Sos grzybowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

428 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

0.3 sztuki

0.3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z 1/2 litrem wody dodaj starte warzywa i bulionetkę Knorr, po czym gotuj przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle podsmaż rozmrożone podgrzybki i cebulkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj je do bulionu z warzywami i duś przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 2

Krok 3

Całość zapraw mąką i śmietaną, na koniec dosyp posiekaną natkę. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Sos grzybowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowySos grzybowy

Sos grzybowy podkreśli smak każdego niemal rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronów, klusków śląskich i ryżu. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, dlatego warto wiedzieć, jak się go przygotowuje. Jesienią wielu z nas samodzielnie zbiera grzyby lub kupuje świeże na targu. Najlepiej przygotować je od razu po zebraniu. Warto też zrobić zapasy, żeby do nadejścia kolejnej jesieni móc po nie sięgać. Jedni wolą grzyby suszyć, inni mrozić. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, z całą pewnością grzybki wykorzystasz przy wielu kulinarnych okazjach. Sos grzybowy najlepiej przygotować na bazie bulionu. Oprócz grzybów koniecznie należy dodać cebulkę, która idealnie komponuje się z każdym gatunkiem grzybów. Sekretem idealnej konsystencji jest pełnotłuste masło. Sos będzie nie tylko klarowny, ale też wyjątkowo aksamitny.