Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
łatwe
2062 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
1 pęczek
0.5 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przepłucz na sicie i odciśnij. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij gniazda, a następnie zetrzyj tak samo, jak ziemniaki. Marchewkę obierz i również zetrzyj.

Krok 2
W misce połącz starte warzywa, jajka, mąkę oraz posiekany czosnek – wszystko razem dopraw mieszanką Knorr i wymieszaj.

Krok 3
Pstrąga porwij na mniejsze kawałki, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i smaż nieduże placuszki – po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 5
Śmietanę wymieszaj z grubo pokrojonym szczypiorem i sokiem z cytryny – dopraw do smaku i podawaj razem z placuszkami.


Dobra rada:
Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować wegetariańską wersję placuszków bez mięsa, np. z wędzonym serem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją na obiad czy kolację. Łączą w sobie różne smaki i faktury. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w takiej postaci jeszcze ich nie próbowałeś. Nic straconego! Sięgnij po przepis na placki warzywne z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.
Dla kogo?
Dla osób, które szukają bardziej nowoczesnych przepisów – alternatywy dla tradycyjnych receptur. Dla tych, którzy lubią bawić się smakiem!
Na jaką okazję?
Placki z cukinią są idealne na co dzień!
Czy wiesz, że?
Pstrąg nazywany jest królem polskich rzek. Ze względu na swoje pyszne, delikatne mięso, to niekwestionowany lider wśród ryb!
Dla urozmaicenia:
Zamiast pstrąga możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia, lub przygotować placuszki bez mięsa, dodając m.in. wędzony ser.