Kanapki na imprezę z łososiem
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 2 kromki ciemnego chleba, może być pumpernikel
- 1 liść sałaty, podzielony na niewielkie kawałki
- 50 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s do kanapek
- szczypiorek do dekoracji
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Wytnij nieduże koła z kromek chleba i posmaruj masłem. Na posmarowane kromki ułóż kawałki liścia sałaty oraz plastry łososia a następnie udekoruj rozetką majonezu i pokrojonym szczypiorkiem. Dodatkową dekoracją mogą być np. owoce żurawiny z konfitury lub dżemu czy na przykład czerwone porzeczki (teraz z mrożonek). Słodko-kwaśne owoce dobrze komponują się ze smakiem jędrnego łososia.
Imprezowe kanapki z krewetkami
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 1 bagietka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju
- gałązka świeżego tymianku
- 4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- pieprz do smaku
- liść sałaty, podzielony na niewielkie kawałki
- kiełki np. słonecznika lub inne, do dekoracji
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s do kanapek
- 8 oczyszczonych dużych krewetek
- 4 łyżki masła
Sposób przygotowania
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem. Usmaż krewetki na rozgrzanym oleju (2 minuty na każdą stronę), dopraw pieprzem, przed końcem smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz drobne listki tymianku. Na posmarowane kromki połóż kawałki sałaty, udekoruj rozetką z majonezu, pomidorami koktajlowymi i krewetkami oraz kiełkami.
Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chili
Czas 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- ½ bagietki
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki masła
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- sok z połowy limonki
- 2 suszone figi
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ papryczki chili
Sposób przygotowania
Pieczywo pokrój na kromki a następnie posmaruj cienko masłem. Figi oraz cebulę pokrój w niewielką kostkę, kolendrę oraz papryczkę posiekaj drobno. Dodaj oliwę, sok z limonki i wymieszaj wszystko razem. Na kromkach pieczywa ułóż dekoracyjnie plastry szynki a na jej wierzchu rozłóż po łyżeczce figowej salsy. Kanapki udekoruj listkami świeżej kolendry.
Życzę wszystkim wyłącznie pysznych dań, kulinarnych odkryć i dobrej zabawy w sylwestrowy wieczór i przez cały następny rok!
Komentarze (0)