
Składniki
5 sztuk
0.5 opakowania
3 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i osusz. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso.

Krok 2
Kurczaka wraz z marynatą przełóż do torebek do pieczenia. Następnie zamknij szczelnie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 40 minut.

Krok 3
Przygotuj guacamole: awokado obierz, pozbądź się pestki i przełóż do miski. Następnie rozgnieć widelcem na pastę.

Krok 4
Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj wszystko do awokado.

Krok 5
Wyciśnij sok z cytryny do miseczki i dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wymieszaj dokładnie i wlej sos do awokado. Wymieszaj, aż powstanie gęsta pasta.

Krok 6
Tortillę przyrumień z obu stron na suchej patelni.

Krok 7
Upieczonego kurczaka przełóż ostrożnie na talerz. W małej miseczce połóż obok sos guacamole, kawałki porwanej tortilli oraz łyżkę gęstej śmietany. Danie możesz udekorować cząstkami cytryny i listkami kolendry.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z salsą guacamole
To pyszne pikantne danie przywodzi na myśl meksykańską kuchnię. Pieczony kurczak z salsą guacamole stanowi połączenie soczystego drobiowego mięsa o głębokim czosnkowym smaku i delikatnej pasty z awokado. Do jej przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, dojrzałego owocu awokado, a także pomidorów, czerwonej cebuli oraz przypraw. Ta delikatnie kwaśna mieszanka dobrze komponuje się z pikantnym mięsem. Upieczony w specjalnych woreczkach kurczak zachowuje bogactwo smaku i jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale i wieczorną przekąskę. Podawaj go z podsmażoną na patelni chrupiącą tortillą. Pieczony kurczak z salsą guacamole będzie smaczny, jeśli dołączysz do niego także ryż, pieczone ziemniaki lub pieczywo. Z dodatków warzywnych sprawdzi się natomiast sałatka, np. z czerwoną fasolą, serem żółtym, kapustą pekińską, kukurydzą i ostrym sosem. Do dekoracji potrawy wykorzystaj cząstki cytryny lub limonki oraz świeżą kolendrę. Jeśli szukasz propozycji na danie inspirowane kuchnią meksykańską, podany przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.