Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną
boczkiem i żurawiną
łatwe
72 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się o połowę dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż chwilę po czym dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj z wytopionym tłuszczem. Wszystko razem zalej wodą w stosunku 1:2 względem kaszy. Żeby farsz był idealnie doprawiony dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i dokładnie wymieszaj ją w gotującej się wodzie.

Krok 2
Kaszę przesyp do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie kasza powinna być miękka i sypka. Uprażoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i pomieszaj ją z suszoną żurawiną. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Z kaczych udek usuń kości i oprósz przyprawą do mięs. Uda nafaszeruj kaszą i zwiąż spożywcza dratwą u nasady.

Krok 4
Uda obsmaż na patelni, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 90 minut.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz nafaszerować cała kaczkę lub gęś.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną
Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną, boczkiem i żurawiną to danie, które sprawdzi się na świątecznym stole, a także na wielu innych uroczystościach. Kaczka ma mięso dość tłuste, ale jednocześnie soczyste, kruche i smaczne. W dodatku dobrze komponuje się z różnymi rodzajami nadzienia. Spróbuj nadziać kacze uda kaszą jaglaną – dodaj do niej podsmażony chrupiący boczek i podduś całość w esencji pieczeniowej. Następnie zapiecz i wymieszaj z suszoną żurawiną, ponieważ jej słodki smak świetnie pasuje do czerwonych mięs. Z udek wyjmij kości i dopraw mięso – nadziej je i zwiąż dokładnie, by farsz trzymał się w środku. Nie zdejmuj skóry, która po upieczeniu zarumieni się i doda potrawie smaku. Podsmaż kacze udka, żeby pozostały soczyste, a następnie upiecz. Jeśli skórka zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj mięso folią aluminiową. Kacze udka faszerowane kaszą jaglaną serwuj z kopytkami, kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.