
Składniki
750 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, kurki zostaw w całości lub przekrój tylko na pół. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój na plastry. Ziemniaki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i grzyby. Przesmaż i zalej 1 litrem wody. Gotuj około 15 minut.

Krok 3
Do gotującego się wywaru grzybowego dodaj Kremową zupę borowikową Knorr cały czas mieszając.

Krok 4
Dodaj do zupy ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw pieprzem. Podawaj zupę grzybową posypaną natką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa leśna
Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dzień. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników m.in. różnego rodzaju grzybów (świeżych lub suszonych), takich jak: podgrzybki, maślaki czy kurki (świetnie sprawdzą się także borowiki), ziemniaków, marchwi, cebuli oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, użyj jedynie świeżo zmielonego pieprzu, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Aby leśnej zupie grzybowej nadać intensywnego smaku, dopraw ją gałązką lubczyku i odrobiną soku z cytryny. Grzyby pokrój w plastry (wyjątkiem są kurki, które należy zostawić w całości). Jeśli używasz suszonych grzybów, nie zapomnij o ich namoczeniu w chłodnej wodzie. Zupa grzybowa najlepiej smakuje serwowana na ciepło z ziemniakami, grzankami lub makaronem (dobrze sprawdzą się łazanki albo kokardki). Serwuj na głębokim talerzu, misce lub jako czystą zupę w dużej filiżance, obok chrupiącego pieczywa. Przed podaniem zupy grzybowej, udekoruj ją natką pietruszki i kleksem śmietany. Smacznego!



































