
Składniki
400 gramów
30 gramów
1 sztuka
250 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski. Dodaj przyprawę Knorr, zmielony kminek i odstaw na 30 minut.

Krok 2
W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w plasterki grzyby, a cebulę w piórka.

Krok 3
Rozgrzej łyżkę oleju i smaż mięso, po czym odsącz je. Wlej kolejną łyżkę oleju i wrzuć cebulę oraz pieczarki.

Krok 4
Po usmażeniu, wyjmij je i wrzuć kapustę. Wlej 250 mililitrów wody, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i duś chwilę, aż kapusta będzie miękka.

Krok 5
Dodaj do niej mięso, cebulę, pieczarki i majeranek. Wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z kapustą i grzybami
Schab z kapustą i grzybami to świetna alternatywa dla klasycznie pieczonego mięsa. Jego przygotowanie jest, wbrew pozorom, dość proste. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza suszonym lub świeżym grzybom, np. prawdziwkom i podgrzybkom. Możesz ewentualnie zastąpić je pieczarkami, które także smacznie skomponują się z kapustą. Do tego dania wykorzystaj schab bez kości. Mięso pokrój w podłużne paski. Przed podsmażeniem na patelni natrzyj je przyprawą. Sięgnij po ostrą lub słodką paprykę, suszone zioła – bazylię, majeranek, tymianek i gałkę muszkatołową. Pikantny posmak doskonale podkreśli zeszklona cebula. Wrzuć ją razem z posiekanymi grzybami lub plasterkami pieczarek na rozgrzany tłuszcz. Kapustę do tej potrawy poszatkuj i ugotuj w oddzielnym garnku, aż stanie się miękka. Ewentualnie duś ją z dodatkiem wody na tej samej patelni. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Schab z kapustą i grzybami będzie wyjątkowo smaczny zaserwowany na ciepło z ryżem lub sypką kaszą. Wypróbuj ten przepis.


































