Fasolę zawsze mam w domowej spiżarni. Ze względu na rosnącą popularność kuchni wegetariańskiej, coraz więcej rodzajów fasoli dostępnych jest na naszym rynku. Warto próbować, bo są jednak różne w smaku.
Królewską fasolę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi, który sprowadził ją do Europy około XV wieku z Ameryki Południowej… Przebojem weszła do naszej kuchni, dzięki wysokiej zawartości skrobi, białka i błonnika.
Najpopularniejsza jest fasola kidney, czerwona, średniej wielkości. Kształtem przypomina nieco nerkę – stąd nazwa. Niemniej popularna jest fasola czarna, o bardziej zdecydowanym i intensywnym smaku. W potrawach można je stosować zamiennie.
Oba rodzaje fasoli stały się znane za sprawą rosnącej popularności kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej, gdzie pojawiają się wyjątkowo często. Właściwie można powiedzieć, że kuchnia meksykańska opiera się na fasoli. Burrito, taco, chili con carne – wszystkie te dania zawierają fasolę. Przygotowuje się z niej również rodzaj pasty, z dodatkiem czosnku i przypraw, do smarowania pszennych czy kukurydzianych placków tortilla.
Bardziej wyszukaną odmianą jest fasola Adzuki – nieco mniejsza, bardziej okrągła niż podłużna, o brązowo-czerwonej barwie. Ma delikatną łupinkę, a po ugotowaniu szczególny, lekko słodkawy i orzechowy smak. W kuchni potocznie nazywana jest czerwoną soją. Sprawdza się w zupach, sałatkach i potrawach jednogarnkowych. Ciekawe, że wykorzystywana jest także w wyrobach cukierniczych, w kuchni japońskiej i chińskiej.
Dziś proponuję łatwą do przygotowania klasyczną meksykańską pastę ze smażonej fasoli (refried beans). Ciepłe danie na kolację z dodatkiem placków tortilla i zielonej sałaty.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (jeżeli gotujemy namoczoną wcześniej fasolę)
2 porcje
Składniki
- 200 g ugotowanej do miękkości fasoli
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek kolendry
- 100 ml oliwy z oliwek
- Szczypta przyprawy warzywnej Knorr do smaku
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Smaż do momentu gdy wszystkie składniki zrobią się miękkie. Dodaj fasolę, smaż chwilę, dodaj kilka łyżek wody. Kiedy fasola zrobi się ciepła, zmiksuj ją w mikserze lub utłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Gorąca pastę dopraw do smaku przyprawami i dodaj posiekana natkę kolendry. Całość dokładnie wymieszaj. Pastę podawaj do pszennych placków tortilla.
I jeszcze mój faworyt na zimowy obiad. Fasolowa. W zależności od temperatury na zewnątrz reguluję dodatek pieprzu i papryki. Im zimniej tym więcej.
Komentarze (0)