Pieczona gęś w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona gęś w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzyj gęś wewnątrz i na zewnątrz,. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Krok 2

Następnie gęś w żaroodpornym naczyniu włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W czasie pieczenia polewaj wytopionym tłuszczem i kilkakrotnie skrop zimną wodą.

Krok 3

Gdy mięso zmięknie i wytopi się dużo tłuszczu, należy go odlać. 2 łyżki tłuszczu wymieszaj z koncentratem pomidorowym i polej nim gęś.

Krok 4

Marynata do kurczaka Knorr połącz z olejem, posiekana cebulą i czosnkiem. Dodaj majeranek i paprykę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej