Sos z maślaków w śmietanie – jak zrobić ze świeżych, a jak z mrożonych?

Doskonały dodatek do ziemniaków, kaszy, makaronów i mięsa – sos z maślaków o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Jak go zrobić? Zaprawieni grzybiarze z pewnością mogą pochwalić się dużymi zbiorami tej odmiany grzybów. Są one dość powszechnie spotykane w polskich lasach i bardzo łatwo je rozpoznać po charakterystycznych, śliskich kapeluszach. Dokładnie oczyszczone świetnie nadają się zarówno do mrożenia, jak i do wykorzystania tuż po zebraniu. Oto przepis na doskonały sos grzybowy z maślaków!

Prosty sos z maślaków świeżych

Do jego wykonania będziecie potrzebować ok. 300 g maślaków, 200 ml śmietany 18%, 1 średnią cebulę, 2 łyżki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego i przypraw do smaku. Większe grzyby pokrójcie w plasterki, mniejsze mogą być użyte w całości. Rozgrzejcie masło na patelni i zeszklijcie drobno posiekaną cebulę. Dodajcie grzyby i smażcie na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie maślaki powinny zmięknąć i odparować z nadmiaru wody. Następnie wlejcie bulion i pogotujcie jeszcze 5 minut do połączenia smaków. Śmietanę wymieszajcie z odrobiną gorącego bulionu, żeby wyrównać temperaturę i zapobiec powstaniu nieapetycznie wyglądających grudek w sosie. Wylejcie ją na patelnię i połączcie z podsmażonymi maślakami. Gotowy sos udekorujcie posiekaną natką pietruszki.

Jak zrobić grzybowy sos z maślaków mrożonych?

Sos z maślaków w śmietanie nie musi być wyłącznie jesiennym rarytasem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go zawsze wtedy, gdy będziecie mieć ochotę na danie z darów lasu. Wystarczy po powrocie z grzybobrania je zamrozić. Maślaki z racji dość grubego miąższu świetnie się do tego nadają. Aby odpowiednio je przygotować, oczyśćcie starannie grzyby z resztek ziemi, liści i igliwia. Koniecznie sprawdźcie, czy nie mają żadnych dziurek. Te mogą świadczyć, że trafiliście na robaczywe egzemplarze, które niestety nie nadają się do spożycia. Umyjcie maślaki pod zimną wodą, a następnie odgotujcie. Mniejsze maślaki możecie mrozić w całości. Smażcie je dokładnie tak samo, jak te prosto z koszyka, a następnie w taki sam sposób wykonajcie sos.

Praktyczne wskazówki odnośnie do przygotowania sosu z maślaków

Wiecie już, jak zrobić sos z maślaków świeżych oraz mrożonych. Warto jednak wiedzieć parę ważnych rzeczy, zanim zabierzecie się za przygotowania. Jeśli korzystacie z maślaków mrożonych, nie musicie ich rozmrażać. Gdyby okazało się, że nie dość odsączone z wody pokryły się lodem, można je spłukać zimną wodą. Obgotowanie ich w 5-minutowej kąpieli wodnej przed zamrożeniem przedłuży ich termin do spożycia. Do sosu grzybowego z maślaków z zamrażarki możecie dodać odrobinę soku z cytryny. Proces mrożenia może osłabić ich wyrazisty aromat, ale sok cytrynowy go podkreśli. Gotowy sos z maślaków nie powinien stać w lodówce dłużej niż 2-3 dni.

Jakie dania można przyrządzić z maślaków?

Sos z maślaków w śmietanie to nie jedyne danie, w którym smakują wyśmienicie. Jeśli macie ich sporo, możecie wykorzystać je do zupy ze świeżych grzybów, domowej pizzy lub podać na obiad pyszne risotto z grzybami. Maślaki możecie także dodać do najpopularniejszego dania śniadaniowego, czyli jajecznicy z pomidorami. Łagodny smak i aromat oraz wiele możliwości przetwarzania maślaków pozwalają na stworzenie różnorodnych przysmaków. Duszone, smażone, mrożone lub suszone sprawią, że wiele dań będziecie mogli wzbogacić delikatną leśną nutą. Marynowane maślaki mogą także stanowić samodzielną przekąskę na różnego rodzaju przyjęciach lub zawsze wtedy, gdy macie ochotę na małe co nieco.

Pyszne sosy, których warto spróbować

Nie jesteście miłośnikami maślaków, ale uwielbiacie dania z aromatycznymi sosami? Wypróbujcie kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Prosta potrawa, niewiele składników, w sam raz na błyskawiczny obiad. Sprawcie sobie prawdziwą ucztę, serwując na kolację włoski makaron tagliatelle z kurkami i kurczakiem. Chcecie przenieść się na chwilę w słoneczne rejony Włoch? Przygotujcie spaghetti alla carbonara z boczkiem, śmietaną i startym parmezanem, przygotowane na Bulionie warzywnym Knorr. Wszystkie te propozycje mają dwie wspólne cechy – zrobicie je szybko i docenicie za doskonały smak, obok którego nie przejdziecie obojętnie!