Sos grzybowy ze śmietaną 18% - z podgrzybków | Przepisy.pl pixel

Sos grzybowy

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

44

471 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.3 sztuki

0.3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z 1/2 litrem wody dodaj starte warzywa i bulionetkę Knorr, po czym gotuj przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle podsmaż rozmrożone podgrzybki i cebulkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj je do bulionu z warzywami i duś przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 2

Krok 3

Całość zapraw mąką i śmietaną, na koniec dosyp posiekaną natkę. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Sos grzybowy - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowySos grzybowy

Sos grzybowy podkreśli smak każdego niemal rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronów, klusek śląskich i ryżu. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, dlatego warto wiedzieć, jak się go przygotowuje. Z przyjemnością i dużym apetytem prezentujemy przepis na sos grzybowy, który zachwyci najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo? Jesienią wielu z nas samodzielnie zbiera grzyby lub kupuje świeże na targu. Należysz do grzybowego fanklubu? Świetnie się składa! Grzybowy sos z podgrzybkami z pewnością spełni twoje oczekiwania i sprawi, że z dumą i zadowoleniem wstaniesz od stołu po skończonym posiłku.

Na jaką okazję? Przepis na sos grzybowy z podgrzybków zawsze warto mieć w zanadrzu, zwłaszcza że stanowi dość wyszukany dodatek. Znika więc dylemat związany z tym, co umieścić w menu świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Grzyby najlepiej przygotować od razu po zebraniu. Warto też zrobić zapasy, żeby do nadejścia kolejnej jesieni móc swobodnie po nie sięgać. Jedni wolą grzyby suszyć, inni mrozić. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, z całą pewnością grzybki wykorzystasz przy wielu kulinarnych okazjach, przygotowując z nich na przykład pyszny sos grzybowy.

Dla urozmaicenia: Jak zrobić sos grzybowy, by wywołać owacje na stojąco? Najlepiej przygotować go na bazie bulionu. Oprócz grzybów koniecznie należy dodać cebulkę, która idealnie komponuje się z każdym gatunkiem grzybów. Sekretem idealnej konsystencji sosu z podgrzybków jest pełnotłuste masło. Sos grzybowy będzie nie tylko klarowny, ale też wyjątkowo aksamitny.