Pieczony kurczak z salsą guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z salsą guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 1

Krok 2

Kurczaka wraz z marynatą przełóż do torebek do pieczenia. Następnie zamknij szczelnie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 40 minut.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 2

Krok 3

Przygotuj guacamole: awokado obierz, pozbądź się pestki i przełóż do miski. Następnie rozgnieć widelcem na pastę.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 3

Krok 4

Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj wszystko do awokado.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 4

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miseczki i dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wymieszaj dokładnie i wlej sos do awokado. Wymieszaj, aż powstanie gęsta pasta.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 5

Krok 6

Tortillę przyrumień z obu stron na suchej patelni.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 6

Krok 7

Upieczonego kurczaka przełóż ostrożnie na talerz. W małej miseczce połóż obok sos guacamole, kawałki porwanej tortilli oraz łyżkę gęstej śmietany. Danie możesz udekorować cząstkami cytryny i listkami kolendry.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z salsą guacamole  Pieczony kurczak z salsą guacamole

To pyszne pikantne danie przywodzi na myśl meksykańską kuchnię. Pieczony kurczak z salsą guacamole stanowi połączenie soczystego drobiowego mięsa o głębokim czosnkowym smaku i delikatnej pasty z awokado. Do jej przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, dojrzałego owocu awokado, a także pomidorów, czerwonej cebuli oraz przypraw. Ta delikatnie kwaśna mieszanka dobrze komponuje się z pikantnym mięsem. Upieczony w specjalnych woreczkach kurczak zachowuje bogactwo smaku i jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale i wieczorną przekąskę. Podawaj go z podsmażoną na patelni chrupiącą tortillą. Pieczony kurczak z salsą guacamole będzie smaczny, jeśli dołączysz do niego także ryż, pieczone ziemniaki lub pieczywo. Z dodatków warzywnych sprawdzi się natomiast sałatka, np. z czerwoną fasolą, serem żółtym, kapustą pekińską, kukurydzą i ostrym sosem. Do dekoracji potrawy wykorzystaj cząstki cytryny lub limonki oraz świeżą kolendrę. Jeśli szukasz propozycji na danie inspirowane kuchnią meksykańską, podany przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.