
Składniki
400 gramów
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
80 gramów
1 szczypta
2 szczypty
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, pokrój w centymetrowej grubości plastry. Ostrym nożem z boku plastra zrób nacięcie tworząc kieszonkę.

Krok 2
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i pokrój w plastry, cebule pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, aż się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż chwilę, dodaj suszone grzyby i pokrojoną w małe kawałki suszoną śliwkę. Wszystko razem smaż, aż zupełnie odparuje woda.

Krok 3
Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, następnie umieść w kieszonce kotletów.

Krok 4
Mięso obsmaż na patelni z obu stron, zalej sosem pieczarkowym rozmieszanym w 300 mililitrach zimnej wody, doprowadź do wrzenia – wszystko razem gotuj jeszcze około 3 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej