Żeberka w kapuście

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 kilogram

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na porcje i oprósz Przyprawą do żeberek Knorr.

Krok 2

Kapustę odciśnij, pokrój i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, resztę ziela angielskiego i pieprz, gotuj 30 min.

Krok 3

Pozostałe cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj kapustę, posiekany czosnek i śliwki.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapusty ze śliwkami a na niej warstwę żeberek bez kości, na tym znów kapustę

Krok 5

Jedną cebulę pokrojoną w plastry zeszklij na oliwie i przełóż do garnka. Mięso także obsmaż i przełóż do cebuli. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 liść i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj do miękkości.

Krok 6

Na wierzch wylej wymieszaną z mąką śmietanę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 30min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w kapuścieŻeberka w kapuście

Smaczne i aromatyczne żeberka, które dzięki duszeniu w kapuście z suszonymi śliwkami oraz ziołami nabierają głębokiego smaku i są delikatnie pikantne. Przyrządzając je, pamiętaj by odpowiednio wcześniej przygotować kapustę – najpierw należy ją ugotować, a potem przysmażyć z przyprawami. Przekładane nią w żaroodpornym naczyniu żeberka zyskają ostrość i wyrazistość. Podawaj je z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Będą się dobrze komponować również z kopytkami lub kluskami śląskimi. Dołącz do dania surówkę, np. z czerwonej kapusty lub zasmażane buraczki. Jeśli wolisz świeże warzywa, sprawdzi się (przy tym rodzaju mięsa) sałatka z pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz sosem na bazie oliwy lub oleju rzepakowego. Potrawę możesz serwować na obiad, ale jeśli chcesz, możesz ją też podać jako ciepłą kolację, zastępując ziemniaki pieczywem oraz uzupełniając całość świeżymi lub gotowanymi warzywami (brokułami, małymi marchewkami, fasolką szparagową). Masz ochotę na wyraziste smaki? Spróbuj żeberek w kapuście według naszego przepisu!