Mini tortille hiszpańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini tortille hiszpańskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

906 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz, wysusz, a następnie pokrój na plasterki o równej grubości. Na patelni z szerokim dnem rozlej trochę oliwy z oliwek i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, przełóż suche plastry ziemniaków. Całość smaż, obracając i mieszając od czasu do czasu (około 20 minut).

Mini tortille hiszpańskie - Krok 1

Krok 2

Gdy plastry zaczną robić się miękkie, dodaj rozkruszoną w palcach przyprawę w Mini kostkach Knorr oraz niewielką ilość soli do smaku.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, a następnie dodaj do ziemniaków po około 10 minutach smażenia. Jeżeli na patelni jest nadmiar oliwy, zlej ją, żeby potrawa nie była zbyt nasączona tłuszczem.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 3

Krok 4

W misce rozmąć trzepaczką 2 jajka, polej ziemniaki na patelni i smaż dalej, aż całość się zetnie. Powstały omlet przełóż na talerz, wystudź i pokrój na ćwiartki. Podawaj, póki ciepłe.

Mini tortille hiszpańskie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaczane tortille hiszpańskie doskonale smakują z dodatkiem sosu na bazie śmietany lub jogurtu np. czosnkowego z dodatkiem świeżego koperku.

3

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Kaszuba

    Aleksandra Kaszuba , 23.08.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Kowalska

    Joanna Kowalska , 10.01.2018

    Gdzie ten kurczak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alexandra Silny

    Alexandra Silny , 15.02.2016

    Dodałam trochę składników od siebie i wyszło super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini tortille hiszpańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini tortille hiszpańskieMini tortille hiszpańskie

Hiszpańska tortilla nie przypomina słynnych meksykańskich pszennych lub kukurydzianych placków, w które zawija się mięso i warzywa. To rodzaj ziemniaczanego omletu, którego podstawą są cienko pokrojone plasterki ziemniaków, cebula oraz masa jajeczna. Mini tortille to wersja klasycznego dania odpowiednia na spotkanie w większym gronie. Jest smaczna, łatwa do podziału i prosta w przygotowaniu. Czas na pyszne danie rodem ze słonecznej Hiszpanii!

Dla kogo?

Dla każdego, kto ma ochotę na szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Miękka w środku i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz tortilla hiszpańska posmakuje zarówno dorosłym jak i tym nieco młodszym wielbicielom ciepłych przekąsek.

Na jaką okazję?

Choć w Hiszpanii taka tortilla jest najczęściej elementem tapas, można ją również zaserwować jako samodzielne danie. Podzielona na mniejsze kawałki na pewno stanie się hitem rodzinnego pikniku lub domowej imprezy ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele odmian hiszpańskiej tortilli. Niektóre są bardzo grube i bardziej przypominają ciasto, inne mają zaledwie kilka centymetrów. Bazą potrawy zawsze są ziemniaki i jajka, ale składniki różnią się nie tylko w zależności od regionu, ale również i smaku kucharza.

Dla urozmaicenia:

Gdy pokroisz hiszpański omlet na mini tortille, podawaj go na ciepło z różnymi dodatkami. Pasować będzie np. salsa, czyli gęsty sos z wyraźnie wyczuwalnymi dodatkami, ketchup albo sos barbecue. Tortillę warto także podać z mięsem i sezonową sałatką, jako alternatywę dla ziemniaczanego purée czy opiekanych warzyw. Trzeba przyznać, że ten wyjątkowy przepis sprawdza się na wiele sposobów. Smacznego!