Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną
boczkiem i żurawiną
łatwe
72 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż chwilę po czym dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj z wytopionym tłuszczem. Wszystko razem zalej wodą w stosunku 1:2 względem kaszy. Żeby farsz był idealnie doprawiony dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i dokładnie wymieszaj ją w gotującej się wodzie.

Krok 2
Kaszę przesyp do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie kasza powinna być miękka i sypka. Uprażoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i pomieszaj ją z suszoną żurawiną. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Z kaczych udek usuń kości i oprósz przyprawą do mięs. Uda nafaszeruj kaszą i zwiąż spożywcza dratwą u nasady.

Krok 4
Uda obsmaż na patelni, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 90 minut.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz nafaszerować cała kaczkę lub gęś.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątecznym stole, a także na wielu innych uroczystościach. Kaczka ma mięso dość tłuste, ale jednocześnie soczyste, kruche i smaczne. W dodatku dobrze komponuje się z różnymi rodzajami nadzienia. Spróbuj nadziać kacze uda kaszą jaglaną – dodaj do niej podsmażony chrupiący boczek i podduś całość w esencji pieczeniowej. Następnie zapiecz i wymieszaj z suszoną żurawiną, ponieważ jej słodki smak świetnie pasuje do czerwonych mięs. Z udek wyjmij kości i dopraw mięso – nadziej je i zwiąż dokładnie, by farsz trzymał się w środku. Nie zdejmuj skóry, która po upieczeniu zarumieni się i doda potrawie smaku. Podsmaż kacze udka, żeby pozostały soczyste, a następnie upiecz. Jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj mięso folią aluminiową. Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną serwuj z kopytkami, kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.