Schab z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

317 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 gramów

1 sztuka

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Dodaj przyprawę Knorr, zmielony kminek i odstaw na 30 minut.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w plasterki grzyby, a cebulę w piórka.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej łyżkę oleju i smaż mięso, po czym odsącz je. Wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć cebulę oraz pieczarki.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Po usmażeniu, wyjmij je i wrzuć kapustę. Wlej 250 mililitrów wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś chwilę, aż kapusta będzie miękka.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj do niej mięso, cebulę, pieczarki i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z kapustą i grzybamiSchab z kapustą i grzybami

Schab z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznie pieczonego mięsa. Jego przygotowanie jest, wbrew pozorom, dość proste. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza suszonym lub świeżym grzybom, np. prawdziwkom i podgrzybkom. Możesz ewentualnie zastąpić je pieczarkami, które także smacznie skomponują się z kapustą. Do tego dania wykorzystaj schab bez kości. Mięso pokrój w podłużne paski. Przed podsmażeniem na patelni natrzyj je przyprawą. Sięgnij po ostrą lub słodką paprykę, suszone zioła – bazylię, majeranek, tymianek i gałkę muszkatołową. Pikantny posmak doskonale podkreśli zeszklona cebula. Wrzuć ją razem z posiekanymi grzybami lub plasterkami pieczarek na rozgrzany tłuszcz. Kapustę do tej potrawy poszatkuj i ugotuj w oddzielnym garnku, aż stanie się miękka. Ewentualnie duś ją z dodatkiem wody na tej samej patelni. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Schab z kapustą i grzybami będzie wyjątkowo smaczny zaserwowany na ciepło z ryżem lub sypką kaszą. Wypróbuj ten przepis.