Tematy grillowe nie mogą zakończyć się bez ryb. Łosoś, pstrąg z grilla to w moim domu po prostu klasyka. Ryby przygotowuję zazwyczaj w folii aluminiowej z dodatkiem soku z cytryny, warzyw i rozmaitych ziół i przypraw. I takie paczuszki układam na grillu. Ryba jest po prostu niebiańska, delikatna, soczysta i aromatyczna. Szczelne opakowanie umożliwia dodanie także dodatków w płynie np. marynaty z sosu sojowego, miodu i soku pomarańczowego lub mleka kokosowego, trawy cytrynowej i limonki. Ryby są oczywiście dość delikatnym mięsem i nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwile zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw…

Przepyszny jest łosoś w glazurze miodowo-sojowej. Zachęcam do spróbowania. Wielką zaletą ryb jest szybkość przygotowania. Mogę sobie wyobrazić podanie takiego łososia na obiad/kolację w ciągu tygodnia. Wyborny w smaku a nie zajmuje wiele czasu.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej:
Czas: 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 500 g filetów z łososia
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 2 łyżki Naturalnej Przyprawy do kurczaka pikantnej Knorr
- 1 mały słoik marynowanego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Łososia oczyść z łusek i ości. Następnie wraz z skórą pokrój na porcje każda po ok. 120 g. Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj oliwę z olejem, przeciśniętym czosnkiem, miodem, sosem sojowym, ziarnami sezamu i Przyprawą Knorr. Następnie do glazury wlej 3 łyżki wody, w której marynuje się imbir i dokładnie wymieszaj. Łososia smaż na grillu od strony skóry. W trakcie smażenia cały czas smaruj rybę glazurą. Najlepiej za pomocą pędzla. Podawaj ze świeżą sałatą skropioną pozostałą glazurą.

A co powiecie na rybę z grilla na sposób tajski, z trawą cytrynową i liśćmi limonki? Mistrzostwo świata. Klikajcie w link poniżej po przepis.
http://www.przepisy.pl/przepis/sandacz-w-lisciach-bananowca

Domowi szefowie do grilla! Czas nakarmić rodzinę i przyjaciół.