Kotlety faszerowane grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety faszerowane grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

80 gramów

1 szczypta

2 szczypty

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w centymetrowej grubości plastry. Ostrym nożem z boku plastra zrób nacięcie tworząc kieszonkę.

Kotlety faszerowane grzybami - Krok 1

Krok 2

Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i pokrój w plastry, cebule pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, aż się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż chwilę, dodaj suszone grzyby i pokrojoną w małe kawałki suszoną śliwkę. Wszystko razem smaż, aż zupełnie odparuje woda.

Kotlety faszerowane grzybami - Krok 2

Krok 3

Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, następnie umieść w kieszonce kotletów.

Kotlety faszerowane grzybami - Krok 3

Krok 4

Mięso obsmaż na patelni z obu stron, zalej sosem pieczarkowym rozmieszanym w 300 mililitrach zimnej wody, doprowadź do wrzenia – wszystko razem gotuj jeszcze około 3 minut.

Kotlety faszerowane grzybami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety faszerowane grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety faszerowane grzybamiKotlety faszerowane grzybami

Mięso umyj, pokrój w centymetrowej grubości plastry. Ostrym nożem z boku plastra zrób nacięcie tworząc kieszonkę.