Dorsz z porami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z porami

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

34

heart
454 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

660 osób wydrukowało

Pobierz pdf

771 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

2 łyżki

sos:

1 szklanka

1 opakowanie

kasza:

300 gramów

sałatka:

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne zalej wrzącą wodą, zamieszaj i pozostaw na 10-15 min.

Dorsz z porami - Krok 1

Krok 2

Polędwicę z dorsza umyj i pokrój na cztery kawałki. Pora pokrój w plasterki i podsmaż przez 5 min. na oliwie.

Dorsz z porami - Krok 2

Krok 3

Dorsza układaj na kawałkach folii aluminiowej, na wierzchu każdego kawałka połóż 1/4 podsmażonego pora i zalej 1/4 sosu pomidorowego. Całość zawiń w folię. Piecz rybę ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Dorsz z porami - Krok 3

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny. Pomidory pokrój w kostkę, awokado pokrój w plasterki, połącz w misce z mixem sałat, dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj. Gotowe danie podawaj z ugotowaną kaszą i sałatką.

Dorsz z porami - Krok 4
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Danie to, ze względu na wysoką zawartość białka zwierzęcego - 26 g w każdej porcji, dostarcza 52% dziennej referencyjnej wartości spożycia (RWS) tego składnika odżywczego, dlatego polecane jest m.in. osobom budującym masę mięśniową. Jeżeli masz alergię na ryby, dorsza możesz zamienić na pierś z kurczaka lub indyka. Danie wciąż będzie świetnym źródłem białka zwierzęcego.

5

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 24.05.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata  Zalewska

    Agata Zalewska , 02.04.2020

    Fantastyczne połączenie smaków :) na plus fakt, że przygotowanie zajęło pół godzinki. Super wybór na zdrowy obiad po pracy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Juskowiak

    Justyna Juskowiak , 20.08.2019

    Bardzo dobre !!!Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANETA PRENETA

    ANETA PRENETA , 06.05.2018

    Moja rodzina uwielbia dorsza, staram się urozmaicać przepisy. ten z porem jest rewelacyjny. bardzo wszystkim smakował dorsz. polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z porami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z poramiDorsz z porami

Dorsz z porami to danie, które będzie świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Delikatna ryba w pomidorowym sosie z porami, serwowana z pyszną kaszą jaglaną o lekko orzechowym smaku, to naprawdę godna polecenia kompozycja. Do przygotowania potrawy wybierz polędwiczki z dorsza, gdyż zawierają dużo mięsa i są pozbawione ości. Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego i podsmażenia pora. Pokrój jego białą i jasnozieloną część w drobne paski, a kiedy zmięknie, nakładaj na kawałki ryby. Polej je sosem, zawiń w folię aluminiową i zapiecz, a kiedy dorsz znajdzie się w piekarniku, przygotuj pozostałe składniki dania. Ugotuj kaszę jaglaną, przelewając ją wcześniej gorącą wodą albo prażąc przez chwilę na suchej patelni. Przed podaniem posyp danie pietruszką. Na koniec przyrządź sałatkę, najlepiej na bazie miksu sałat, awokado i pomidorów, doprawioną sokiem z cytryny. Tak przygotowane danie stanowi pełnowartościowy pożywny obiad, a w dodatku jest wyborne. Spróbuj i przekonaj się, jak smakuje ta fit potrawa!