Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą
łatwe
82 osoby zapisały

Składniki
60 gramów
60 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
2 łyżki
40 mililitrów
250 gramów
80 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
25 gramów
0.5 pęczka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ugotuj soczewicę oraz groch aż będą miękkie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę, marchew, seler i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę o boku ok 0,5cm. Czosnek i pomidory posiekaj. Tofu rozkrusz w palcach.
Krok 2
Na oleju podsmaż tofu aż nabierze złotej barwy. Dodaj warzywa, czosnek i smaż ok 5 minut.
Krok 3
Teraz dodaj posiekane pomidory, koncentrat i wlej 200 wody. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr oraz przyprawę Adobo. Wymieszaj i duś ok 10-15minut.
Krok 4
Dodaj ugotowaną soczewicę, groch i całość zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Tortillę rozgrzej lekko w mikrofali, zwiń wraz z farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp po wierzchu nadmiarem farszu oraz serem cheddar i zapiekaj przez 10 minut aż ser zrobi się rumiany. Podawaj posypaną gałązkami kolendry

Dobra rada:
Przepis jest jeszcze lepszy jak podasz enchilada z pikantną salsą pomidorową, guacamole, dipem jogurtowym lub cząstkami limonki. Pomarańczowe pomidory możesz zastąpić czerwonymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchilada – tortilla z chili, tofu i soczewicą
Kulinaria meksykańskie przyzwyczaiły smakoszów do obecności w potrawach kukurydzy, ostrej papryki, fasoli oraz mięsa. Mimo wszystko bez tego ostatniego składnika też można przyrządzić pyszne dania „na bogato”. Enchiladi, czyli tortilli wypełnionej wybornym nadzieniem i zapiekanej z obfitą porcją sera, niczego nie brakuje.
Dla kogo?
Tofu to bardzo uniwersalny składnik, więc nic dziwnego, że coraz częściej ląduje we wszystkich, nie tylko roślinnych, jadłospisach. Nie potrzeba do niego szczegółowej instrukcji obsługi. Tym razem proponujemy podsmażyć tofu na patelni na złoty kolor.
Na jaką okazję?
Rozgrzewającą enchilada z chili, tofu i soczewicą przyda się zwłaszcza wtedy, gdy przemarzliście w ciągu dnia. Na talerzach prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że możecie wykorzystać ją jako gorący poczęstunek podczas całonocnej domówki.
Czy wiesz, że?
Wyśmienity smak i oryginalny kolor nie są jedynymi powodami, dla których w przepisie na enchiladę warto postawić na czarną soczewicę. Podczas obróbki zachowuje kształt i konsystencję, dzięki czemu nie tak łatwo ją rozgotować i przemienić w bezkształtną masę.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom ognistych smaków polecamy dodać do farszu papryczkę jalapeño.


































