Tonkotsu ramen – przepis. Co to za zupa?

Dania kuchni japońskiej cieszą się coraz większą popularnością, a tonkotsu ramen ma dużą szansę trafić na listę tych ulubionych. Gęsta, aromatyczna zupa, przyrządzona na intensywnym bulionie wieprzowym, bogata w dodatki, to propozycja dla prawdziwych smakoszy. W dodatku nie trzeba szukać japońskiej restauracji, żeby skosztować tego specjału. Zupę tonkotsu możecie przygotować w domu. Wystarczy tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Oto sprawdzony przepis na zupę, która podbije wasze serca!

Ramen a tonkotsu ramen – czy to jest to samo?

Z pewnością niejednokrotnie spotkaliście się z tą nazwą. Zupa ramen jest powszechnie znana i łatwo znajdziecie na nią przepis. Nie każdy jednak wie, że ta zupa ma wiele odmian i można ją zrobić na różne sposoby. Jak rozpoznać tonkotsu ramen i czym się różni od innych wersji? Słowo tonkotsu oznacza kości wieprzowe. Właśnie na ich bazie gotowany jest bulion, tworzący esencję tej zupy. Jest mętny i mleczny w odróżnieniu od innych bulionów, które są bazą do ugotowania ramenu. To wynik długotrwałego gotowania kości wieprzowych – od 12 do 18 godzin. Dzięki temu bulion zyskuje głęboki smak i aromat, których nie znajdziecie w klarownych wywarach.

Tonkotsu ramen – przepis

Poznaliście odrobinę teorii i wiecie, na czym polega sekret tonkotsu ramen, co to jest i jaki jest główny składnik tej zupy. Pora przejść do praktyki. Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować 2 kg kości wieprzowych, 500 g łopatki wieprzowej, 1 cebuli, 1 pora, 5 ząbków czosnku, kawałka imbiru i ok. 4-5 litrów wody. Baza smakowa do bulionu powstanie z 50 ml sosu sojowego, 30 ml mirinu – płynnej, słodko-kwaśnej przyprawy, 1 łyżki pasty miso i 1 łyżeczki oleju sezamowego. Do zupy będzie potrzebny także makaronu ramen, duszone plastry wieprzowiny, czyli chashu, jajko marynowane w sosie sojowym oraz arkusze nori. Jeśli tonkotsu ramen ma zyskać naprawdę bogaty smak, dodajcie jeszcze trochę szczypiorku, kiełków fasoli mung oraz 1 opakowanie grzybów shitake.

Jak zrobić tonkotsu ramen?

Rozpocznijcie od zblanszowania kości. Zalejcie je wrzątkiem i gotujcie ok. 5-10 minut. Odcedźcie i przepłuczcie zimną wodą. Dzięki temu usuniecie zanieczyszczenia, a smak bulionu będzie znacznie lepszy. Oczyszczone kości zalejcie wodą, dodajcie cebulę, czosnek, por i imbir. Gotujcie minimum 10-12 godzin, dolewając wody w razie potrzeby. Bulion powinien wyjść mleczny i gęsty. W osobnym, małym rondelku wymieszajcie wszystkie składniki na bazę smakową zupy i zagotujcie je razem. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tonkotsu ramen podaje się w następujący sposób – wlejcie do miseczki 1-2 łyżki bazy smakowej, dolejcie porcję gorącego bulionu, dodajcie makaron i ułóżcie resztę dodatków.

Jak urozmaicić tonkotsu – modyfikacje przepisu

Jeśli nie przepadacie za mięsem wieprzowym, dodajcie do bulionu skrzydełka lub korpus drobiowy. Mięso drobiowe nada wywarowi łagodniejszego tonu. Wielbiciele pikantnych potraw mogą podkręcić smak zupy tonkotsu, dodając odrobinę pasty chili. Zaczynacie dopiero kulinarną przygodę z japońską kuchnią? Zróbcie najpierw prostsze wersje: zupę ramen lub vegan ramen. Azjatycka zupa słodko-ostra z makaronem sojowym wywodzi się co prawda z Chin, ale dzięki niewielkiej ilości składników pozwoli początkującym zapoznać się ze smakami, które różnią się od tych dobrze znanych, serwowanych na co dzień.

Azjatyckie składniki dań, które warto poznać

Mieszkańcy tej części świata nie wyobrażają sobie przygotowania klasycznych potraw bez kilku głównych składników. Należą do nich przede wszystkim sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir oraz piekielnie ostre wasabi. Bez tych przypraw nie da się odwzorować żadnego wschodniego dania. Azjatycki kurczak z warzywami oraz wieprzowina smażona w sosie słodko-kwaśnym najlepiej oddadzą klimat kuchni orientalnej i udowodnią, że warto łączyć różne smaki. Łosoś po japońsku z wasabi uświetni najbardziej wykwintne przyjęcie. Otwórzcie się na składniki i przepisy, które zrewolucjonizują waszą kuchnię!