Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną

boczkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż chwilę po czym dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj z wytopionym tłuszczem. Wszystko razem zalej wodą w stosunku 1:2 względem kaszy. Żeby farsz był idealnie doprawiony dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i dokładnie wymieszaj ją w gotującej się wodzie.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Kaszę przesyp do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie kasza powinna być miękka i sypka. Uprażoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i pomieszaj ją z suszoną żurawiną. Odstaw do ostygnięcia.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Z kaczych udek usuń kości i oprósz przyprawą do mięs. Uda nafaszeruj kaszą i zwiąż spożywcza dratwą u nasady.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Uda obsmaż na patelni, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 90 minut.

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz nafaszerować cała kaczkę lub gęś.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kacze udka faszerowane kaszą jaglanąKacze udka faszerowane kaszą jaglaną

Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątecznym stole, a także na wielu innych uroczystościach. Kaczka ma mięso dość tłuste, ale jednocześnie soczyste, kruche i smaczne. W dodatku dobrze komponuje się z różnymi rodzajami nadzienia. Spróbuj nadziać kacze uda kaszą jaglaną – dodaj do niej podsmażony chrupiący boczek i podduś całość w esencji pieczeniowej. Następnie zapiecz i wymieszaj z suszoną żurawiną, ponieważ jej słodki smak świetnie pasuje do czerwonych mięs. Z udek wyjmij kości i dopraw mięso – nadziej je i zwiąż dokładnie, by farsz trzymał się w środku. Nie zdejmuj skóry, która po upieczeniu zarumieni się i doda potrawie smaku. Podsmaż kacze udka, żeby pozostały soczyste, a następnie upiecz. Jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj mięso folią aluminiową. Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną serwuj z kopytkami, kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.