Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
średnie
439 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
6 łyżek
1 łyżka
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka podziel na porcje po ok. 6-8 kostek, umyj je i osusz. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Obsmaż żeberka z obu stron, dodaj liście i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj żeberka do miękkości – ok. 45-60 minut. Po tym czasie odcedź żeberka i wystudź.

Krok 2
Na suchej rozgrzanej patelni upraż ziarna kolendry, następnie utrzyj je w moździerzu.

Krok 3
W miseczce wymieszaj sos Hellmann's Chilli, który nada mięsu ostry, pomidorowy smak, przyprawę Knorr, miód, koncentrat pomidorowy oraz oliwę. Dodaj uprażoną kolendrę oraz pokrojone liście świeżej kolendry. Dodaj uprażoną kolendrę oraz pokrojone liście świeżej kolendry.

Krok 4
Powstałą marynatą posmaruj żeberka i ułóż je na rozgrzanym grillu. Piecz po kilka minut z każdej strony do momentu, gdy będą rumiane. Pozostałą marynatą smaruj je jeszcze podczas grillowania.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby Twoje żeberka były jeszcze bardziej ostre – dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smaczniejsze będą, gdy wzbogacisz je pikantnymi przyprawami – kolendrą oraz chili. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest podzielenie surowych żeberek na mniejsze kawałki i podsmażenie ich na rozgrzanej oliwie. Dodaj do nich liście laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego i zalej całość wodą, po czym gotuj przez kilkadziesiąt minut do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru i przestudź. Ziarna kolendry upraż na suchej patelni, by ich smak stał się intensywniejszy, i utrzyj w moździerzu. W misce wymieszaj składniki marynaty: pikantny sos chili, przyprawę do grilla, miód, koncentrat pomidorowy oraz oliwę, a także wspomniane wcześniej nasiona. Na koniec wsyp garść posiekanych liści świeżej kolendry. Tak przygotowaną marynatą dokładnie posmaruj żeberka, ułóż je na aluminiowej tacce i grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż będą rumiane. Z czym podasz tę potrawę? – podziel się swoimi propozycjami.