Jak ugotować jajko do ramenu? Jak je zrobić?

Planujecie przygotowanie zupy ramen i zastanawiacie się, jak ugotować jajko do ramenu? Jak je zrobić, żeby wyglądało i smakowało niczym z orientalnej restauracji?

Jak ugotować jajko do ramenu, żeby było idealne?

Jak gotować jajka do ramenu? Dokładnie tak samo, jak zwyczajne jajko na twardo lub tylko odrobinę krócej. Ile gotować jajka do ramenu? Wystarczy 6 minut, a maksymalnie 8, najlepiej w osolonej wodzie, żeby zapobiec pękaniu skorupek. Po tym czasie należy przelać jajka gorącą wodą i odstawić do ostudzenia, a później obrać i włożyć do zalewy, w której powinny się marynować przez kilka godzin lub przez całą noc.

Jajka do zupy ramen są nazywane nitamago. Marynowane jajka zyskują ciemniejszy kolor i charakterystyczny smak oraz zapach.

Jak zamarynować jajko do ramenu?

Marynatę do jajek przeznaczonych na ramen przygotowuje się z wody, sosu sojowego, cukru, sake, octu ryżowego, czosnku i imbiru. Jak zrobić jajka do ramenu? Składniki należy połączyć i zagotować, a później przestudzić. Do tak przygotowanej marynaty należy włożyć ugotowane wcześniej jajka. Nitamago marynuje się też w takiej podstawowej wersji – bez sake i wina. Marynata może być modyfikowana, warto testować różne wersje, bo to pozwala znaleźć ulubiony smak.

Po zamarynowaniu jaja mogą być wykorzystane nie tylko do ramenu, ale też do innych zup orientalnych lub jako oryginalna przekąska z zimnym sosem majonezowym. Jajka nitamago pasują także do sałatki z azjatycką nutą, a nawet serwowane na śniadanie jako dodatek do kanapek lub tostów z awokado i szczypiorkiem.