Zupa grzybowa leśna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

325 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0

4 sztuki

750 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, kurki zostaw w całości lub przekrój tylko na pół. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój na plastry. Ziemniaki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Zupa grzybowa leśna - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i grzyby. Przesmaż i zalej 1 litrem wody. Gotuj około 15 minut.

Zupa grzybowa leśna - Krok 2

Krok 3

Do gotującego się wywaru grzybowego dodaj Kremową zupę borowikową Knorr cały czas mieszając.

Zupa grzybowa leśna - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw pieprzem. Podawaj posypane natką.

Zupa grzybowa leśna - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Kremowa zupa borowikowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kremowa zupa borowikowa Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa leśnaZupa grzybowa leśna

Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dzień. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników m.in. różnego rodzaju grzybów (świeżych lub suszonych), takich jak: podgrzybki, maślaki czy kurki (świetnie sprawdzą się także borowiki), ziemniaków, marchwi, cebuli oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, użyj jedynie świeżo zmielonego pieprzu, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Aby leśnej zupie grzybowej nadać intensywnego smaku, dopraw ją gałązką lubczyku i odrobiną soku z cytryny. Grzyby pokrój w plastry (wyjątkiem są kurki, które należy zostawić w całości). Jeśli używasz suszonych grzybów, nie zapomnij o ich namoczeniu w chłodnej wodzie. Potrawa najlepiej smakuje serwowana na ciepło z ziemniakami, grzankami lub makaronem (dobrze sprawdzą się łazanki albo kokardki). Serwuj na głębokim talerzu, misce lub jako czystą zupę w dużej filiżance, obok chrupiącego pieczywa. Przed podaniem dania, udekoruj go natką pietruszki i kleksem śmietany. Smacznego!