Pieczony kurczak z salsą guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z salsą guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 1

Krok 2

Kurczaka wraz z marynatą przełóż do torebek do pieczenia. Następnie zamknij szczelnie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 40 minut.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 2

Krok 3

Przygotuj guacamole: awokado obierz, pozbądź się pestki i przełóż do miski. Następnie rozgnieć widelcem na pastę.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 3

Krok 4

Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj wszystko do awokado.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 4

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miseczki i dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wymieszaj dokładnie i wlej sos do awokado. Wymieszaj, aż powstanie gęsta pasta.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 5

Krok 6

Tortillę przyrumień z obu stron na suchej patelni.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 6

Krok 7

Upieczonego kurczaka przełóż ostrożnie na talerz. W małej miseczce połóż obok sos guacamole, kawałki porwanej tortilli oraz łyżkę gęstej śmietany. Danie możesz udekorować cząstkami cytryny i listkami kolendry.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Meksykański kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z salsą guacamole  Pieczony kurczak z salsą guacamole

To pyszne pikantne danie przywodzi na myśl meksykańską kuchnię. Pieczony kurczak z salsą guacamole stanowi połączenie soczystego drobiowego mięsa o głębokim czosnkowym smaku i delikatnej pasty z awokado. Do jej przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, dojrzałego owocu awokado, a także pomidorów, czerwonej cebuli oraz przypraw. Ta delikatnie kwaśna mieszanka dobrze komponuje się z pikantnym mięsem. Upieczony w specjalnych woreczkach kurczak zachowuje bogactwo smaku i jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale i wieczorną przekąskę. Podawaj go z podsmażoną na patelni chrupiącą tortillą. Pieczony kurczak z salsą guacamole będzie smaczny, jeśli dołączysz do niego także ryż, pieczone ziemniaki lub pieczywo. Z dodatków warzywnych sprawdzi się natomiast sałatka, np. z czerwoną fasolą, serem żółtym, kapustą pekińską, kukurydzą i ostrym sosem. Do dekoracji potrawy wykorzystaj cząstki cytryny lub limonki oraz świeżą kolendrę. Jeśli szukasz propozycji na danie inspirowane kuchnią meksykańską, podany przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.