Przepisy na Suszone śliwki
101 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (101) 
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej
Suszone śliwki
Bez nich polska kuchnia nie byłaby taka sama. Suszone śliwki fenomenalnie wpływają na aromat i smak dań. Nie mamy na myśli wyłącznie wigilijnego kompotu z suszu. Śliwki suszone są niezbędnym dodatkiem do tradycyjnego bigosu, pieczonego schabu i keksu na słodko. Jeśli widzicie przepis, w którego nazwie pojawia się sformułowanie „po staropolsku”, możecie mieć pewność, że do jego wykonania garść suszonych śliwek będzie nieodzowna. Sprawdźcie, w jakich jeszcze wariantach smakują wyśmienicie.
Dla kogo?
Większość świąt nierozerwalnie związana jest z dobrym jedzeniem. Planując spotkania przy stole, warto zadbać o różnorodność dań. Suszone śliwki to bardzo przyjemny, słodki akcent w potrawach na słono. Zamiast bazować wyłącznie na klasycznych recepturach, skuście się na warzywny pasztet z suszonymi śliwkami albo drobiowe roladki, w których środku odnajdziecie suszoną niespodziankę. Wszechstronności owocom nie można odmówić.
Na jaką okazję?
Święta, święta i po świętach… Na co dzień też należy jeść smacznie i różnorodnie. O monotonię na talerzach nie musicie się martwić. Suszone śliwki będą nadzwyczajnym zwieńczeniem marokańskiego tagine z wołowiną i migdałami lub mięsem drobiowym i morelami. Suszone śliwki nie wymagają skomplikowanej obróbki, więc dorzucicie je do dań przygotowywanych na szybko: mięsnych oraz warzywnych potrawek, owocowych lub grzybowych zup.
Czy wiesz, że?
Uprawy śliw były popularne już w czasach starożytnych. Zajmowali się tym Persowie, Grecy i Rzymianie. Z biegiem czasu doświadczenie kulinarne pokazało, że suszenie owoców jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów na zachowanie ich cennych właściwości. Suszone śliwki nie tracą ani koloru, ani słodkiego smaku.
Dla urozmaicenia:
Do menu dobrze jest włączać oryginalne, lokalne specjały. Jednym z nich jest suska sechlońska, pochodząca z Małopolski. Metody podsuszania i wędzenia śliwek były w tym regionie przekazywane z pokolenia na pokolenie, a dziś są opisywane znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.