Sos cumberland przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos cumberland

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
270 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

586 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

300 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.

Sos cumberland  - Krok 1

Krok 2

Żeby sos cumberland był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Sos cumberland  - Krok 2

Krok 3

Sos cumberland doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.

Sos cumberland  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby sos cumberland był bardziej gładki, przetrzyj go przez drobne sitko przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cumberland Sos cumberland

Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie do dań z dziczyzny. Dziś równie często serwuje się go do mięs białych i różnych rodzajów mięs pieczonych, jak również do serów. Sos cumberland jest rodzajem sosu podawanego na zimno, na Wyspach Brytyjskich można jednak spotkać jego wersję na ciepło, gdzie serwowany jest m.in. do pieczonej szynki. W prezentowanym przepisie głównym składnikiem jest świeża żurawina, która doskonale podkreśla smak mięsa. Jeśli przygotowujesz sos poza sezonem letnim, alternatywą pozostaje żurawina suszona lub dżem żurawinowy. W każdym przypadku smak sosu będzie równie dobry.

Dla kogo?

Sos cumberland to idealna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie wyraziste smaki. Świetnie sprawdzi się dla miłośników kuchni angielskiej oraz tych, którzy chcą nadać swoim potrawom odrobinę elegancji i wyjątkowego charakteru.

Na jaką okazję?

Przepis na sos cumberland sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak świąteczne obiady, uroczyste kolacje czy eleganckie przyjęcia. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do wędlin, pieczonych mięs, jak i serów.

Czy wiesz, że?

Sos cumberland można przygotować też na bazie dżemu z czarnej porzeczki lub z dodatkiem obu wymienionych składników. Istnieją warianty potrawy, gdzie owocowej nuty nadaje galaretka z czarnych i czerwonych porzeczek.

Dla urozmaicenia:

Sos cumberland doskonale smakuje w połączeniu z odrobiną czerwonego wina, które nada mu głębi i elegancji. Eksperymentuj z dodatkami, takimi jak świeży imbir lub szczypta cynamonu, aby nadać mu nieco inny charakter.

Jeśli szukasz dodatkowych inspiracji na pyszne dania, sprawdź przepisy na serowe gnocchi z sosem bolognese oraz makaron nadziewany mięsem mielonym!