Reibekuchen - placki ziemniaczane po niemiecku | Przepisy.pl pixel

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

5 łyżek

3 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odciśnij.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj z surowymi jajkami, mąką, dodaj pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę. Dopraw ciasto przyprawami.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Formuj dość duże placki grubości ok. 1,5 cm i smaż na rozgrzanym oleju.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Chrupiące placki ziemniaczane ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj same, z musem jabłkowym lub gulaszem.

Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Reibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczaneReibekuchen, czyli chrupiące niemieckie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane należą do najbardziej znanych potraw. Wydaje Ci się, że nic Cię w nich nie zaskoczy? A może jednak! Na chrupiące placki ziemniaczane przepis jest niejeden, więc dziś poznaj Reibekuchen – placki wprost z Niemiec.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni niemieckiej. Jeśli lubisz od czasu do czasu zmodyfikować ulubiony przepis na placki ziemniaczane, spróbuj tego. Na pewno się nie zawiedziesz!

Na jaką okazję?

Zawsze wtedy, gdy masz ochotę na chrupiące placki ziemniaczane wzbogacone o ulubione dodatki. Obiad czy kolacja – placki na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

W Polsce to danie jemy najczęściej same lub z gulaszem. Jednak placki ziemniaczane po niemiecku są równie popularne z musem jabłkowym. Koniecznie spróbuj tej kompozycji smaków!

Dla urozmaicenia

Polej gorące placki zimną, kwaśną śmietaną. To połączenie jest prawdziwą ucztą dla podniebienia!