
Składniki
300 gramów
2 sztuki
2 łyżki
sos:
1 szklanka
1 opakowanie
kasza:
300 gramów
sałatka:
100 gramów
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne zalej wrzącą wodą, zamieszaj i pozostaw na 10-15 min.

Krok 2
Polędwicę z dorsza umyj i pokrój na cztery kawałki. Pora pokrój w plasterki i podsmaż przez 5 min. na oliwie.

Krok 3
Dorsza układaj na kawałkach folii aluminiowej, na wierzchu każdego kawałka połóż 1/4 podsmażonego pora i zalej 1/4 sosu pomidorowego. Całość zawiń w folię. Piecz rybę ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Pomidory pokrój w kostkę, awokado pokrój w plasterki, połącz w misce z mixem sałat, dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj. Gotowe danie podawaj z ugotowaną kaszą i sałatką.


Dobra rada:
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie to, ze względu na wysoką zawartość białka zwierzęcego - 26 g w każdej porcji, dostarcza 52% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego składnika odżywczego, dlatego polecane jest m.in. osobom budującym masę mięśniową. Jeżeli masz alergię na ryby, dorsza możesz zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Danie wciąż będzie świetnym źródłem białka zwierzęcego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz z porami
Dorsz z porami to danie, które będzie świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Delikatna ryba w pomidorowym sosie z porami, serwowana z pyszną kaszą jaglaną o lekko orzechowym smaku, to naprawdę godna polecenia kompozycja. Do przygotowania potrawy wybierz polędwiczki z dorsza, gdyż zawierają dużo mięsa i są pozbawione ości. Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego i podsmażenia pora. Pokrój jego białą i jasnozieloną część w drobne paski, a kiedy zmięknie, nakładaj na kawałki ryby. Polej je sosem, zawiń w folię aluminiową i zapiecz, a kiedy dorsz znajdzie się w piekarniku, przygotuj pozostałe składniki dania. Ugotuj kaszę jaglaną, przelewając ją wcześniej gorącą wodą albo prażąc przez chwilę na suchej patelni. Przed podaniem posyp danie pietruszką. Na koniec przyrządź sałatkę, najlepiej na bazie miksu sałat, awokado i pomidorów, doprawioną sokiem z cytryny. Tak przygotowane danie stanowi pełnowartościowy pożywny obiad, a w dodatku jest wyborne. Spróbuj i przekonaj się, jak smakuje ta fit potrawa!