Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną

boczkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż chwilę po czym dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj z wytopionym tłuszczem. Wszystko razem zalej wodą w stosunku 1:2 względem kaszy. Żeby farsz był idealnie doprawiony dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i dokładnie wymieszaj ją w gotującej się wodzie.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę przesyp do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie kasza powinna być miękka i sypka. Uprażoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i pomieszaj ją z suszoną żurawiną. Odstaw do ostygnięcia.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Z kaczych udek usuń kości i oprósz przyprawą do mięs. Uda nafaszeruj kaszą i zwiąż spożywcza dratwą u nasady.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Uda obsmaż na patelni, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 90 minut.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz nafaszerować cała kaczkę lub gęś.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kacze udka faszerowane kaszą jaglanąKacze udka faszerowane kaszą jaglaną

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątecznym stole, a także na wielu innych uroczystościach. Kaczka ma mięso dość tłuste, ale jednocześnie soczyste, kruche i smaczne. W dodatku dobrze komponuje się z różnymi rodzajami nadzienia. Spróbuj nadziać kacze uda kaszą jaglaną – dodaj do niej podsmażony chrupiący boczek i podduś całość w esencji pieczeniowej. Następnie zapiecz i wymieszaj z suszoną żurawiną, ponieważ jej słodki smak świetnie pasuje do czerwonych mięs. Z udek wyjmij kości i dopraw mięso – nadziej je i zwiąż dokładnie, by farsz trzymał się w środku. Nie zdejmuj skóry, która po upieczeniu zarumieni się i doda potrawie smaku. Podsmaż kacze udka, żeby pozostały soczyste, a następnie upiecz. Jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj mięso folią aluminiową. Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną serwuj z kopytkami, kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.