
Składniki
200 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczywo pokrój w kostkę o boku 0,5 cm i namocz w mleku.

Krok 2
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki oraz odciśnięta z mleka bułkę i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 3
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) okrągłe knedle. Gotowe odstaw na kilka minut aby podeschły.

Krok 4
Knedle układaj na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut. Na patelni podsmaż cebulkę, wlej 400 ml wody lub bulionu i dodaj sos pieczarkowy Knorr. Wymieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Knedle z sosem podawaj do duszonych mięs i gulaszów.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czeskie knedliczki
Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni czeskiej. Można podać je zarówno solo, jak i wykorzystać jako dodatek do mięsnego obiadu. dodatek do mięsnego obiadu. Bardzo dobrze komponować będą się z kotletami mielonymi, schabem, klopsikami w sosie czy z duszoną piersią z kurczaka. Do potraw z knedliczkami doskonale pasować będzie gulasz z mięsem i warzywami, sos koperkowy, grzybowy lub śmietanowo – ziołowy. Warto zaserwować je z ogórkami konserwowymi, kiszoną kapustą lub surówką z warzyw. Potrawę tą możesz przygotować także z nadzieniem mięsnym lub owocowym, na przykład truskawkowym lub śliwkowym. Gorące knedliczki najlepiej kroić przy pomocy zwykłej nitki, którą należy przeciągnąć pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim. Jeżeli chcesz zaserwować je na drugi dzień, podgrzej je na parze lub włóż do kuchenki mikrofalowej na trzydzieści sekund.