Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną

boczkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż chwilę po czym dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj z wytopionym tłuszczem. Wszystko razem zalej wodą w stosunku 1:2 względem kaszy. Żeby farsz był idealnie doprawiony dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i dokładnie wymieszaj ją w gotującej się wodzie.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę przesyp do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie kasza powinna być miękka i sypka. Uprażoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i pomieszaj ją z suszoną żurawiną. Odstaw do ostygnięcia.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Z kaczych udek usuń kości i oprósz przyprawą do mięs. Uda nafaszeruj kaszą i zwiąż spożywcza dratwą u nasady.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Uda obsmaż na patelni, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 90 minut.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz nafaszerować cała kaczkę lub gęś.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kacze udka faszerowane kaszą jaglanąKacze udka faszerowane kaszą jaglaną

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątecznym stole, a także na wielu innych uroczystościach. Kaczka ma mięso dość tłuste, ale jednocześnie soczyste, kruche i smaczne. W dodatku dobrze komponuje się z różnymi rodzajami nadzienia. Spróbuj nadziać kacze uda kaszą jaglaną – dodaj do niej podsmażony chrupiący boczek i podduś całość w esencji pieczeniowej. Następnie zapiecz i wymieszaj z suszoną żurawiną, ponieważ jej słodki smak świetnie pasuje do czerwonych mięs. Z udek wyjmij kości i dopraw mięso – nadziej je i zwiąż dokładnie, by farsz trzymał się w środku. Nie zdejmuj skóry, która po upieczeniu zarumieni się i doda potrawie smaku. Podsmaż kacze udka, żeby pozostały soczyste, a następnie upiecz. Jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj mięso folią aluminiową. Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną serwuj z kopytkami, kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.