Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

60 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 łyżki

40 mililitrów

250 gramów

80 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

25 gramów

0.5 pęczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ugotuj soczewicę oraz groch aż będą miękkie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę, marchew, seler i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę o boku ok 0,5cm. Czosnek i pomidory posiekaj. Tofu rozkrusz w palcach.

Krok 2

Na oleju podsmaż tofu aż nabierze złotej barwy. Dodaj warzywa, czosnek i smaż ok 5 minut.

Krok 3

Teraz dodaj posiekane pomidory, koncentrat i wlej 200 wody. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr oraz przyprawę Adobo. Wymieszaj i duś ok 10-15minut.

Krok 4

Dodaj ugotowaną soczewicę, groch i całość zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 5

Tortillę rozgrzej lekko w mikrofali, zwiń wraz z farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp po wierzchu nadmiarem farszu oraz serem cheddar i zapiekaj przez 10 minut aż ser zrobi się rumiany. Podawaj posypaną gałązkami kolendry

przepisy.pl

Dobra rada:

Przepis jest jeszcze lepszy jak podasz enchilada z pikantną salsą pomidorową, guacamole, dipem jogurtowym lub cząstkami limonki. Pomarańczowe pomidory możesz zastąpić czerwonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicąEnchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą

Kulinaria meksykańskie przyzwyczaiły smakoszów do obecności w potrawach kukurydzy, ostrej papryki, fasoli oraz mięsa. Mimo wszystko bez tego ostatniego składnika też można przyrządzić pyszne dania „na bogato”. Enchiladi, czyli tortilli wypełnionej wybornym nadzieniem i zapiekanej z obfitą porcją sera, niczego nie brakuje.

Dla kogo?

Tofu to bardzo uniwersalny składnik, więc nic dziwnego, że coraz częściej ląduje we wszystkich, nie tylko roślinnych, jadłospisach. Nie potrzeba do niego szczegółowej instrukcji obsługi. Tym razem proponujemy podsmażyć tofu na patelni na złoty kolor.

Na jaką okazję?

Rozgrzewającą enchilada z chili, tofu i soczewicą przyda się zwłaszcza wtedy, gdy przemarzliście w ciągu dnia. Na talerzach prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że możecie wykorzystać ją jako gorący poczęstunek podczas całonocnej domówki.

Czy wiesz, że?

Wyśmienity smak i oryginalny kolor nie są jedynymi powodami, dla których w przepisie na enchiladę warto postawić na czarną soczewicę. Podczas obróbki zachowuje kształt i konsystencję, dzięki czemu nie tak łatwo ją rozgotować i przemienić w bezkształtną masę.

Dla urozmaicenia:

Miłośnikom ognistych smaków polecamy dodać do farszu papryczkę jalapeño.