Sos grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos grzybowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

448 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.3 sztuki

0.3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z 1/2 litrem wody dodaj starte warzywa i bulionetkę Knorr, po czym gotuj przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle podsmaż rozmrożone podgrzybki i cebulkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj je do bulionu z warzywami i duś przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 2

Krok 3

Całość zapraw mąką i śmietaną, na koniec dosyp posiekaną natkę. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Sos grzybowy - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos beszamelowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowySos grzybowy

Sos grzybowy podkreśli smak każdego niemal rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronów, klusek śląskich i ryżu. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, dlatego warto wiedzieć, jak się go przygotowuje. Z przyjemnością i dużym apetytem prezentujemy przepis na sos grzybowy, który zachwyci najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo? Jesienią wielu z nas samodzielnie zbiera grzyby lub kupuje świeże na targu. Należysz do grzybowego fanklubu? Świetnie się składa! Grzybowy sos z podgrzybkami z pewnością spełni twoje oczekiwania i sprawi, że z dumą i zadowoleniem wstaniesz od stołu po skończonym posiłku.

Na jaką okazję? Przepis na sos grzybowy z podgrzybków zawsze warto mieć w zanadrzu, zwłaszcza że stanowi dość wyszukany dodatek. Znika więc dylemat związany z tym, co umieścić w menu świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Grzyby najlepiej przygotować od razu po zebraniu. Warto też zrobić zapasy, żeby do nadejścia kolejnej jesieni móc swobodnie po nie sięgać. Jedni wolą grzyby suszyć, inni mrozić. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, z całą pewnością grzybki wykorzystasz przy wielu kulinarnych okazjach, przygotowując z nich na przykład pyszny sos grzybowy.

Dla urozmaicenia: Jak zrobić sos grzybowy, by wywołać owacje na stojąco? Najlepiej przygotować go na bazie bulionu. Oprócz grzybów koniecznie należy dodać cebulkę, która idealnie komponuje się z każdym gatunkiem grzybów. Sekretem idealnej konsystencji sosu z podgrzybków jest pełnotłuste masło. Sos grzybowy będzie nie tylko klarowny, ale też wyjątkowo aksamitny.