
Składniki
50 gramów
300 mililitrów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.

Krok 2
Żeby sos cumberland był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Krok 3
Sos cumberland doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby sos cumberland był bardziej gładki, przetrzyj go przez drobne sitko przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos cumberland
Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie do dań z dziczyzny. Dziś równie często serwuje się go do mięs białych i różnych rodzajów mięs pieczonych, jak również do serów. Sos cumberland jest rodzajem sosu podawanego na zimno, na Wyspach Brytyjskich można jednak spotkać jego wersję na ciepło, gdzie serwowany jest m.in. do pieczonej szynki. W prezentowanym przepisie głównym składnikiem jest świeża żurawina, która doskonale podkreśla smak mięsa. Jeśli przygotowujesz sos poza sezonem letnim, alternatywą pozostaje żurawina suszona lub dżem żurawinowy. W każdym przypadku smak sosu będzie równie dobry.
Dla kogo?
Sos cumberland to idealna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie wyraziste smaki. Świetnie sprawdzi się dla miłośników kuchni angielskiej oraz tych, którzy chcą nadać swoim potrawom odrobinę elegancji i wyjątkowego charakteru.
Na jaką okazję?
Przepis na sos cumberland sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak świąteczne obiady, uroczyste kolacje czy eleganckie przyjęcia. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do wędlin, pieczonych mięs, jak i serów.
Czy wiesz, że?
Sos cumberland można przygotować też na bazie dżemu z czarnej porzeczki lub z dodatkiem obu wymienionych składników. Istnieją warianty potrawy, gdzie owocowej nuty nadaje galaretka z czarnych i czerwonych porzeczek.
Dla urozmaicenia:
Sos cumberland doskonale smakuje w połączeniu z odrobiną czerwonego wina, które nada mu głębi i elegancji. Eksperymentuj z dodatkami, takimi jak świeży imbir lub szczypta cynamonu, aby nadać mu nieco inny charakter.
Jeśli szukasz dodatkowych inspiracji na pyszne dania, sprawdź przepisy na serowe gnocchi z sosem bolognese oraz makaron nadziewany mięsem mielonym!