
Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
sos:
1 szklanka
1 opakowanie
kasza:
300 gramów
sałatka:
100 gramów
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne zalej wrzącą wodą, zamieszaj i pozostaw na 10-15 min.

Krok 2
Polędwicę z dorsza umyj i pokrój na cztery kawałki. Pora pokrój w plasterki i podsmaż przez 5 min. na oliwie.

Krok 3
Dorsza układaj na kawałkach folii aluminiowej, na wierzchu każdego kawałka połóż 1/4 podsmażonego pora i zalej 1/4 sosu pomidorowego. Całość zawiń w folię. Piecz rybę ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Pomidory pokrój w kostkę, awokado pokrój w plasterki, połącz w misce z mixem sałat, dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj. Gotowe danie podawaj z ugotowaną kaszą i sałatką.


Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie to, ze względu na wysoką zawartość białka zwierzęcego - 26 g w każdej porcji, dostarcza 52% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego składnika odżywczego, dlatego polecane jest m.in. osobom budującym masę mięśniową. Jeżeli masz alergię na ryby, dorsza możesz zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Danie wciąż będzie świetnym źródłem białka zwierzęcego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz z porami
Dorsz z porami to danie, które będzie świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Delikatna ryba w pomidorowym sosie z porami, serwowana z pyszną kaszą jaglaną o lekko orzechowym smaku, to naprawdę godna polecenia kompozycja. Do przygotowania potrawy wybierz polędwiczki z dorsza, gdyż zawierają dużo mięsa i są pozbawione ości. Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego i podsmażenia pora. Pokrój jego białą i jasnozieloną część w drobne paski, a kiedy zmięknie, nakładaj na kawałki ryby. Polej je sosem, zawiń w folię aluminiową i zapiecz, a kiedy dorsz znajdzie się w piekarniku, przygotuj pozostałe składniki dania. Ugotuj kaszę jaglaną, przelewając ją wcześniej gorącą wodą albo prażąc przez chwilę na suchej patelni. Przed podaniem posyp danie pietruszką. Na koniec przyrządź sałatkę, najlepiej na bazie miksu sałat, awokado i pomidorów, doprawioną sokiem z cytryny. Tak przygotowane danie stanowi pełnowartościowy pożywny obiad, a w dodatku jest wyborne. Spróbuj i przekonaj się, jak smakuje ta fit potrawa!