Jak oczyścić grzyby leśne przed gotowaniem lub suszeniem?
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Pełen kosz grzybów i co dalej? Jak oczyścić grzyby?
Jeśli mieliście to szczęście i udało się Wam nazbierać w pobliskim lesie kosz pachnących, leśnych grzybów warto wiedzieć, jakie kroki podjąć by przygotować je do dalszej obróbki. Tuż po powrocie do domu należy je dokładnie przebrać, zwracając uwagę na ich gatunki. Jeśli nie jesteśmy pewni, co do pochodzenia danego grzyba należy go wyrzucić, by nie ryzykować ewentualnego zatrucia. Bezwzględnie wyrzućcie też okazy spleśniałe, niezależnie od tego, czy pleśń dopiero zaczęła się pojawiać, czy zajęła już ich większą część. Pozostaje jeszcze kwestia grzybów robaczywych. Niektórzy pozbywają się tylko robaczywej części, a inni wyrzucają takiego grzyba w całości.
Czyszczenie grzybów przed suszeniem i mrożeniem
Niezależnie od gatunku grzybów, przed mrożeniem i suszeniem, nie powinno się myć ich w wodzie, a już na pewno pozwolić im na pływanie w wypełnionej wodą misce. Grzyby szybko chłoną wodę, więc po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu mogą zmienić się w nieapetyczną, ciemną masę. Z kolei proces suszenia może się znacznie wydłużyć.
Jak czyścić grzyby przeznaczone do mrożenia i suszenia?
Czyszczenie grzybów przed suszeniem jest ważne. Możemy oczyszczać je miotełką lub lekko wilgotną szmatką. Większe zabrudzenia łatwo zdrapać za pomocą małego i ostrego nożyka. Należy jednak pamiętać, że zeskrobywać można kapelusze grzybów twardszych, takich jak prawdziwki czy podgrzybki. Nie warto tego robić z maślakami, bo możemy naruszyć strukturę grzyba i zwyczajnie go zniszczyć. Miękka i śliska skórka kapelusza nie podda się ostrzu tak łatwo.
Jak oczyścić grzyby przed smażeniem i gotowaniem?
W przypadku grzybów, które od razu wylądują na patelni lub w garnku, czyszczenie wygląda nieco inaczej. Grzyby, które mają zostać zjedzone na świeżo, możemy bez przeszkód płukać po bieżącą wodą w durszlaku. Następnie wypłukane grzyby należy przejrzeć pod kątem mocniejszych zabrudzeń, których pozbędziemy się za pomocą nożyka lub szczoteczki.
Czyszczenie grzybów. Jak oczyścić kurki?
Sos kurkowy i kurki marynowane to wyśmienite propozycje podania tych małych żółtych grzybów. Kurki – ze względu na swoje miniaturowe rozmiary oraz blaszki pod kapeluszem – są trudne do oczyszczenia, zwłaszcza z ziarenek piasku. Istnieje jednak sprawdzony sposób – czyszczenie grzybów w wodzie z solą, który w tym przypadku sprawdzi się idealnie! Co należy zrobić?
- Kurki oczyszczamy z większych zanieczyszczeń, np. kawałków liści i igieł.
- Następnie przekładamy je do miski, posypujemy obficie solą i zalewamy wrzątkiem. Grzyby powinny postać w takiej kąpieli minimum kilka minut. Dzięki tej metodzie kurki będą unosić się na powierzchni, a piasek opadnie na dno naczynia.
- Na koniec wyławiamy je np. cedzakiem i gotowe! W razie potrzeby możemy taką kąpiel powtórzyć.
Co można przygotować z grzybów?
Istnieje bardzo wiele sposobów na wykorzystanie grzybów w kuchni. Zarówno świeżo zebrane, jak i mrożone grzyby doskonale nadadzą się na sos grzybowy i gulasz. Grzyby będą idealne również jako farsz do różnego rodzaju pierogów, pasztetów i krokietów, a także wigilijnych uszek. Suszone grzyby będą perfekcyjnie pasować do bigosu i kapusty z grzybami. Wiele odmian wzbogaci też swoim smakiem i aromatem polskie zupy.
Komentarze (0)