Pstrąg z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
203 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plastry, a cytrynę podziel na cząstki.

Krok 2

Mieszankę Polską Knorr wymieszaj z oliwą i natrzyj nią pstrągi w środku oraz na zewnątrz.

Krok 3

W środku ryby umieść czosnek oraz kawałki cytryny. Rybę owiń dookoła plastrami boczku.

Krok 4

Grilluj lub piecz ok. 20 min. w temp. 190⁰C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka ryby możesz dodać łyżkę masła, co sprawi że mięso ryby będzie delikatniejsze.

9

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Jedzmy ryby jak najczęściej bo są zdrowe, a pstrągi tęczowe są naprawdę wyjątkowe. Korzystnie na organizm działają, przemianę materii pobudzają, samopoczucie nam poprawiają, o urodę naszą dbają. Jeśli z świeżymi warzywami i ziołami podamy to większe zdrowotne działanie uzyskamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara

    Sara , 29.06.2021

    TAK. Sezon na grilla, trwa w najlepsze , nie pogardziłabym takimi obiadkami choćby trwały wiecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Pukacka

    Julita Pukacka , 25.06.2021

    TAK* Nie ulega wątpliwości, że sezon grilowy rozkręcił się już na dobre. Ludzie co weekend wyruszają szturmem na podbój stoiska mięsnego w markecie. Słowo grill kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Z mojej perspektywy czyli perspektywy sprzedawczyni w markecie wiem, że teraz na grillach królują nie tylko kiełbaski, szaszłyki czy karkówka. Coraz częściej ludzie sięgają po rybę. Pstrąg,dorsz, łosoś, z ziołami, z cytryną czy z masełkiem czosnkowym możliwości jest wiele, a tyle ile możliwości tyle opinii i przepisów. Pstrąg jest jedną z popularniejszych ryb na grilla. Ze względu na jego popularność sama postanowiłam przyrządzić te rybę. Postawiłam na przepis "pstrąg z grilla". Od siebie zrobiłam do niej pyszny sos koperkowy oraz frytki z warzyw. Obiad szybko zniknął z talerza, a domownicy domagali się więcej. Zdecydowanie to danie musze robić częściej i.... w większej ilości. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 24.06.2021

    Tak. Ja pstrąga na grill nacieram przyprawą do ryby, pokrojoną w plastry cytrynę wkładam do środka ryby a wierzch skrapiam sokiem z cytryny. Do środka daję również zieleninę czyli koperek i pietruszkę. Gałązkę pietruszki kładę też na wierzchu rybki i wszystko skrapiam delikatnie oliwą z oliwek. Wszystko zawijam szczelnie w folię i... wędruje rrybka na grill

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Do pstrąga z grilla dołączyłabym przekąskę (sezonową) ulubioną, na bazie szparagów stworzoną. Podgotowane, doprawione szparagi – plasterkami żółtego sera owijam szczodrze. Rybka i podkręcone szparagi, polane świeżym musem brzoskwiniowym smakują MAX dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 23.06.2021

    TAK. Pstrąg to ulubiona ryba mojej rodziny. Wspaniale smakuje z grilla, doprawiona masełkiem czosnkowym, oraz farszem ze świeżych listków bazyli. Smaczna i zdrowa alternatywa na letni obiad, serwowany w plenerze, wśród pięknej przyrody. Polecam serdecznie ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Osobiście pstrąga z grilla nie przyrządzałam, ale u znajomych moich widziałam, że w szynkę parmeńską rybkę owijają i się nią bardzo nią zachwycają. Ryba nabierze wyrazistości... ale niestety nadal ma ości... :D Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Wiśniewski

    Grzegorz Wiśniewski , 12.06.2021

    TAK.Do pstrąga z grilla do środka włożył bym ratatouille z warzyw.Oczywiście przed obróbką cieplną zamarynował bym rybkę w soli.pieprzu i kolendrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Pstrąga z grilla zawsze jadłam na Kaszubach w wakacje - pycha! Spróbuję odtworzyć przepis w domu! Ja od siebie: do mieszanki Polskiej Knorr z oliwą dodam posiekaną natkę pietruszki, koperek i wtedy natrę pstrąga. Dzięki temu, że umieszczę w środku ryby czosnek i cytrynę będzie miał cudowny aromat! I te plastry boczku - kulinarne marzenie!!! Zdecydowanie przepis godny zapamiętania i przygotowania w domu! Sukces i zadowolenie bliskich - gwarantowane!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z grillaPstrąg z grilla

Czosnek pokrój w plastry, a cytrynę podziel na cząstki.