Grillowanie to tak naprawdę najbardziej pierwotna metoda przygotowania jedzenia. Nasi przodkowie od zarania dziejów grillowali. Jest w grillowaniu coś magicznego. Świeże powietrze, wspólne gotowanie i długie biesiadowanie. Dlatego, gdy tylko pozwala na to pogoda, wyruszamy do parku, ogrodu czy lasu. Choćby na własny balkon. :) Dziś mamy dla Was przepis na wykwintne danie z grilla, które bardzo łatwo przygotować. Macie ochotę zabłysnąć? Przygotujcie znakomite danie z dorsza z dodatkiem suszonych pomidorów. Gwarantujemy, że nikt się nie oprze.

Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i sosem pieprzowym

Czas: 30 minut

Dla 4 osób

Składniki:

- 4 filety z dorsza

- 4 łyżki Sosu Hellmann's GREEN PEPPER

- 1 opakowanie Sosu sałatkowy włoski Knorr

- 8 pomidorów suszone w oliwie

- Kilka listków świeżej bazylii

- 1 cebula czerwona, pokrojona w cienkie plastry

- Garść rukoli

- 2 łyżki parmezanu w płatkach

- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Każdy z filetów przekrój na dwie jednakowe połówki. Następnie posmaruj je sosem pieprzowym Hellmann’s. Na czterech kawałkach ryby połóż po 2 pomidory suszone, krążki cebuli oraz listki bazylii. Następnie każdą tak przygotowaną porcję przykryj pozostałym kawałkiem ryby.

Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową, każdą porcję osobno. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu. Opiekaj ok. 8-10 minut odwracając rybę w połowie czasu pieczenia.

Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów. Rukolę wymieszaj z płatkami parmezanu, polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Gotową rybę odwiń z folii i podawaj z przygotowaną sałatą oraz chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.

 

Palce lizać!