Pieczona gęś w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona gęś w sosie pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzyj gęś wewnątrz i na zewnątrz,. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Krok 2

Następnie gęś w żaroodpornym naczyniu włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W czasie pieczenia polewaj wytopionym tłuszczem i kilkakrotnie skrop zimną wodą.

Krok 3

Gdy mięso zmięknie i wytopi się dużo tłuszczu, należy go odlać. 2 łyżki tłuszczu wymieszaj z koncentratem pomidorowym i polej nim gęś.

Krok 4

Marynata do kurczaka Knorr połącz z olejem, posiekana cebulą i czosnkiem. Dodaj majeranek i paprykę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona gęś w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej