Grillowanie to tak naprawdę najbardziej pierwotna metoda przygotowania jedzenia. Nasi przodkowie od zarania dziejów grillowali. Jest w grillowaniu coś magicznego. Świeże powietrze, wspólne gotowanie i długie biesiadowanie. Dlatego, gdy tylko pozwala na to pogoda, wyruszamy do parku, ogrodu czy lasu. Choćby na własny balkon. :) Dziś mamy dla Was przepis na wykwintne danie z grilla, które bardzo łatwo przygotować. Macie ochotę zabłysnąć? Przygotujcie znakomite danie z dorsza z dodatkiem suszonych pomidorów. Gwarantujemy, że nikt się nie oprze.
Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i sosem pieprzowym
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 4 łyżki Sosu Hellmann's GREEN PEPPER
- 1 opakowanie Sosu sałatkowy włoski Knorr
- 8 pomidorów suszone w oliwie
- Kilka listków świeżej bazylii
- 1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie plastry
- Garść rukoli
- 2 łyżki parmezanu w płatkach
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Każdy z filetów przekrój na dwie jednakowe połówki. Następnie posmaruj je sosem pieprzowym Hellmann’s. Na czterech kawałkach ryby połóż po 2 pomidory suszone, krążki cebuli oraz listki bazylii. Następnie każdą tak przygotowaną porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby.
Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową, każdą porcję osobno. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu. Opiekaj ok. 8-10 minut odwracając rybę w połowie czasu pieczenia.
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu, polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Gotową rybę odwiń z folii i podawaj z przygotowaną sałatą oraz chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
Palce lizać!
Komentarze (0)