Pstrąg z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plastry, a cytrynę podziel na cząstki.

Krok 2

Mieszankę Polską Knorr wymieszaj z oliwą i natrzyj nią pstrągi w środku oraz na zewnątrz.

Krok 3

W środku ryby umieść czosnek oraz kawałki cytryny. Rybę owiń dookoła plastrami boczku.

Krok 4

Grilluj lub piecz ok. 20 min. w temp. 190⁰C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka ryby możesz dodać łyżkę masła, co sprawi że mięso ryby będzie delikatniejsze.

9

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli z świeżymi warzywami i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara

    Sara , 29.06.2021

    TAK. Sezon na grilla, trwa w najlepsze , nie pogardziłabym takimi obiadkami choćby trwały wiecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Pukacka

    Julita Pukacka , 25.06.2021

    TAK* Nie ulega wątpliwości, że sezon grilowy rozkręcił się już na dobre. Ludzie co weekend wyruszają szturmem na podbój stoiska mięsnego w markecie. Słowo grill kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Z mojej perspektywy czyli perspektywy sprzedawczyni w markecie wiem, że teraz na grillach królują nie tylko kiełbaski, szaszłyki czy karkówka. Coraz częściej ludzie sięgają po rybę. Pstrąg,dorsz, łosoś, z ziołami, z cytryną czy z masełkiem czosnkowym możliwości jest wiele, a tyle ile możliwości tyle opinii i przepisów. Pstrąg jest jedną z popularniejszych ryb na grilla. Ze względu na jego popularność sama postanowiłam przyrządzić te rybę. Postawiłam na przepis "pstrąg z grilla". Od siebie zrobiłam do niej pyszny sos koperkowy oraz frytki z warzyw. Obiad szybko zniknął z talerza, a domownicy domagali się więcej. Zdecydowanie to danie musze robić częściej i.... w większej ilości. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 24.06.2021

    Tak. Ja pstrąga na grill nacieram przyprawą do ryby, pokrojoną w plastry cytrynę wkładam do środka ryby a wierzch skrapiam sokiem z cytryny. Do środka daję również zieleninę czyli koperek i pietruszkę. Gałązkę pietruszki kładę też na wierzchu rybki i wszystko skrapiam delikatnie oliwą z oliwek. Wszystko zawijam szczelnie w folię i... wędruje rrybka na grill

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Do pstrąga z grilla dołączyłabym przekąskę (sezonową) ulubioną, na bazie szparagów stworzoną. Podgotowane, doprawione szparagi – plasterkami żółtego sera owijam szczodrze. Rybka i podkręcone szparagi, polane świeżym musem brzoskwiniowym smakują MAX dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 23.06.2021

    TAK. Pstrąg to ulubiona ryba mojej rodziny. Wspaniale smakuje z grilla, doprawiona masełkiem czosnkowym, oraz farszem ze świeżych listków bazyli. Smaczna i zdrowa alternatywa na letni obiad, serwowany w plenerze, wśród pięknej przyrody. Polecam serdecznie ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Osobiście pstrąga z grilla nie przyrządzałam, ale u znajomych moich widziałam, że w szynkę parmeńską rybkę owijają i się nią bardzo nią zachwycają. Ryba nabierze wyrazistości... ale niestety nadal ma ości... :D Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Wiśniewski

    Grzegorz Wiśniewski , 12.06.2021

    TAK.Do pstrąga z grilla do środka włożył bym ratatouille z warzyw.Oczywiście przed obróbką cieplną zamarynował bym rybkę w soli.pieprzu i kolendrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Pstrąga z grilla zawsze jadłam na Kaszubach w wakacje - pycha! Spróbuję odtworzyć przepis w domu! Ja od siebie: do mieszanki Polskiej Knorr z oliwą dodam posiekaną natkę pietruszki, koperek i wtedy natrę pstrąga. Dzięki temu, że umieszczę w środku ryby czosnek i cytrynę będzie miał cudowny aromat! I te plastry boczku - kulinarne marzenie!!! Zdecydowanie przepis godny zapamiętania i przygotowania w domu! Sukces i zadowolenie bliskich - gwarantowane!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z grillaPstrąg z grilla

Czosnek pokrój w plastry, a cytrynę podziel na cząstki.