Przecież to element, który spaja danie w całość i podnosi jego smak. Często razem z kawałkiem mięsa sos potrafi stworzyć arcydzieło kulinarne. Sosy to także element sentymentalnych wspomnień, dobrze pamiętamy smaki z przeszłości.
Mamy sosy gorące, które podajemy do gorących potraw, a także sosy zimne, które podajemy do przekąsek, sałat, surówek i mięs podawanych na zimno. Podstawa sosu to wywar, który jest jego bazowym składnikiem. Mając aromatyczny wywar, wystarczy często jeden lub dwa składniki, aby stworzyć wyborny sos. Cały smak wywaru zamknęliśmy w esencji do sosu Knorr, która jest kwintesencją każdego sosu.
Tradycyjnie smaczne
Każdy naród posiada swoją tradycję kulinarną, a w niej często zawierają się sosy. Polskie sosy nie mają się czego wstydzić przy dumnym holenderskim sosie czy przy flagowym produkcie miasta Worcester – sosie Worcestershire. Francuzi zaś, mają tzw. „sosy matki”, jest to pięć sosów bazowych, z których możemy utworzyć inne, dodając do bazowych różne składniki. Twórcą tego terminu jest Auguste Escoffier, który jest równiez popularyzatorem sosu cumberland. Przepis na nasz sos cumberland, z żurawinami na bazie esencji do sosu pieczeniowego jasnego znajdziecie poniżej. Pamiętajcie, że esencję należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dzięki temu uzyskacie gładką konsystencję, bez grudek, za którymi nikt nie przepada. Uwielbiamy podawać żurawinę do mięs. Sos cumberland to wspaniała alternatywa dla klasycznej żurawiny. ZOBACZ PRZEPIS.
Nie w sosie? Spróbuj tego
Sos barbecue to wyjątkowa mieszanka smaków pikantnych, słodkich i kwaśnych. Do tego aromat wędzenia, który jest jego znakiem rozpoznawczym. Świetnie nadaje się do skrzydełek czy żeberek, zapieczony w piekarniku utworzy smakowitą glazurę. Choć jego historia nie jest do końca znana, to w przygotowywaniu tego sosu wyspecjalizowali się Amerykanie. W Ameryce, w zależności od części kraju, możemy znaleźć różne wersje tego sosu, z różnymi składnikami. Przepis na naszą wersję ZNAJDZIESZ TUTAJ.
Aż ma się ochotę zanurzyć w nim upieczone skrzydełko
Madera – niemal rajski, portugalski archipelag, położony na Oceanie Atlantyckim. Jakże inaczej może smakować sos madera? Jest równie bajeczny, co wygląd Madery. Sos madera powstaje na bazie portugalskiego wina Madera, jest prosty w wykonaniu i wyśmienicie pasuje do mięs. Przyrządzisz go również z użyciem jasnej esencji. Sos na bazie wina Madera jest Wam winny niesamowity, głęboki smak. SPRAWDŹ PRZEPIS.
Wpadliśmy jak śliwka w… sos
Schab ze śliwkami to danie, które zna wiele okazji. Stąd wiemy, że śliwki i mięso to bardzo dobrzy przyjaciele. Sos śliwkowy idealnie będzie pasował do mięs, a cynamon nada mu korzennego aromatu. Tym razem użyjcie esencji do sosu pieczeniowego ciemnego. Jeśli uwielbiacie połączenie mięsa z owocowymi sosami, to nie pożałujecie. WYPRÓBUJ TEN PRZEPIS.
***
Wydaje się, że pieprz to jedynie dodatek do dań, a tymczasem może on zagrać główne skrzypce, zwłaszcza gdy użyjemy zielonego pieprzu i weźmiemy się za sos. Sos z zielonym pieprzem i odrobiną koniaku to doskonała kompozycja. Pamiętajcie, że odrobina wysokoprocentowego, dobrego alkoholu nada daniu wyjątkowy posmak. Tak przygotowany sos z kawałkiem schabu czy steku zachwyci każdego smakosza, zarówno mięs jak i sosów. RECEPTURĘ ZNAJDZIESZ TUTAJ.
***
Ocet balsamiczny jest bardzo wyrazisty, przełam go miodem aby uzyskać niesamowity smak. Do tego ciemna esencja, która nada mu smak sosu z prawdziwego zdarzenia. Uzyskasz efekt podobny do popularnego i apetycznego sosu teriyaki. Wspaniale sprawdzi się z drobiowymi polędwiczkami. Jeżeli zastanawialiście się nad tajemnicą chińskich sosów, to teraz już wiecie, jak przygotować go w warunkach domowych. KLIKNIJ PO PRZEPIS.
Nie ma kompletnego dania bez pysznego sosu
Sosy spajają dania, nadają im smaku, a także sprawiają, że mięso nie wyschnie. W sosach bardzo ważny jest wywar, którego cały aromat zamyka się w naszych esencjach, dzięki którym stworzysz szybkie i pyszne sosy. Te przepisy sprawią, że sosy będą znikać z talerzy z prędkością światła. Doskonały sos można „wyczyścić” z talerza za pomocą chrupiącego kawałka pieczywa, to dopiero frajda.