
Składniki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy z oliwek.
Krok 2
Na patelni lub w piekarniku upraż pestki słonecznika.
Krok 3
Sałatę umyj pokrój w grube kawałki pomieszaj z większością dressingu. Całość przełóż do odpowiedniej salaterki. Na wierzch sałaty umieść obranego, bez pestek, pokrojonego w kostkę arbuza, dodaj pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie polej częścią sosu sałatkowego Knorr. Posyp sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika.

Dobra rada:
Sałatkę możesz wzbogacić smażonym boczkiem lub szynką parmeńską.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i fetą
Szukasz pomysłu na smaczną i orzeźwiającą sałatkę? Mamy dla Ciebie propozycję idealną. Sałatka z arbuzem i fetą zrobi furorę na letnich spotkaniach ze znajomymi. Zaserwuj ją dla swoich gości, a z pewnością zachwycisz ich tym ciekawym połączeniem smaków. Arbuz i feta to znakomity duet, o czym już niebawem możesz się przekonać. Spróbujesz? Wystarczy 15 minut i chęci do przygotowania smacznego dania!
Na jaką okazję?
Szykujesz się na grilla w gronie znajomych? Obok pysznych mięs z rusztu nie może zabraknąć znakomitej sałatki z arbuzem i fetą. To słodko-słone połączenie jest kwintesencją letnich dni. Nasza receptura sprawdzi się również na lunch do pracy. Zapakuj pyszną sałatkę z arbuzem i fetą do pudełka na wynos i wyjmij danie, gdy tylko najdzie Cię ochota. Twój humor poprawi się w jednym momencie!
Czy wiesz, że?
Możemy wyróżnić aż 1200 odmian arbuza, w Polsce najpopularniejsze są: Sugar Baby, Janosik i Rosario F1. Co ciekawe, aż 90% składu tego owocu to woda! Sałatka z dodatkiem arbuza będzie więc niesamowicie soczysta i smaczna. Ten owoc doskonale skomponuje się ze słoną fetą, sałatą lodową i pestkami ze słonecznika.
Dla urozmaicenia:
W naszej recepturze nie znajdziesz dodatku mięsa, ale śmiało możesz dorzucić ulubione składniki do sałatki. My w szczególności polecamy usmażony boczek, który wyróżnia się chrupiącą konsystencją. Doskonale smakuje również szynka parmeńska! Ten słony smak urozmaici Twoją sałatkę z arbuzem i fetą. Modyfikuj nasz przepis, a efekty zachwycą Ciebie i Twoich bliskich. Udanych przygotowań!