
Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
0.3 sztuki
0.3 sztuki
1 łyżka
100 mililitrów
0.5 pęczka
2 łyżki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z 1/2 litrem wody dodaj starte warzywa i bulionetkę Knorr, po czym gotuj przez około 15 minut.

Krok 2
Na rozgrzanym maśle podsmaż rozmrożone podgrzybki i cebulkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj je do bulionu z warzywami i duś przez około 15 minut.

Krok 3
Całość zapraw mąką i śmietaną, na koniec dosyp posiekaną natkę. Podawaj z ciemnym pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos grzybowy
Sos grzybowy podkreśli smak niemal każdego rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronów, klusek śląskich i ryżu. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, dlatego warto wiedzieć, jak się go przygotowuje. Z przyjemnością i dużym apetytem prezentujemy przepis na sos grzybowy, który zachwyci najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.
Dla kogo?
Jesienią wielu z nas samodzielnie zbiera grzyby lub kupuje świeże na targu. Należysz do grzybowego fanklubu? Świetnie się składa! Grzybowy sos z podgrzybkami z pewnością spełni twoje oczekiwania i sprawi, że z dumą i zadowoleniem wstaniesz od stołu po skończonym posiłku.
Na jaką okazję?
Przepis na sos grzybowy z podgrzybków zawsze warto mieć w zanadrzu, zwłaszcza że stanowi dość wyszukany dodatek. Znika więc dylemat związany z tym, co umieścić w menu świątecznego obiadu. Sos grzybowy to również nierozerwalny element kuchni polskiej. Zdecydowanie warto mieć go w swoim menu.
Czy wiesz, że?
Co warto wiedzieć, przed przygotowaniem sosu grzybowego? Grzyby najlepiej przygotować od razu po zebraniu. Warto też zrobić zapasy, żeby do nadejścia kolejnej jesieni móc swobodnie po nie sięgać. Jedni wolą grzyby suszyć, inni mrozić. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, z całą pewnością grzybki wykorzystasz przy wielu kulinarnych okazjach, przygotowując z nich na przykład pyszny sos grzybowy.
Dla urozmaicenia:
Jak zrobić sos grzybowy, by wywołać owacje na stojąco? Najlepiej przygotować go na bazie bulionu. Oprócz grzybów koniecznie należy dodać cebulkę, która idealnie komponuje się z każdym gatunkiem grzybów. Sekretem idealnej konsystencji sosu z podgrzybków jest pełnotłuste masło. Sos grzybowy będzie nie tylko klarowny, ale też wyjątkowo aksamitny.