 200 stopni!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziołamiPieczony schab z ziołami

Schab z ziołami to świetny sposób na przygotowanie jednego z najpopularniejszych w Polsce mięs. Zacznij od natarcia go przyprawą i odłóż do lodówki, by schab przeszedł jej smakiem. W tym czasie przygotuj ziołową bejcę, która nada potrawie wyrazistości. Do wieprzowiny będą pasować ziołowe dodatki. Użyj nieco majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano, a jeśli lubisz inne mieszanki, dokonaj zmiany. Zioła wymieszaj z musztardą sarepską (może być inna, ostra musztarda), czosnkiem i roztartymi owocami jałowca, które bardzo dobrze podkreślą smak pieczeni. Mięso natrzyj gotową mieszanką i upiecz. Na bazie powstałego w trakcie pieczenia soku, przyrządź gęsty sos myśliwski i polej nim pokrojone kawałki pieczeni. Schab z ziołami wyjątkowo dobrze będzie pasował podany z kaszą gryczaną albo pęczakiem, dobrym dodatkiem do niego będą także kluski śląskie lub kopytka. Dodaj również surówkę z czerwonej kapusty lub buraki na ciepło. Cenimy Twoje zdanie – podziel się opinią na temat tego dania w komentarzu.