Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
489 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

774 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2088 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

1 pęczek

0.5 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przepłucz na sicie i odciśnij. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazda, a następnie zetrzyj tak samo, jak ziemniaki. Marchewkę obierz i również zetrzyj.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce połącz starte warzywa, jajka, mąkę oraz posiekany czosnek – wszystko razem dopraw mieszanką Knorr i wymieszaj.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pstrąga porwij na mniejsze kawałki, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże placuszki – po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z grubo pokrojonym szczypiorem i sokiem z cytryny – dopraw do smaku i podawaj razem z placuszkami.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować wegetariańską wersję placuszków bez mięsa, np. z wędzonym serem.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Popowska

    Jolanta Popowska , 23.08.2018

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEOWarzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO

Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją na obiad czy kolację. Łączą w sobie różne smaki i faktury. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w takiej postaci jeszcze ich nie próbowałeś. Nic straconego! Sięgnij po przepis na placki warzywne z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.

Dla kogo?

Dla osób, które szukają bardziej nowoczesnych przepisów – alternatywy dla tradycyjnych receptur. Dla tych, którzy lubią bawić się smakiem!

Na jaką okazję?

Placki z cukinią są idealne na co dzień!

Czy wiesz, że?

Pstrąg nazywany jest królem polskich rzek. Ze względu na swoje pyszne, delikatne mięso, to niekwestionowany lider wśród ryb!

Dla urozmaicenia:

Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować placuszki bez mięsa, dodając m.in. wędzony ser.