Sos cumberland przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos cumberland

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

247 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

300 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.

Sos cumberland  - Krok 1

Krok 2

Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Sos cumberland  - Krok 2

Krok 3

Sos doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.

Sos cumberland  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos do kebaba, czosnkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cumberland Sos cumberland

Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie do dań z dziczyzny. Dziś równie często serwuje się go do mięs białych i różnych rodzajów mięs pieczonych, jak również do serów. Sos cumberland jest rodzajem sosu podawanego na zimno, na Wyspach Brytyjskich można jednak spotkać jego wersję na ciepło, gdzie serwowany jest m.in. do pieczonej szynki. W prezentowanym przepisie głównym składnikiem jest świeża żurawina, która doskonale podkreśla smak mięsa. Jeśli przygotowujesz sos poza sezonem letnim, alternatywną pozostaje żurawina suszona lub dżem żurawinowy. W każdym przypadku smak sosu będzie równie dobry. Sos cumberland można przygotować też na bazie dżemu z czarnej porzeczki lub z dodatkiem obu wymienionych składników. Istnieją warianty potrawy, gdzie owocowej nuty nadaje galaretka z czarnych i czerwonych porzeczek. Aby przełamać słodki smak sosu, dodaj do niego sok z cytryny i pomarańczy oraz ewentualnie otartą skórkę z obu owoców. Sprawdź podany przepis.