Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
185 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

6 łyżek

1 łyżka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka podziel na porcje po ok. 6-8 kostek, umyj je i osusz. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Obsmaż żeberka z obu stron, dodaj liście i ziele angielskie. Wlej wodę i gotuj żeberka do miękkości – ok. 45-60 minut. Po tym czasie odcedź żeberka i wystudź.

Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - Krok 1

Krok 2

Na suchej rozgrzanej patelni upraż ziarna kolendry, następnie utrzyj je w moździerzu.

Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj sos Hellmann's Chilli, który nada mięsu ostry, pomidorowy smak, przyprawę Knorr, miód, koncentrat pomidorowy oraz oliwę. Dodaj uprażoną kolendrę oraz pokrojone liście świeżej kolendry. Dodaj uprażoną kolendrę oraz pokrojone liście świeżej kolendry.

Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - Krok 3

Krok 4

Powstałą marynatą posmaruj żeberka i ułóż je na rozgrzanym grillu. Piecz po kilka minut z każdej strony do momentu, gdy będą rumiane. Pozostałą marynatą smaruj je jeszcze podczas grillowania.

Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby Twoje żeberka były jeszcze bardziej ostre – dodaj do marynaty posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilliGrillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli

Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smaczniejsze będą, gdy wzbogacisz je pikantnymi przyprawami – kolendrą oraz chili. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest podzielenie surowych żeberek na mniejsze kawałki i podsmażenie ich na rozgrzanej oliwie. Dodaj do nich liście laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego i zalej całość wodą, po czym gotuj przez kilkadziesiąt minut do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru i przestudź. Ziarna kolendry upraż na suchej patelni, by ich smak stał się intensywniejszy, i utrzyj w moździerzu. W misce wymieszaj składniki marynaty: pikantny sos chili, przyprawę do grilla, miód, koncentrat pomidorowy oraz oliwę, a także wspomniane wcześniej nasiona. Na koniec wsyp garść posiekanych liści świeżej kolendry. Tak przygotowaną marynatą dokładnie posmaruj żeberka, ułóż je na aluminiowej tacce i grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż będą rumiane. Z czym podasz tę potrawę? – podziel się swoimi propozycjami.