Sos grzybowy ze śmietaną 18% - z podgrzybków | Przepisy.pl pixel

Sos grzybowy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

44

472 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

563 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.3 sztuki

0.3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka z 1/2 litrem wody dodaj starte warzywa i bulionetkę Knorr, po czym gotuj przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle podsmaż rozmrożone podgrzybki i cebulkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj je do bulionu z warzywami i duś przez około 15 minut.

Sos grzybowy - Krok 2

Krok 3

Całość zapraw mąką i śmietaną, na koniec dosyp posiekaną natkę. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Sos grzybowy - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos pieczarkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowySos grzybowy

Sos grzybowy podkreśli smak każdego niemal rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronów, klusek śląskich i ryżu. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, dlatego warto wiedzieć, jak się go przygotowuje. Z przyjemnością i dużym apetytem prezentujemy przepis na sos grzybowy, który zachwyci najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo? Jesienią wielu z nas samodzielnie zbiera grzyby lub kupuje świeże na targu. Należysz do grzybowego fanklubu? Świetnie się składa! Grzybowy sos z podgrzybkami z pewnością spełni twoje oczekiwania i sprawi, że z dumą i zadowoleniem wstaniesz od stołu po skończonym posiłku.

Na jaką okazję? Przepis na sos grzybowy z podgrzybków zawsze warto mieć w zanadrzu, zwłaszcza że stanowi dość wyszukany dodatek. Znika więc dylemat związany z tym, co umieścić w menu świątecznego obiadu.

Czy wiesz, że? Grzyby najlepiej przygotować od razu po zebraniu. Warto też zrobić zapasy, żeby do nadejścia kolejnej jesieni móc swobodnie po nie sięgać. Jedni wolą grzyby suszyć, inni mrozić. Bez względu na to, jaki sposób wybierzesz, z całą pewnością grzybki wykorzystasz przy wielu kulinarnych okazjach, przygotowując z nich na przykład pyszny sos grzybowy.

Dla urozmaicenia: Jak zrobić sos grzybowy, by wywołać owacje na stojąco? Najlepiej przygotować go na bazie bulionu. Oprócz grzybów koniecznie należy dodać cebulkę, która idealnie komponuje się z każdym gatunkiem grzybów. Sekretem idealnej konsystencji sosu z podgrzybków jest pełnotłuste masło. Sos grzybowy będzie nie tylko klarowny, ale też wyjątkowo aksamitny.