Sylwester już za chwilę! Najwyższy czas, by zaplanować menu. Jeżeli chwilowo brakuje Wam pomysłów to zapraszamy na naszą stronę przepisy.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo pomysłów i inspiracji na zimne i gorące dania sylwestrowe (i nie tylko sylwestrowe). Dziś wracamy do tematu kanapeczek, kulinarnych perełek na jeden kęs. Lubię je za to, że cieszą oko kolorami i kompozycją, a jednocześnie stanowią mini dania, w których smaki i aromaty pięknie komponują się w harmonijną całość. Przed nałożeniem pozostałych składników zawsze smaruję kanapki margaryną lub majonezem. Zabezpieczam je w ten sposób przed rozmięknięciem i dodaję smaku.

Kanapki na imprezę z łososiem
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 2 kromki ciemnego chleba, może być pumpernikel
- 1 liść sałaty, podzielony na niewielkie kawałki
- 50 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s do kanapek
- szczypiorek do dekoracji
- 2 łyżki margaryny Rama Classic

Sposób przygotowania

Wytnij nieduże koła z kromek chleba i posmaruj margaryną Rama. Na posmarowane kromki ułóż kawałki liścia sałaty oraz plastry łososia a następnie udekoruj rozetką majonezu i pokrojonym szczypiorkiem. Dodatkową dekoracją mogą być np. owoce żurawiny z konfitury lub dżemu czy na przykład czerwone porzeczki (teraz z mrożonek). Słodko-kwaśne owoce dobrze komponują się ze smakiem jędrnego łososia.

Zazwyczaj przygotowuję 2-3 rodzaje kanapek, mniej więcej 2-3 kanapki na osobę, i dzielę na 2 części, tak aby uzupełniać je na tacach czy talerzach w czasie trwania przyjęcia.

Imprezowe kanapki z krewetkami
Czas: 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 1 bagietka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju
- gałązka świeżego tymianku
- 4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- pieprz do smaku
- liść sałaty, podzielony na niewielkie kawałki
- kiełki np. słonecznika lub inne, do dekoracji
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s do kanapek
- 8 oczyszczonych dużych krewetek
- 4 łyżki Ramy Classic

Sposób przygotowania

Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj margaryną Rama. Usmaż krewetki na rozgrzanym oleju (2 minuty na każdą stronę), dopraw pieprzem, przed końcem smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz drobne listki tymianku. Na posmarowane kromki połóż kawałki sałaty, udekoruj rozetką z majonezu, pomidorami koktajlowymi i krewetkami oraz kiełkami.

A na koniec dzisiejszego wpisu wykwintne kanapeczki z salsą z fig. Przekonacie się, że to nic trudnego i doskonała okazja by poznać nowe fascynujące smaki i zaskakujące zestawienia.

Kanapki z szynką parmeńską i salsą z fig z kolendrą i chili
Czas 15 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- ½ bagietki
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki Ramy z masłem z solą morską
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- sok z połowy limonki
- 2 suszone figi
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ papryczki chili

Sposób przygotowania

Pieczywo pokrój na kromki a następnie posmaruj cienko margaryną Rama. Figi oraz cebulę pokrój w niewielką kostkę, kolendrę oraz papryczkę posiekaj drobno. Dodaj oliwę, sok z limonki i wymieszaj wszystko razem. Na kromkach pieczywa ułóż dekoracyjnie plastry szynki a na jej wierzchu rozłóż po łyżeczce figowej salsy. Kanapki udekoruj listkami świeżej kolendry.

Życzę wszystkim wyłącznie pysznych dań, kulinarnych odkryć i dobrej zabawy w sylwestrowy wieczór i przez cały następny rok!