
Składniki
50 gramów
300 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.
Krok 2
Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.
Krok 3
Sos doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Goździki z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos cumberland
Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie do dań z dziczyzny. Dziś równie często serwuje się go do mięs białych i różnych rodzajów mięs pieczonych, jak również do serów. Sos cumberland jest rodzajem sosu podawanego na zimno, na Wyspach Brytyjskich można jednak spotkać jego wersję na ciepło, gdzie serwowany jest m.in. do pieczonej szynki. W prezentowanym przepisie głównym składnikiem jest świeża żurawina, która doskonale podkreśla smak mięsa. Jeśli przygotowujesz sos poza sezonem letnim, alternatywną pozostaje żurawina suszona lub dżem żurawinowy. W każdym przypadku smak sosu będzie równie dobry. Sos cumberland można przygotować też na bazie dżemu z czarnej porzeczki lub z dodatkiem obu wymienionych składników. Istnieją warianty potrawy, gdzie owocowej nuty nadaje galaretka z czarnych i czerwonych porzeczek. Aby przełamać słodki smak sosu, dodaj do niego sok z cytryny i pomarańczy oraz ewentualnie otartą skórkę z obu owoców. Sprawdź podany przepis.