Zupa grzybowa leśna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa leśna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
444 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

631 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, kurki zostaw w całości lub przekrój tylko na pół. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój na plastry. Ziemniaki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Zupa grzybowa leśna - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i grzyby. Przesmaż i zalej 1 litrem wody. Gotuj około 15 minut.

Zupa grzybowa leśna - Krok 2

Krok 3

Do gotującego się wywaru grzybowego dodaj Kremową zupę borowikową Knorr cały czas mieszając.

Zupa grzybowa leśna - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw pieprzem. Podawaj zupę grzybową posypaną natką.

Zupa grzybowa leśna - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Paula Grabowska

    Paula Grabowska , 17.12.2022

    Tak. Uwielbiam zupę grzybową. Przypomina mi ona zawsze jesienne spacery w lesie i radość ze zbierania grzybów. Swoja zupę grzybową podkręcam do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i imbiru. Jest idealna na chłodne jesienne dni.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa leśna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa leśnaZupa grzybowa leśna

Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dzień. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników m.in. różnego rodzaju grzybów (świeżych lub suszonych), takich jak: podgrzybki, maślaki czy kurki (świetnie sprawdzą się także borowiki), ziemniaków, marchwi, cebuli oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, użyj jedynie świeżo zmielonego pieprzu, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Aby leśnej zupie grzybowej nadać intensywnego smaku, dopraw ją gałązką lubczyku i odrobiną soku z cytryny. Grzyby pokrój w plastry (wyjątkiem są kurki, które należy zostawić w całości). Jeśli używasz suszonych grzybów, nie zapomnij o ich namoczeniu w chłodnej wodzie. Zupa grzybowa najlepiej smakuje serwowana na ciepło z ziemniakami, grzankami lub makaronem (dobrze sprawdzą się łazanki albo kokardki). Serwuj na głębokim talerzu, misce lub jako czystą zupę w dużej filiżance, obok chrupiącego pieczywa. Przed podaniem zupy grzybowej, udekoruj ją natką pietruszki i kleksem śmietany. Smacznego!