Schab z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

314 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 gramów

1 sztuka

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski. Dodaj przyprawę Knorr, zmielony kminek i odstaw na 30 minut.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w plasterki grzyby, a cebulę w piórka.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej łyżkę oleju i smaż mięso, po czym odsącz je. Wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć cebulę oraz pieczarki.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Po usmażeniu, wyjmij je i wrzuć kapustę. Wlej 250 mililitrów wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś chwilę, aż kapusta będzie miękka.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Dodaj do niej mięso, cebulę, pieczarki i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Schab z kapustą i grzybami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z kapustą i grzybamiSchab z kapustą i grzybami

Schab z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznie pieczonego mięsa. Jego przygotowanie jest, wbrew pozorom, dość proste. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza suszonym lub świeżym grzybom, np. prawdziwkom i podgrzybkom. Możesz ewentualnie zastąpić je pieczarkami, które także smacznie skomponują się z kapustą. Do tego dania wykorzystaj schab bez kości. Mięso pokrój w podłużne paski. Przed podsmażeniem na patelni natrzyj je przyprawą. Sięgnij po ostrą lub słodką paprykę, suszone zioła – bazylię, majeranek, tymianek i gałkę muszkatołową. Pikantny posmak doskonale podkreśli zeszklona cebula. Wrzuć ją razem z posiekanymi grzybami lub plasterkami pieczarek na rozgrzany tłuszcz. Kapustę do tej potrawy poszatkuj i ugotuj w oddzielnym garnku, aż stanie się miękka. Ewentualnie duś ją z dodatkiem wody na tej samej patelni. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Schab z kapustą i grzybami będzie wyjątkowo smaczny zaserwowany na ciepło z ryżem lub sypką kaszą. Wypróbuj ten przepis.