
Składniki
400 gramów
30 gramów
1 sztuka
250 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski. Dodaj przyprawę Knorr, zmielony kminek i odstaw na 30 minut.

Krok 2
W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w plasterki grzyby, a cebulę w piórka.

Krok 3
Rozgrzej łyżkę oleju i smaż mięso, po czym odsącz je. Wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć cebulę oraz pieczarki.

Krok 4
Po usmażeniu, wyjmij je i wrzuć kapustę. Wlej 250 mililitrów wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś chwilę, aż kapusta będzie miękka.

Krok 5
Dodaj do niej mięso, cebulę, pieczarki i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z kapustą i grzybami
Schab z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznie pieczonego mięsa. Jego przygotowanie jest, wbrew pozorom, dość proste. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza suszonym lub świeżym grzybom, np. prawdziwkom i podgrzybkom. Możesz ewentualnie zastąpić je pieczarkami, które także smacznie skomponują się z kapustą. Do tego dania wykorzystaj schab bez kości. Mięso pokrój w podłużne paski. Przed podsmażeniem na patelni natrzyj je przyprawą. Sięgnij po ostrą lub słodką paprykę, suszone zioła – bazylię, majeranek, tymianek i gałkę muszkatołową. Pikantny posmak doskonale podkreśli zeszklona cebula. Wrzuć ją razem z posiekanymi grzybami lub plasterkami pieczarek na rozgrzany tłuszcz. Kapustę do tej potrawy poszatkuj i ugotuj w oddzielnym garnku, aż stanie się miękka. Ewentualnie duś ją z dodatkiem wody na tej samej patelni. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Schab z kapustą i grzybami będzie wyjątkowo smaczny zaserwowany na ciepło z ryżem lub sypką kaszą. Wypróbuj ten przepis.