Tortilla z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój na plasterki, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, po czym odstaw na 10 minut.

Tortilla z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i przysmaż na oliwie. Następnie wrzuć osuszone plastry bakłażanów. Przysmaż je na złoty kolor.

Tortilla z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Ubij lekko jajka dodając Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Tortilla z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj do nich krążki cebuli i bakłażanów.

Tortilla z bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Masę jajeczną smaż około 5 minut z każdej strony. Następnie pokrój w trójkąty. Podawaj na zimno.

Tortilla z bakłażanem - Krok 5

Krok 6

Posyp niewielką ilością soli morskiej.

Tortilla z bakłażanem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z bakłażanemTortilla z bakłażanem

Tortilla to klasyczna hiszpańska potrawa, której bazę stanowią jajka. Zwykle przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, z tego przepisu dowiesz się jednak, jak przyrządzić to danie w nowej odsłonie. Jako jego główny składnik wykorzystaj bakłażana pokrojonego w plasterki. Dopraw go przyprawą uniwersalną i odstaw na kilka minut, dzięki czemu nabierze wyrazistego smaku. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, następnie dodaj bakłażana. Jajka delikatnie ubij w misce i wymieszaj z fixem. Umieść w niej również usmażone wcześniej składniki, następnie smaż całość na złoty kolor z każdej strony. Użyj w tym celu patelni o dużej średnicy. Gotową tortillę podziel na trójkąty i podawaj, kiedy wystygnie. Jako dodatek do niej możesz wykorzystać gęsty sos pomidorowy, przyprawiony drobno posiekanymi natkami świeżych ziół oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zobacz, jak proste będzie przygotowanie smacznego tapas z naszym przepisem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.