Do kanapek polecam także pasty na bazie soczewicy lub fasoli. Są doskonałym źródłem białka, a ich łagodny, delikatny smak doskonale przyjmuje wiele różnych dodatków. Soczewicę gotuję, a fasoli używam zwykle z puszki. I zaczynam zabawę czyli komponowanie różnych wersji past do kanapek. Do miksera lub miski blendera wrzucam fasolę lub soczewicę i …

• Suszone pomidory i świeżą bazylię (gładkość zapewni olej z pomidorów dodawany stopniowo)
• Prażone orzechy, czosnek, zieloną pietruszkę i musztardę
• Mieszankę orientalnych przypraw (mielony kumin, imbir, kolendra w proszku i chili)
• Tuńczyka z puszki, sok z cytryny, natkę pietruszki
Moja rodzina bardzo lubi pastę z fasoli i boczku. Spróbujcie i Wy.

Pasta fasolowa z wędzonym bekonem
Dla 8 osób
Czas: 15 minut

Składniki:
- 150 g wędzonego bekonu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki przyprawy delikat w płynie Knoor
- 1 puszka białej fasoli
- ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka oleju
- ¼ łyżeczki mielonej papryki
- 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Boczek drobno pokrój, fasolę odcedź. Boczek podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili zdejmij z ognia i przestudź. Fasolę zmiksuj z bekonem, smalcem, czosnkiem, sosem sojowym, przyprawą w płynie i przyprawami. Podawaj z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem. Bekon zastąpić można boczkiem lub drobno pokrojoną kiełbasą. Fasola lub soczewica stanowią idealną podstawę wielu past. Dają konsystencję i pozwalają błyszczeć innym składnikom. A oto kilka propozycji dipów z fasolą.

• Fasola z puszki, kolor i wielkość dowolne, soczewica gotowana i ostudzona, cieciorka i…
• Suszone pomidory, oliwki, świeża bazylia
• Ser feta, mięta, pietruszka, koperek
• Suszone pomidory, pesto z bazylii

Pasty kanapkowe mogą również służyć jako dipy do świeżych warzyw i chipsów na domowe przyjęcia i imprezy młodzieżowe.