Schab z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 gramów

1 sztuka

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Dodaj przyprawę Knorr, zmielony kminek i odstaw na 30 minut.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w plasterki grzyby, a cebulę w piórka.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej łyżkę oleju i smaż mięso, po czym odsącz je. Wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć cebulę oraz pieczarki.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Po usmażeniu, wyjmij je i wrzuć kapustę. Wlej 250 mililitrów wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś chwilę, aż kapusta będzie miękka.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj do niej mięso, cebulę, pieczarki i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z kapustą i grzybamiSchab z kapustą i grzybami

Schab z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznie pieczonego mięsa. Jego przygotowanie jest, wbrew pozorom, dość proste. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza suszonym lub świeżym grzybom, np. prawdziwkom i podgrzybkom. Możesz ewentualnie zastąpić je pieczarkami, które także smacznie skomponują się z kapustą. Do tego dania wykorzystaj schab bez kości. Mięso pokrój w podłużne paski. Przed podsmażeniem na patelni natrzyj je przyprawą. Sięgnij po ostrą lub słodką paprykę, suszone zioła – bazylię, majeranek, tymianek i gałkę muszkatołową. Pikantny posmak doskonale podkreśli zeszklona cebula. Wrzuć ją razem z posiekanymi grzybami lub plasterkami pieczarek na rozgrzany tłuszcz. Kapustę do tej potrawy poszatkuj i ugotuj w oddzielnym garnku, aż stanie się miękka. Ewentualnie duś ją z dodatkiem wody na tej samej patelni. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Schab z kapustą i grzybami będzie wyjątkowo smaczny zaserwowany na ciepło z ryżem lub sypką kaszą. Wypróbuj ten przepis.