Knedliczki czeskie – przepis: ziemniaczane knedliki | Przepisy.pl pixel

Czeskie knedliczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
333 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo pokrój w kostkę o boku 0,5 cm i namocz w mleku.

Czeskie knedliczki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki oraz odciśnięta z mleka bułkę i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Czeskie knedliczki  - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) okrągłe knedle. Gotowe odstaw na kilka minut aby podeschły.

Czeskie knedliczki  - Krok 3

Krok 4

Knedle układaj na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut. Na patelni podsmaż cebulkę, wlej 400 ml wody lub bulionu i dodaj sos pieczarkowy Knorr. Wymieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Knedle z sosem podawaj do duszonych mięs i gulaszów.

Czeskie knedliczki  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Osan1

    Osan1 , 12.11.2022

    Właśnie skończyłem jeść obiad według powyższego przepisu. Knedliczki wyszły przepyszne. Polecam każdemu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czeskie knedliczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czeskie knedliczki Czeskie knedliczki

Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni czeskiej. Można podać je zarówno solo, jak i wykorzystać jako dodatek do mięsnego obiadu. dodatek do mięsnego obiadu. Bardzo dobrze komponować będą się z kotletami mielonymi, schabem, klopsikami w sosie czy z duszoną piersią z kurczaka. Do potraw z knedliczkami doskonale pasować będzie gulasz z mięsem i warzywami, sos koperkowy, grzybowy lub śmietanowo – ziołowy. Warto zaserwować je z ogórkami konserwowymi, kiszoną kapustą lub surówką z warzyw. Potrawę tą możesz przygotować także z nadzieniem mięsnym lub owocowym, na przykład truskawkowym lub śliwkowym. Gorące knedliczki najlepiej kroić przy pomocy zwykłej nitki, którą należy przeciągnąć pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim. Jeżeli chcesz zaserwować je na drugi dzień, podgrzej je na parze lub włóż do kuchenki mikrofalowej na trzydzieści sekund.