Żeberka w kapuście z suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w kapuście

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 kilogram

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka pokrój na porcje i oprósz Przyprawą do żeberek Knorr.

Krok 2

Kapustę odciśnij, pokrój i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, resztę ziela angielskiego i pieprz, gotuj 30 min.

Krok 3

Pozostałe cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj kapustę, posiekany czosnek i śliwki.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapusty ze śliwkami a na niej warstwę żeberek bez kości, na tym znów kapustę

Krok 5

Jedną cebulę pokrojoną w plastry zeszklij na oliwie i przełóż do garnka. Mięso także obsmaż i przełóż do cebuli. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 liść i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj do miękkości.

Krok 6

Na wierzch wylej wymieszaną z mąką śmietanę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 30min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w kapuścieŻeberka w kapuście

Smaczne i aromatyczne żeberka, które dzięki duszeniu w kapuście z suszonymi śliwkami oraz ziołami nabierają głębokiego smaku i są delikatnie pikantne. Przyrządzając je, pamiętaj by odpowiednio wcześniej przygotować kapustę – najpierw należy ją ugotować, a potem przysmażyć z przyprawami. Przekładane nią w żaroodpornym naczyniu żeberka zyskają ostrość i wyrazistość. Podawaj je z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Będą się dobrze komponować również z kopytkami lub kluskami śląskimi. Dołącz do dania surówkę, np. z czerwonej kapusty lub zasmażane buraczki. Jeśli wolisz świeże warzywa, sprawdzi się (przy tym rodzaju mięsa) sałatka z pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz sosem na bazie oliwy lub oleju rzepakowego. Potrawę możesz serwować na obiad, ale jeśli chcesz, możesz ją też podać jako ciepłą kolację, zastępując ziemniaki pieczywem oraz uzupełniając całość świeżymi lub gotowanymi warzywami (brokułami, małymi marchewkami, fasolką szparagową). Masz ochotę na wyraziste smaki? Spróbuj żeberek w kapuście według naszego przepisu!