Sos cumberland przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos cumberland

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
270 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

300 mililitrów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.

Sos cumberland  - Krok 1

Krok 2

Żeby sos cumberland był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.

Sos cumberland  - Krok 2

Krok 3

Sos cumberland doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.

Sos cumberland  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby sos cumberland był bardziej gładki, przetrzyj go przez drobne sitko przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos cumberland  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos cumberland Sos cumberland

Sos cumberland, niekiedy nazywany też oksfordzkim, początkowo przeznaczony był niemal wyłącznie do dań z dziczyzny. Dziś równie często serwuje się go do mięs białych i różnych rodzajów mięs pieczonych, jak również do serów. Sos cumberland jest rodzajem sosu podawanego na zimno, na Wyspach Brytyjskich można jednak spotkać jego wersję na ciepło, gdzie serwowany jest m.in. do pieczonej szynki. W prezentowanym przepisie głównym składnikiem jest świeża żurawina, która doskonale podkreśla smak mięsa. Jeśli przygotowujesz sos poza sezonem letnim, alternatywą pozostaje żurawina suszona lub dżem żurawinowy. W każdym przypadku smak sosu będzie równie dobry.

Dla kogo?

Sos cumberland to idealna propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie wyraziste smaki. Świetnie sprawdzi się dla miłośników kuchni angielskiej oraz tych, którzy chcą nadać swoim potrawom odrobinę elegancji i wyjątkowego charakteru.

Na jaką okazję?

Przepis na sos cumberland sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak świąteczne obiady, uroczyste kolacje czy eleganckie przyjęcia. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do wędlin, pieczonych mięs, jak i serów.

Czy wiesz, że?

Sos cumberland można przygotować też na bazie dżemu z czarnej porzeczki lub z dodatkiem obu wymienionych składników. Istnieją warianty potrawy, gdzie owocowej nuty nadaje galaretka z czarnych i czerwonych porzeczek.

Dla urozmaicenia:

Sos cumberland doskonale smakuje w połączeniu z odrobiną czerwonego wina, które nada mu głębi i elegancji. Eksperymentuj z dodatkami, takimi jak świeży imbir lub szczypta cynamonu, aby nadać mu nieco inny charakter.

Jeśli szukasz dodatkowych inspiracji na pyszne dania, sprawdź przepisy na serowe gnocchi z sosem bolognese oraz makaron nadziewany mięsem mielonym!