Mini tortille hiszpańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini tortille hiszpańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

799 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki, usmaż (20 minut) na oliwie.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 1

Krok 2

Posyp przyprawą Knorr i solą.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 2

Krok 3

Po 10 minutach smażenia, dodaj posiekaną cebulę i zlej nadmiar oliwy.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 3

Krok 4

W misce rozmąć trzepaczką 2 jajka, polej ziemniaki na patelni i smaż dalej, aż jajka się zetną. Powstały omlet wystudź i pokrój na ćwiartki.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kaszuba

    Aleksandra Kaszuba , 23.08.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Kowalska

    Joanna Kowalska , 10.01.2018

    Gdzie ten kurczak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Silny

    Alexandra Silny , 15.02.2016

    Dodałam trochę składników od siebie i wyszło super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzanki z chleba
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini tortille hiszpańskieMini tortille hiszpańskie

Hiszpańska tortilla nie przypomina słynnych meksykańskich pszennych lub kukurydzianych placków, w które zawija się mięso i warzywa. To rodzaj ziemniaczanego omletu, którego podstawą są cienko pokrojone plasterki ziemniaków, cebula oraz masa jajeczna. Mini tortille to wersja klasycznego dania odpowiednia na spotkanie w większym gronie. Jest smaczna, łatwa do podziału i prosta w przygotowaniu. Zacznij od podsmażenia cienkich plasterków ziemniaków dowolnego gatunku i dopraw je, a następnie zalej roztrzepanymi jajkami. Smaż na małym ogniu do momentu, aż masa się zetnie. Pokrój hiszpański omlet na mini tortille i podawaj na ciepło z różnymi dodatkami. Pasować będzie np. salsa, czyli gęsty sos z wyraźnie wyczuwalnymi dodatkami, ketchup albo sos barbecue. Tortillę warto także podać z mięsem i sezonową sałatką, jako alternatywę dla ziemniaczanego purée albo opiekanych warzyw. Przygotuj ją przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, jaki sposób serwowania tej przekąski odpowiada Ci najbardziej!