Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

1068 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

571 osób wydrukowało

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj mięsne kulki: pokrój cebulę w drobną kostkę, podsmaż ją na oliwie (lub oleju) i dodaj do mięsa mielonego. Dopraw całość odrobiną czarnego pieprzu, po czym uformuj małe kulki.

Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyj i obierz, dodaj do nich przyprawy i zalej około 1 litrem zimnej wody. Rozgnieć czosnek i także dodaj do warzyw. Doprowadź wodę z warzywami do wrzenia i gotuj przez około 30 minut, następnie zmniejsz ogień, by woda nie kipiała.

Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - Krok 2

Krok 3

Dodawaj powoli mięsne kulki, mieszając bulion od czasu do czasu.

Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - Krok 3

Krok 4

Wsyp jedną lub dwie Zupy grzybowe Knorr (w zależności od ilości bulionu) i dokładnie wymieszaj.

Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - Krok 4

Krok 5

Zapraw całość przecierem pomidorowym, pod koniec gotowania również śmietaną. Posiekaj natkę pietruszki i posypuj nią zupę przed podaniem.

Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • LESZEK ULANIECKI

    LESZEK ULANIECKI , 23.03.2020

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Duchniak

    Marzena Duchniak , 17.05.2019

    wygląda jak pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 28.09.2016

    Oh eh miniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Małecka

    Joanna Małecka , 28.09.2016

    A jeszcze podana pod "nos",poprostu pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Miastkowska Kowalczyk

    Małgosia Miastkowska Kowalczyk , 28.09.2016

    Głodna się zrobiłam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z mięsnymi kulkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z mięsnymi kulkamiZupa grzybowa z mięsnymi kulkami

Zupa grzybowa niekoniecznie musi być daniem jarskim. Choć przeważnie podawana jest bez mięsa, spróbuj przygotować zupę grzybową z aromatycznymi pulpecikami. Przygotowanie mięsnych kulek nie zajmie ci dużo czasu, a znacznie uatrakcyjni twoją potrawę. Najlepiej przygotować je z dobrej jakości mięsa mielonego mieszanego: wołowo-wieprzowego. Przypraw je obficie pieprzem i połącz z podsmażaną cebulką. Gotowe pulpeciki wrzuć na wrzący bulion warzywny. Kiedy się ugotują, będą bardzo delikatne, wprost idealne do zupy grzybowej. Jeśli chcesz dodać jej nieco charakteru, całość dopraw łyżką przecieru pomidorowego. To lekko zakwasi zupę i nada interesujący posmak. Pod koniec gotowania, dodaj także śmietanę. Nie zapomnij posypać zupy natką pietruszki. Zupą grzybową z mięsnymi kulkami zachwycisz nawet najbardziej wybrednych gości.