Bardzo dobre do kanapek są wszelkie pasty na bazie wędzonej makreli. Makrela ma zdecydowany smak, jest miękka i dobrze się rozprowadza. I świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Na kolację lub biurowy lunch przygotujcie pyszne kanapki z pastą makrelową.

Kanapki z pastą z makreli

Składniki:
- 4 kromki chleba z ziarnami słonecznika
- 1 wędzona makrela
- 3 łyżki masła
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

Jaja ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Makrelę oczyść ze skóry i ości, oddzielone mięso włóż do miseczki. Jaja i cebulę dymkę drobno posiekaj, wymieszaj w miseczce z 2 łyżkami masła, dodaj makrelę. Pozostałym masłem posmaruj pieczywo. Następnie na posmarowane kromki chleba nakładaj pastę. Kanapki posyp siekanym szczypiorem i ziarnami słonecznika. I mamy smaczną rybkę w razowej aranżacji.

A jakie jeszcze pasty można z makreli przyrządzić? Możliwości jest mnóstwo:

 

    • Makrela z twarożkiem, koncentratem pomidorowym, bazylią i oliwkami

 

    • Makrela z twarożkiem, chrzanem i szczypiorkiem

 

    • Makrela, jajko na twardo, majonez, wędzony łosoś i koperek

 

    • Makrela w tych propozycjach może być zastąpiona inną wędzoną rybą np. pstrągiem

 

    • Makrela, seler naciowy, serek kremowy, zielona pietruszka

 


Czytajcie dalej o pastach do kanapek. Warto urozmaicić domowe kolacje i kanapki do pracy.