Pieczony kurczak z salsą guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z salsą guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 1

Krok 2

Kurczaka wraz z marynatą przełóż do torebek do pieczenia. Następnie zamknij szczelnie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 40 minut.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 2

Krok 3

Przygotuj guacamole: awokado obierz, pozbądź się pestki i przełóż do miski. Następnie rozgnieć widelcem na pastę.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 3

Krok 4

Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj wszystko do awokado.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 4

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miseczki i dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wymieszaj dokładnie i wlej sos do awokado. Wymieszaj, aż powstanie gęsta pasta.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 5

Krok 6

Tortillę przyrumień z obu stron na suchej patelni.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 6

Krok 7

Upieczonego kurczaka przełóż ostrożnie na talerz. W małej miseczce połóż obok sos guacamole, kawałki porwanej tortilli oraz łyżkę gęstej śmietany. Danie możesz udekorować cząstkami cytryny i listkami kolendry.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z salsą guacamole  Pieczony kurczak z salsą guacamole

To pyszne pikantne danie przywodzi na myśl meksykańską kuchnię. Pieczony kurczak z salsą guacamole stanowi połączenie soczystego drobiowego mięsa o głębokim czosnkowym smaku i delikatnej pasty z awokado. Do jej przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, dojrzałego owocu awokado, a także pomidorów, czerwonej cebuli oraz przypraw. Ta delikatnie kwaśna mieszanka dobrze komponuje się z pikantnym mięsem. Upieczony w specjalnych woreczkach kurczak zachowuje bogactwo smaku i jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale i wieczorną przekąskę. Podawaj go z podsmażoną na patelni chrupiącą tortillą. Pieczony kurczak z salsą guacamole będzie smaczny, jeśli dołączysz do niego także ryż, pieczone ziemniaki lub pieczywo. Z dodatków warzywnych sprawdzi się natomiast sałatka, np. z czerwoną fasolą, serem żółtym, kapustą pekińską, kukurydzą i ostrym sosem. Do dekoracji potrawy wykorzystaj cząstki cytryny lub limonki oraz świeżą kolendrę. Jeśli szukasz propozycji na danie inspirowane kuchnią meksykańską, podany przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.