Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

333 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

671 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

1 pęczek

0.5 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przepłucz na sicie i odciśnij. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazda, a następnie zetrzyj tak samo, jak ziemniaki. Marchewkę obierz i również zetrzyj.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W misce połącz starte warzywa, jajka, mąkę oraz posiekany czosnek – wszystko razem dopraw mieszanką Knorr i wymieszaj.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pstrąga porwij na mniejsze kawałki, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże placuszki – po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z grubo pokrojonym szczypiorem i sokiem z cytryny – dopraw do smaku i podawaj razem z placuszkami.

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować wegetariańską wersję placuszków bez mięsa, np. z wędzonym serem.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Popowska

    Jolanta Popowska, 23.08.2018

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEOWarzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO

Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją na obiad czy kolację. Łączą w sobie różne smaki i faktury. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w takiej postaci jeszcze ich nie próbowałeś. Nic straconego! Sięgnij po przepis na placki warzywne z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.

Dla kogo?

Dla osób, które szukają bardziej nowoczesnych przepisów – alternatywy dla tradycyjnych receptur. Dla tych, którzy lubią bawić się smakiem!

Na jaką okazję?

Placki z cukinią są idealne na co dzień!

Czy wiesz, że?

Pstrąg nazywany jest królem polskich rzek. Ze względu na swoje pyszne, delikatne mięso, to niekwestionowany lider wśród ryb!

Dla urozmaicenia:

Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować placuszki bez mięsa, dodając m.in. wędzony ser.