Reibekuchen - placki ziemniaczane po niemiecku | Przepisy.pl pixel

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

5 łyżek

3 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odciśnij.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj z surowymi jajkami, mąką, dodaj pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę. Dopraw ciasto przyprawami.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Formuj dość duże placki grubości ok. 1,5 cm i smaż na rozgrzanym oleju.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Chrupiące placki ziemniaczane ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj same, z musem jabłkowym lub gulaszem.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczaneReibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane należą do najbardziej znanych potraw. Wydaje Ci się, że nic Cię w nich nie zaskoczy? A może jednak! Na chrupiące placki ziemniaczane przepis jest niejeden, więc dziś poznaj Reibekuchen – placki wprost z Niemiec. Lekko zmodyfikowany przepis, różniący się od tego, który znamy z dzieciństwa. Zdecydowanie warty spróbowanie! Sprawdź, jak przyrządzić placki ziemniaczane po niemiecku i dodaj nową pozycję do swojego menu.

Dla kogo?

Placki ziemniaczane po niemiecku sprawdzą się nie tylko dla fanów kuchni niemieckiej. Jeśli lubisz od czasu do czasu zmodyfikować ulubiony przepis na placki ziemniaczane, spróbuj tego. Na pewno się nie zawiedziesz! Eksperymentuj z ulubionymi przepisami, modyfikując składniki i znajdź swoje ulubione.

Na jaką okazję?

Przygotuj je zawsze wtedy, gdy masz ochotę na chrupiące placki ziemniaczane wzbogacone o ulubione dodatki. Placki ziemniaczane po bawarsku z ulubionym sosem i dobrze doprawionym mięsem pobudzą Twoje kubki smakowe. Sprawdzą się również jako element lunch boxa do pracy lub szkoły. Obiad czy kolacja – placki na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

W Polsce to danie jemy najczęściej samo lub z gulaszem. Jednak placki ziemniaczane po niemiecku są równie popularne z musem jabłkowym. Połączenie słonych placków ze słodkim smakiem jabłek podniesie Twoje zdolności kulinarne na wyższy poziom. Koniecznie spróbuj tej kompozycji smaków!

Dla urozmaicenia

Do przygotowania gulaszu możesz użyć mięsa zarówno wołowego, drobiowego, jak i wieprzowego. Wybierz swoje ulubione. Jeśli jednak masz ochotę na danie w wersji wegetariańskiej, polej gorące placki zimną, kwaśną śmietaną. To połączenie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia!